Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Jezdectví ČR 2024

Sparta vykročila k Lize mistrů. Z Malmö si veze domů dvougólovou výhodu

Sparta byla efektivní, pozorně bránila a je z toho důležité vítězství, které ji přiblížilo k návratu do Ligy mistrů po 19 letech. V závěrečném 4. předkole v Malmö zvítězila 2:0. Sparťané domácí fotbalisty zaskočili v prvním poločase, kdy Jens Stryger Larsen ztečoval střelu do protipohybu vlastního brankáře. V 88. minutě ještě výraznější výhodu zařídil povedenou střelou Matěj Ryneš. Odveta na Letné je na programu v úterý.

Sparťan Lukáš Haraslín v utkání v Malmö
zdroj: Twitter AC Sparta Praha

Sparta v letošní kvalifikaci elitní soutěže neprohrála ani páté utkání a vyhrála v ní i třetí venkovní duel. Na hřišti některého ze švédských týmů triumfovala v pohárech na pátý pokus poprvé po předchozích čtyřech porážkách, při nichž navíc nevstřelila gól.

Svěřenci dánského trenéra Larse Friise zůstávají v soutěžní sezoně stále bez porážky. Z deseti utkání jich devět vyhráli a s výjimkou jediného pokaždé vstřelili minimálně dvě branky. Vedle postupu do ligové fáze Ligy mistrů má Sparta na dosah i štědrý finanční bonus ve výši 18,62 milionu eur (přes 466 milionů korun).

"Jsme v polovině cesty. Malmö nebude špatné ani v odvetě. Znám trenéra Malmö Henrika Rydströma. Víme, čeho jsou schopní. Dnes jste viděli, že je to dobrý tým s dobrými hráči. Nic není rozhodnuté, ale samozřejmě máme dobrou výhodu," řekl Friis na tiskové konferenci.

Soupeři na sebe v kvalifikaci LM narazili po 10 letech. Sparta tehdy po domácí výhře 4:2 a venkovní prohře 0:2 vypadla z 3. předkola kvůli dřívějšímu pravidlu o počtu branek vstřelených na hřišti soupeře.

Do základní sestavy Letenských se vrátil stoper a kapitán Panák, který si v soutěžní sezoně i kvůli zranění připsal jen dva starty z devíti možných. Na hrotu útoku nastoupil Olatunji, pondělní posila Pražanů Rrahmani s týmem neodcestovala. Obhájce českého titulu přijelo do třetího největšího švédského města podpořit bezmála pět set fanoušků. Na utkání se vydali pochodem z centra Malmö.

Souboj úřadujících mistrů svých zemí a rekordmanů v počtu titulu začalo první větší šancí na straně domácích. Peňa rozehrál přímý kop téměř z poloviny hřiště, brankář Vindahl se však nenechal nachytat.

Poté se dlouho nic zajímavého nedělo, po půl hodině hry ale hosté nečekaně udeřili. Bývalý hráč Malmö Birmančevič po přiťuknutí od Olatunjiho vystřelil zpoza vápna a obránce Stryger nešťastně usměrnil míč do protipohybu gólmana a kapitána Dahlina. Sparta se v pátém pohárovém utkání ve Švédsku dočkala premiérové trefy.

V 39. minutě Vindahl rychle rozehrál na Haraslína, ten si navedl balon ze strany na střed a vypálil vedle. Domácí poté sevřeli Spartu na její polovině, Kiese Thelin z otočky ale Vindahla nepropálil.

Domácí začali druhý poločas znovu optickým náporem, na druhé straně Haraslín zakončil z otočky mimo tři tyče. Poté Vindahl vyboxoval Johnsenovu střelu z šestnáctky a Botheim z dorážky minul. Očekávaný závěrečný tlak domácích nepřišel, místo toho v 88. minutě skóroval po Sörensenově přihrávce Ryneš, který úspěšně napřáhl z dálky na zadní tyč. Třiadvacetiletý záložník zaznamenal druhou soutěžní trefu v ročníku.

"Můj nejdůležitější gól v kariéře, jsem za něj strašně rád. Důležité ale je, že máme dobrý výsledek," uvedl Ryneš. "Žádnou úlevu jsem po druhém gólu nepocítil. Je samozřejmě lepší vést 2:0 než 1:0. Matějova levačka je opravdu dobrá, mám z něj radost," prohlásil Friis.

Lukáš Haraslín si uvědomuje, že Sparta uhrála super výsledek do odvety, ale... "Stále není konec, máme za sebou první poločas. Všechno musíme doklepnout doma na Letné. Je třeba poděkovat fanouškům, kteří si našli cestu do Švédska."

Malmö prohrálo čtvrtý z pěti pohárových utkání s českými týmy. Švédský celek doma v soutěžní sezoně našel přemožitele teprve ve druhém z 16 duelů. Naopak Sparta od března triumfovala venku ve třináctém soutěžním utkání za sebou.

Týmy na cestě do posledního předkola přešly shodně přes dva soupeře. Malmö vyřadilo Klaksvík z Faerských ostrovů a v prodloužení PAOK Soluň, Sparta si poradila s irským Shamrockem Rovers a rumunským FCSB.

Úvodní utkání 4. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Malmö FF  Sparta Praha 0:2 (0:1)

Branky: 30. vlastní Stryger, 88. Ryneš. Rozhodčí: Gil Manzano – Barbero, Nevado – Munuera (video, všichni Šp.). ŽK: Busanello, Peňa, Christiansen – Olatunji, Laci, Pešek.

Sestavy:

Malmö: Dahlin – Stryger, Jansson, Zetterström, Busanello – Bolin (64. Ali), Peňa, Johnsen, Nanasi – Kiese Thelin, Botheim (64. Christiansen). Trenér: Rydström.

Sparta: Vindahl – Vitík (82. Zelený), Panák, Sörensen – Preciado (68. Wiesner), Kairinen, Laci (68. Sadílek), Ryneš – Birmančevič, Haraslín (83. Pešek) – Olatunji (60. Kuchta). Trenér: Friis.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články