Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Davis Cup 2024

Sparta si v béčku brousí diamant jménem Uhrinčať. Umíš nahackovat banku? ptají se ho

Do Sparty přišel zkraje roku původně na hostování, to se ale v létě změnilo v přestup. Mistrovský klub se snaží celkem potichu brousit diamant. Talentovaného obránce Jakuba Uhrinčaťa si pojistil, vidí v něm velký potenciál dalšího růstu. A sám slovenský defenzivní hráč logicky také. "Mám ty nejvyšší cíle," říká.

Jakub Uhrinčať
zdroj: ČT sport

Uhrinčať se narodil v Bánské Bystrici, fotbalově je teď ale doma o téměř šest set kilometrů dál na pražském Strahově. Právě tam má Sparta svoji akademii, kde se samozřejmě připravuje i béčko, v němž Uhričnať momentálně působí.

"Pokud nepočítám nějaké tři roky, kdy jsem byl v jiném klubu, v podstatě celou kariéru jsem prožil v Dukle, v mém rodném městě. Průnik do dospělého fotbalu byl jiný v tom, že jsem měl na tribuně zázemí od rodiny a přátel, takový pocit bezpečí jsem musel opustit," popisuje Uhrinčať v rozhovoru pro ČT sport.

"Ale na druhé straně jsem tyhle věci bral i pozitivně, tím, že se konečně mohu postavit na vlastní nohy. Když mám čas, trávím ho doma, kde se cítím nejlépe," dodává střední obránce, jehož status hostování s opcí se v létě na Spartě změnil. Teď je totiž kmenovým hráčem letenského mančaftu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sparťanský obránce Uhrinčať: Mám ty nejvyšší cíle

"I já jsem potřeboval naplnit nějaké cíle. Samozřejmě oni potřebovali vidět, zda jsem schopný zvládat tlak, zda mám fotbalovost. Jsem rád, že se to splnilo, a je to odrazový můstek do další práce," věří Uhrinčať, který loni na podzim zasáhl do všech osmnácti kol slovenské ligy.

Už při jeho lednovém příchodu si od něj Tomáš Rosický sliboval hodně. "Jakub hrál poslední dva roky pravidelně slovenskou nejvyšší soutěž a dokázal se kontinuálně zlepšovat. Líbí se nám jeho typologie a má potenciál," uvedl tehdy sportovní ředitel Sparty.

V Praze se Uhrinčať vedle fotbalu ponořuje i do světa matrixu. "Studuju informatiku, druhý stupeň vysokoškolského studia. Když se mě někdo zeptá, všichni zbystří, když slyší fotbal a informatika. Možná nechápou, proč takovýhle směr. Ale mně to přišlo přirozené, beru to jako obor, který se bude rozvíjet," vysvětluje.

Podle svých slov se střetává i s takovými dotazy, zda umí nahackovat banku nebo programovat hry. "Ale kdybych to uměl, asi tady nesedím," směje se.

Trénink béčka Sparty
zdroj: ČT sport

"Ale jsou to nějaké základy, které vám ta škola dá. Studium je zaměřené na širokou oblast. První dva roky byly těžké, to jsem se hledal nejen skrze poznatky, ale i životně. Teď už si umím naplánovat věci a zorganizovat život, abych zvládl studium i fotbal. To je fyzická námaha, ale informatika je trochu zase práce hlavou. Tyhle dva světy je možná dobré propojit zároveň. Je to pěkné klubko, které se dá spojit do kupy," myslí si Uhrinčať.

Coby defenzivní univerzál se objevil nejen ve středu obrany, ale i na krajích a také v záloze. A jak tvrdí, fotbalové sny samozřejmě má. Ostatně slovenští hráči mají ve Spartě historicky skvělé renomé. 

Uhrinčať tak může klidně kráčet ve stopách Labanta, Kucky, Hancka nebo aktuálně Haraslína. "Nechci raketově vystřelit, to taky můžete raketově padnout. Fotbalový příběh je i o malinkých kolečkách dopředu, ale musíte si dávat ty nejvyšší cíle."

Dodává, že by byl neskutečně rád, kdyby mohl aspoň jednu cestu zmíněných hráčů Sparty přetavit do svého skutečného života. "Je to motivace pracovat na snech, cílech a myslím, že na to jsem v tom nejlepším možném prostředí," říká Uhrinčať, který v této sezoně nastoupil v základu do všech zápasů sparťanského béčka, a proti Opavě si navíc připsal i gól.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články