Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta si půjde v Tallinnu za postupem. Už je rozhodnuto, říkají Letenští

Tallinn - Sparta v novém ročníku navazuje na spanilou jízdu z loňské sezony. V generálce rozdrtila švýcarskou Basilej, v Superpoháru si pohrála s Plzní a především v prvním duelu 2. předkola Ligy mistrů deklasovala Levadii Tallin 7:0. Do odvety, která je na programu dnes od 18:00, tak cestovali Letenští v klidu a s prakticky zajištěným postupem. Do Estonska dokonce odletěli bez čtveřice hráčů základní sestavy. "Myslím si, že už je rozhodnuto. Nedokážu si představit, že by se postup zkomplikoval. To by bylo na konec fotbalové kariéry," věří si obránce Mario Holek. 

Sparťanská radost
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Ve výběru trenéra Vítězslava Lavičky pro odvetu s Levadií chybí kvůli zdravotním potížím Ladislav Krejčí, Marek Matějovský, Josef Hušbauer, Costa a také náhradník Roman Bednář. V základní sestavě by tak měli dostat příležitost dosavadní sparťanští náhradníci. Od úvodu by měly na hřiště vyběhnout i dvě nedávné posily.

Michal Breznaník už střídal v Superpoháru proti Plzni, pro Radoslava Kováče by znamenal start v duelu s Levadií obnovenou premiéru v rudém dresu po dlouhých devíti letech. "Samozřejmě že se moc těším. Devět let je dlouhá doba," řekl stoper, který se na Letnou vrátil po působení ve Spartaku Moskva, West Hamu, Basileji a Liberci.

Bořek Dočkal, záložník Sparty: "Sparta trošku dluží českému fotbalu body do koeficientu, takže doufám, že v předkolech jich nasbíráme co nejvíc a tím mu pomůžeme." 

"Nastoupí sice kombinovaná sestava, ale to neznamená, že by výkon měl být degradovaný," řekl před odletem v Ruzyni Lavička. Trenér nevyloučil ani změnu na brankářském postu. Dosavadní jedničku Davida Bičíka by tak mohl v Tallinnu nahradit Marek Štěch.

Ani změny v sestavě by však díky sedmibrankové domácí výhře neměly připravit Spartu o postup. "Sice za sebou máme teprve první poločas, ale troufám si říct, že je rozhodnuto," řekl kapitán David Lafata, který se na úvodní výhře minulý týden podílel pěti góly. Dvaatřicetiletý útočník tak vyrovnal rekord Ligy mistrů, od absolutního maxima evropských pohárů ho dělila jediná branka.

Malmö, nebo Ventspils?

Lavička byl tradičně opatrnější, přestože Sparta poslední tři zápasy vyhrála s úctyhodným skóre 14:0. "Máme dobrý základ, ale nechceme nikde ulétávat, protože hrajeme i za český fotbal a koeficient," prohlásil. Nakonec ale i on připustil, že Sparta už se přece jen už dívá za Tallinn na možného soupeře pro další kolo.

Tím bude buď Malmö, nebo lotyšský Ventspils, jejichž první zápas skončil bezbrankovou remízou a odveta se hraje ve středu. "Jejich zápas pojedeme sledovat ve větším počtu trenérů, abychom měli připravené obě varianty," řekl Lavička, který do Lotyšska odcestuje s asistentem Zdeňkem Svobodou a sportovním manažerem Jaroslavem Hřebíkem.

Naopak kouč Levadie Marko Kristal má před odvetou jasno. Sparta do Tallinnu jede pro potvrzení postupu, zatímco domácí budou hrát hlavně o čest a napravení reputace po sedmibrankovém pražském výprasku. "Kdo postoupí, je jasné, odveta bude formalita. Ale zkusíme ji odehrát lépe," uvedl bývalý estonský reprezentant. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články