Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Třetí trofej do sbírky. Sparta porazila Plzeň a ovládla Superpohár

Praha – Vítěz ligy, vítěz Českého poháru a nově vítěz Superpoháru. Taková přízviska na začátku sezony mohou používat fotbalisté Sparty. Pražané totiž potvrdili výbornou formu a v bitvě dvou nejlepších českých týmů porazili Plzeň 3:0. Letenští se díky tomu stali prvním českým týmem, jenž během dvou měsíců vybojoval všechny tři domácí trofeje.

Fotbalisté Sparty s trofejí pro vítěze Superpoháru
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Sparta do utkání šla dobře naladěná po jasné výhře 7:0 z předkola Ligy mistrů proti Tallinnu a trenér Vítězslav Lavička i přes některé spekulace o změnách v sestavě zůstal u osvědčené jedenáctky. Jediným, jenž své spoluhráče sledoval pouze z tribuny, byl lehce zraněný Hušbauer, jehož nahradil Přikryl. Pro Plzeň šlo naopak o velkou generálku na start do ligy.

A byla to právě Viktoria, kdo si jako první vytvořil šanci, a hned stoprocentní. Již v páté minutě byl před prázdnou brankou faulován Petržela Costou a Západočeši dostali výhodu pokutového kopu. K němu se postavil Kovařík, jenže trefil pouze spojnici branky a opět prodloužil plzeňské penaltové prokletí.

Pražané si svoji první šanci vytvořili o pět minut později a na rozdíl od svého soupeře po ní mohli slavit. Dočkal poslal ze standardní situace do vápna centr a tísněný Lafata za pomoci hlavičky a zad dokázal zamířit se štěstím přesně k tyči.

Na obrazu hry bylo znát, že se střetávají dva nejlepší české týmy loňské sezony. Diváci mohli sledovat pohledný fotbal ve vysokém tempu. Oba soupeři se snažili využívat především ataků po křídlech, ovšem mnohem nebezpečnější byla Sparta. Do velké šance se dostal v osmnácté minutě Krejčí, kterého přesným pasem vysunul Matějovský, ale nedal, a neujala se ani následná dorážka Dočkala. Viktoria na svoji další příležitost musela čekat téměř půl hodiny. To když se Tecl dostal až za obranu před Bičíka, avšak jeho lob byl nepřesný.

Letenští byli i nadále lepším týmem a jejich tlak o chvíli později přinesl znovu ovoce. Míč jdoucí na Přikryla ve skluzu vypíchl Limberký, jenže přímo do běhu Krejčímu, který, ač v tísni, dokázal trefit přesně k tyči. Ten samý hráč pak ještě v závěru poločasu nebezpečně vypálil a Kozáčik se musel znovu činit.

Trenér Uhrin zkusil o přestávce svůj tým oživit a místo Kovaříka poslal na hřiště Pilaře. Plzni střídání pomohlo a svého soupeře začala přehrávat. Po hodině hry byli viktoriáni blízko snížení po hlavičce Tecla a jen reflexivní zákrok Bičíka uchránil Spartu od inkasování. Tempo hry však opadlo a na obou stranách se začaly kupit nevynucené chyby.

Do příležitostí se i přes převahu červenomodrých dokázali nadále dostávat také Pražané, již spoléhali především na rychlé protiútoky. Nejprve Kozáčika protáhl tvrdou ranou střídající Breznaník a poté jen těsně tři tyče minul tvrdou ranou Dočkal.

Snaha Plzně byla bezzubá. Naopak Sparta ještě v nastaveném čase jednu branku přidala, když svůj první gól v novém působišti vsítil Breznaník.

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 3:0 (2:0)

Branky: 10. Lafata, 33. Krejčí, 90.+1 Breznaník. Rozhodčí: M. Paták - J. Paták, Blažej - Marek, Hrubeš. ŽK: Costa, Lafata, Hejda - Procházka, Hejda, Horváth, Pilař, Rajtoral. Diváci: 5 493.

Sparta: Bičík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Matějovský (73. Mareček), Vácha - Přikryl, Dočkal, Krejčí (58. Breznaník) - Lafata (86. Nešpor). Trenér: Lavička.

Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Hejda, Procházka, Limberský - Hrošovský, Horváth - Petržela, Kolář (65. Bakoš), Kovařík (46. Pilař, 79. Hořava) - Tecl. Trenér: Uhrin ml.

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Jsme spokojeni, že jsme zkompletovali naši sbírku. Oboustranně to byl zajímavý zápas. My nezvládli úvod zápasu, nechali jsme si zaběhnout útočníka a byla z toho penalta. Těmi míči za obranu nás Plzeň zlobila a máme v tomto směru na čem pracovat. Kritický moment jsme ale přežili. Na naší hře si cením, že jsme měli hlavně dobrou produktivitu, což nám přineslo vedení. Plzeň pak vystřídala, trochu přeskupila řady a zatlačila nás. Ale těší mě, že jsme udrželi znovu čisté konto.

Dušan Uhrin mladší (trenér Plzně): "Začali jsme aktivně, měli jsme penaltu, kterou jsme ale neproměnili. To samozřejmě utkání ovlivnilo, ale hlavním důvodem byly góly po našich chybách. Takové góly, kdy otevřeme střed hřiště, bychom neměli dostávat. Takové chyby se nám stávaly i v přípravě, takže máme co dohánět. Ve druhé půli už jsme dominovali, ale je to těžké, když nedáme branku. Výsledek 3:0 neodpovídá průběhu utkání.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články