Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Touchdown

Postup přes Malmö by znamenal účast v prestižní Lize mistrů a téměř půl miliardy do kasy

Blízko k návratu do fotbalové VIP společnosti v Lize mistrů jsou po devatenácti letech fotbalisté Sparty. Ti ve 4. předkole mají před odvetou s Malmö výhodu domácího prostředí a náskok 2:0 z prvního zápasu ve Švédsku. Soupeř navíc přišel o ofenzivního záložníka Sebastiana Nanasiho, který přestoupil do Štrasburku.

Sparťan Lukáš Haraslín v utkání v Malmö
zdroj: Twitter AC Sparta Praha

Jde o prestiž, ale také o velké peníze. Postupující dostane 18,62 milionu eur (zhruba 466 milionů korun). Poražený obdrží 4,29 milionu eur (přes 107 milionů korun) a bude hrát Evropskou ligu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Fotbalisté Sparty se připravují na nejdůležitější zápas podzimu proti Malmö

Sparta v letošní kvalifikaci ještě neprohrála a z pěti utkání čtyři vyhrála a je blízko k tomu, aby Malmö oplatila vyřazení z 3. předkola před deseti lety. Pražský celek tehdy po výhře 4:2 v Praze a porážce 0:2 ve Švédsku vypadl kvůli tehdejšímu pravidlu o počtu branek vstřelených na hřišti soupeře. Bylo to třetí vyřazení Sparty z evropských pohárů se švédskými celky za sebou.

Oba celky před úterním duelem v lize remizovaly. "Odvetu s Malmö máme stoprocentně v hlavě, je to i v myslích kluků. Mluvili jsme o Malmö hned po zápase se Slováckem (2:2). Máme teď za sebou jedenáct utkání, devět výher a dvě remízy, což není pro klub, jako je Sparta, dost. Teď je potřeba si vyčistit hlavu, začít zase od začátku. Na Malmö se teď zaměříme v tréninku i videopřípravě," řekl dánský trenér Sparty Lars Friis.

Pro Spartu hovoří i statistika. V dosavadních čtyřech pohárových zápasech se švédskými soupeři Letenští v Praze neprohráli a třikrát vyhráli. Naopak Malmö s českými týmy z pěti utkání čtyři prohrálo.

Kouč švédského celku Henrik Rydström řekl, že když jeho hráči dají první gól, mají ještě šanci. "Musíme dát v odvetě první gól. Pokud se nám to povede, bude psychika na naší straně," věří.

Oba týmy letos zvládly už dvě předkola. Letenští se do play-off dostali po 14 letech, tehdy v něm nestačili na Žilinu. Na postup mezi elitu čekají od roku 2005. Malmö si Ligu mistrů naposledy zahrálo v ročníku 2021/22.

Předpokládané sestavy:

Sparta: Vindahl – Vitík, Sörensen, Zelený – Preciado, Kairinen, Laci, Ryneš – Birmančevič, Haraslín – Olatunji.

Malmö: Dahlin – Stryger, Jansson, Zetterström, Busanello – Bolin, Peňa, Johnsen, Jörgensen – Kiese Thelin, Botheim.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články