Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Porazili Barcelonu, ale v zahraničí pak nezářili. Síla Sparty byla v kolektivu, vzpomíná Uhrin

Byl u jednoho z největších úspěchů českého fotbalu, když dovedl tým na Euru 1996 v Londýně až do finále, kde jeho celek podlehl Německu v prodloužení. Trenér Dušan Uhrin ale hned na druhé místo řadí výhru nad Barcelonou v nultém ročníku Ligy mistrů se Spartou. "Teď se bude ten zápas opakovat? Tak to se na něj určitě podívám," konstatoval potěšeně kouč o záznamu utkání, které v můžete vidět v rámci Archivu Z.

Sedmasedmdesátiletý trenér přiznal, že tehdy před osmadvaceti lety vůbec nebyl přesvědčený, že jeho tým slavný katalánský fotbalový kolos v Praze na Letné porazí. "Samozřejmě nemůžete čekat, že porazíte možná nejlepší tým na světě," vysvětloval, ale vyzdvihl atmosféru, která hráčům k výhře 1:0 moc pomohla.

Poté, co v prvním poločase brankář Petr Kouba zmařil hostům několik jasných situací, dal po hodině hry rozhodující gól Horst Siegl a hvězdy Barcelony jen zíraly, co s nimi Lumír Mistr a další provádějí – tyč, dvě břevna. "Dostali jsme se pod neuvěřitelný tlak," přiznal po utkání slavný nizozemský kouč Johan Cruyff.

Noviny tehdy přinesly titulky: Heroický výkon Sparty. Koncert po přestávce nebo: Žádný šprým – máme zase velký tým. Tak reagoval tisk na aprílový termín zápasu 1. dubna.

A Uhrin dodal, že takový výsledek nečekal, ale doufal v něj. "Před tím jsme prohráli v Barceloně 2:3 a kdo může říct, že dal Barceloně dva góly, a ještě na Nou Campu," zasnil se kouč, který prošel mnoha zahraničními štacemi. "Ani tam to nebyl jednoznačný zápas, že by nás jasně přehrávali," vzpomínal na těsnou porážku v Barceloně.

S atmosférou na obřím stadionu měl Uhrin zkušenosti už z dřívějška, takže dokázal hráče částečně připravit na to, co je čeká. "Já na Nou Campu hrál už v sedmdesátém šestém Rimetův pohár, tehdy tam za Barcelonu kopal Cruyff, takže já se s ním setkal jako s hráčem i trenérem," vzpomněl úspěšný kouč na setkání s bývalým držitelem Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa.

"Tehdy jsme tam s nimi odehráli taky rovnocenný zápas a řekl bych, že rozhodčí jim trochu přitlačil, aby byli do finále turnaje, kde byly ještě CSKA Moskva a Frankfurt - tehdy špičkové týmy," vybavoval si a přidal zajímavost vztahující se ke slavnému Nizozemci. "Když si po zápase šli kluci za ním pro podpis, vrátili se vykulení. Cruyff seděl v kabině Barcelony, hned po zápase si zapálil a v klidu tam pokuřoval," končil dnes už téměř neuvěřitelnou vzpomínku na Cruyffa, s nímž ale po výhře na Letné nemluvil.

Téměř všichni hráči Sparty, kteří v roce 1992 porazili Bracelonu, nakonec odešli do zahraničí, ale nikdo z nich žádnou opravdu velkou díru do světa neudělal. "Sparta se tehdy totiž prosazovala hlavně jako kolektiv, to byla její největší síla," konstatoval Uhrin, který šest sedm hráčů tehdejšího kádru vedl už před tím v Rudé Hvězdě Cheb.

Kouč přiznal, že nejvíc čekal v zahraničním angažmá od Horsta Siegla. "Ten měl drezuru z Chebu a já věřil, že se venku prosadí víc," vzpomínal na kanonýra, který na apríla rozhodl o výhře Sparty, ale v Kaiserslauternu se neprosadil.

"Já ho tenkrát nevzal do nároďáku na Euro, doteď je na mě naštavaný," vzpomíná Uhrin na střelce, který se v Bundeslize v roce evropského šampionátu neprosadil a to jej nejspíš stálo účast na Euru. "On měl problémy s tehdejším majitelem Sparty Machem a měl problémy v Kaiserslauternu také," vybavoval si Uhrin okolnosti Sieglovy neúčasti.

Zato Uhrin se v zahraničí zapsal velice slušně – v pěti zemích vyhrál pohár a ligu ovládl v Gruzii s Dynamem Tbilisi. "K angažmá v zahraničí mi ale pomohlo hlavně působení v nároďáku," řekl jasně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články