Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Alex Král: Je logické, že se nehraje. Příprava na Euro bude preciznější

Jako řada dalších fotbalistů měl za sebou i Alex Král tvrdou přípravu a na hřišti to chtěl patřičně prodat. Koronavirus se ale neptal nikoho, a přestože ruská liga pár dní vzdorovala, i její představitelé byli nuceni dočasně zavřít krám. "Chápu to, ale herně rád nejsem," říká hráč moskevského Spartaku v rozhovoru pro ČT sport.

S fotbalem začal v brněnské Zbrojovce, vychovala ho Slavia, prosadil se ale v Teplicích. Nakonec to vzal zpátky přes Eden až do Ruska. 

Alex Král se za velmi krátký časový úsek vyšvihl raketově vzhůru a jisté je, že i ruskou nejvyšší soutěž bere jako můstek pro to, aby se posunul dál.

Teď je ale ve Spartaku a podle jeho slov si vskutku není nač stěžovat.

"Většina zápasů venku se lítá, Spartak má smlouvu s aerolinií, ta nám půjčí normální dopravní letadlo, kterým se lítá na dovolenou, ale čistě jen pro nás. Od klubu dostaneme kompresní kalhoty, přijedeme na letiště a jdeme do letadla," popisuje.

Králova "superhlavička" proti Seville byla nominována na Gól roku 2019:

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Sevilla - Slavia Praha: Král - 2:2 (39. min.)

Jinak jezdí na trénink autem. "Vždycky mě vozil táta, dnes jezdím taky autem. Kdykoli mám trénink nebo zápas," říká český univerzál.

Doba karanténová si ovšem žádá své. Král proto nyní trénuje doma, přes obrazové spojení na mobilu jej vede jeho kondiční trenér alespoň na dálku.

"Z bezpečnostních důvodů samozřejmě," chápe Král rozhodnutí zastavit Premier ligu. Hrát se nemá v Rusku minimálně do konce května. V důsledku toho berou hráči Spartaku o 40 procent nižší plat, dokud se nevrátí k tréninku.

"Ale z herního hlediska rád nejsem. Absolvovali jsme hodně tvrdou přípravu, fyzicky jsem se cítil hodně dobře. Bohužel se to přerušilo, ale je to logický krok a na to nemůžeme být naštvaní," dodává.

Alex Král na tréninku Spartaku Moskva
zdroj: ČT sport

Rusko patřilo mezi země, kde přerušili fotbalovou ligu až po dlouhém váhání. Osm kol před koncem vede tabulku Petrohrad o devět bodů před Krasnodarem. Spartak je sedmý. Sezonu chce každopádně vedení ligy dokončit. 

Na červen už Král vyhlížel mistrovství Evropy, kde se představí i česká reprezentace pod vedením Jaroslava Šilhavého.

Bude tomu tak ale až za rok. Euro totiž bylo ze zjevných důvodů odloženo. "Je to výhoda v tom, že se na to může člověk líp připravit. Má delší čas," myslí si Král.

"Na druhou stranu nikdo neví, jak to bude," přidává jednadvacetiletý fotbalista fakt, že fotbalové ligy po Evropě stojí a i celý turnaj má svá specifika. Tento například v tom, že bude doslova roztahán po celém starém kontinentu.

"Myslím, že jsem byl i v dobré pozici v týmu, některé zápasy kvalifikace mi vyšly. V tomhle by to byla výhoda, kdyby se to hrálo teď," domnívá se.

Král si chce - i díky kondičnímu kouči a tréninkovému plánu - udržet formu dlouhodobě.

"Proto taky cvičím a trénuju individuálně. Na Euro se můžu připravit precizněji," věří.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články