Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Plzeň rozehraje třetí předkolo Ligy mistrů, v Kišiněvě ji čeká Šeriff Tiraspol

Po suverénním vyřazení Helsinek čeká Viktorii Plzeň druhý soupeř v kvalifikaci Ligy mistrů. Úřadující šampioni české nejvyšší soutěže se v úvodním duelu 3. předkola střetnou v Kišiněvě s Šeriffem Tiraspol a budou si chtít vytvořit příznivou pozici pro odvetu v příštím týdnu. Přímý přenos sledujte od 18:50 na ČT sport a ČT sport Plus.

Luděk Pernica a Tomáš Chorý oslavují gól Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Šeriff hraje domácí utkání v azylu v Kišiněvě, protože Tiraspol leží v prorusky orientované separatistické oblasti Podněstří, kde se z rozhodnutí UEFA nemohou konat pohárové zápasy kvůli vojenské invazi Ruska na Ukrajinu.

Mírným favoritem na postup je i proto Plzeň. "Šeriff má v týmu výrazné individuality a budeme se muset zaměřit na to, abychom je pokryli. Na druhou stranu by mužstvo Tiraspolu nemuselo být úplně kompaktní. Toho bychom zase měli využít naším týmovým výkonem," řekl plzeňský asistent trenéra Pavel Horváth.

Svěřenci kouče Michala Bílka ve 2. předkole po úvodní výhře 2:1 v Helsinkách deklasovali finského mistra v odvetě 5:0 a vyrovnali své nejvyšší pohárové vítězství. Plzeňští si tím zajistili minimálně účast ve skupině Evropské konferenční ligy a návrat do hlavní fáze pohárů po tříleté absenci.

Pokud by Viktoria zvládla i dvojzápas s Tiraspolem, bude mít zaručené nejméně místo ve skupině Evropské ligy. Na cestě do hlavní fáze nejprestižnější Ligy mistrů by pak Západočeši museli vyřadit ještě jednoho soupeře.

Šeriff téměř kompletně obměnil kádr

Tiraspol, jenž loni šokoval fotbalový svět výhrou 2:1 ve skupině na půdě pozdějšího vítěze soutěže Realu Madrid, má za sebou dvě předkola. Proti Mostaru i Mariboru po úvodních bezbrankových remízách zvítězil v domácí odvetě v Moldavsku 1:0.

"Nedali moc branek, ale vepředu mají moc šikovné hráče. Musíme si na ně dát pozor, vyvarovat se zbytečných chyb a odvézt si co nejlepší výsledek do Plzně," uvedl obránce Viktorie Milan Havel.

Tým Šeriffu se oproti loňskému podzimu hodně proměnil. Ze 14 hráčů, kteří zasáhli do utkání v Madridu, zůstali pouze obránce Keston Julien a záložník Edmund Addo, ale ten v začínajícím ročníku ještě nenastoupil. V létě přišel i nový trenér Chorvat Stjepan Tomas.

"Je tam spousta hráčů, kteří v průběhu půlroku přišli jako noví. Mužstvo se tvoří za pochodu, hráči jsou individuálně hodně silní a uvidíme, jak to bude vypadat na hřišti," prohlásil Havel.

Sport
zdroj: ČT4

Viktorii se nepodařila generálka na duel s moldavským mistrem a v sobotním prvním ligovém kole v Teplicích pouze zachránila remízu 2:2. Tiraspol na úvod moldavské ligy v Kišiněvě, kde přivítá západočeský tým, hrál s tamním Zimbru 1:1.

"Něco jsme si k Teplicím řekli, ale teď už se soustředíme jen na Tiraspol a jedeme dál. Ukázali jsme si určitě chyby při brankách soupeře, pár situací, které nebyly dobré v defenzivě. Ukázali jsme si, i kolik šancí jsme měli," podotkl Havel.

Plzeň letos bojuje o Ligu mistrů jako jediný český zástupce, skupinu si dosud zahrála třikrát. V letech 2011 a 2013 do ní postoupila z předkol, v roce 2018 pak přímo coby vítěz domácí ligy. Posledních pět účastí v kvalifikaci ale Viktorii postup do hlavní fáze nevyneslo. Pokud vyřadí tři soupeře, dostane za postup do skupiny LM prémii ve výši zhruba 385 milionů korun.

Z českých mužstev má s Tiraspolem v pohárech nejčerstvější zkušenosti Zlín, jenž ve skupině Evropské ligy před pěti lety doma remizoval 0:0 a venku prohrál 0:1. V roce 2009 zase Šeriff ve 3. předkole Ligy mistrů vyřadil Slavii po remízách 0:0 doma a 1:1 v Praze, kde moldavský celek skóroval v nastavení.

S plzeňskou výpravou neodcestovali zranění záložník Aleš Čermák a obránce Robin Hranáč. Další defenzivní hráč Mohamed Tijani a záložník Ondřej Mihálik se opět nevešli do nominace.

Hlavním rozhodčím zápasu bude Danny Makkelie z Nizozemska.

Předpokládané sestavy:

Tiraspol: Abalora - Renan Guedes, Kiki, Radeljič, Kpozo - Badolo, Kyabou, Luškja - Pernambuco, Tejan, Akanbi.

Plzeň: Staněk - Řezník, Pernica, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Kopic, Sýkora, Mosquera - Chorý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články