Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Messi i Ronaldo vypadli z Ligy mistrů. Barcelona s hlavou nahoře, zato Juventus to schytal

Soumrak bohů, alespoň těch fotbalových, se opět přiblížil. Svět se dělí na příznivce Lionela Messiho a Cristiana Ronalda, kteří už dlouho vládnou fotbalu. Jenže letos jejich střídání v anketě pro nejlepšího hráče světa zarazil polský snajpr Robert Lewandowski z Bayernu Mnichov. A po šestnácti letech nebude ani jedna z obou velkých hvězd ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Ovšem stejný osud se setkal s úplně rozdílnými ohlasy.

Lionel Messi
zdroj: REUTERS autor: Gonzalo Fuentes

Barcelona vypadla, ale nezklamala

Malý fotbalový kouzelník z Argentiny nakonec marně bojoval na stadionu Paris St. Germain jako lev a hlavně v první půli táhl Barcu za dalším potvrzením faktu, že nic není nemožné a že se dá zopakovat čtyři roky starý obrat v zápase stejných celků, kdy po porážce 0:4 v Paříži dokázal na Camp Nou vyhrát 6:1.

K tomu Messi, jenž dal jediný gól svého týmu i při předchozí ostudné porážce a slabém výkonu 1:4 v Barceloně, po krásném vyrovnání na 1:1 neproměnil v nastaveném čase prvního poločasu penaltu, kterou skvěle zlikvidoval gólman Navas.

To mohl být stěžejní moment v boji o postup, protože za stavu 2:1 by katalánský celek měl po přestávce psychickou výhodu, protože v hlavách soupeřů by byly pevně usazené myšlenky na nepříjemné déjà vu.

Jenže třiatřicetiletý Messi, jemuž v létě končí v Barceloně smlouva a už loni byl na odchodu, je i po vyřazení chválen a staronový prezident klubu Juan Laporta věří, že kapitán loď neopustí a on sám najde cestu, jak splácet obří dluhy a plnit sny fanoušků.

Barcelona opouští Ligu mistrů se vztyčenou hlavou – napsal sportovní web marca.es. A stoper Gerard Piqué po dominantním výkonu a remíze 1:1 na Twitteru vzkázal: "Hráli jsme skvěle. Jsem hrdý na svůj tým. Ještě zbývá hodně času do konce sezony a budeme bojovat až do konce. Zvedli jsme hlavy a jdeme dál! Pojď Barcelono!" řekl směrem k lize i španělskému poháru.

Ronaldo to schytal

Po vyřazení Juventusu s Portem, které hrálo od 54. minuty jen v deseti lidech, po výhře 3:2 v prodloužení, které nestačilo přebít porážku 1:2 v Portugalsku, se v Itálii strhla lavina kritiky.

Zápas, který za stavu 2:1 pro Juventus směřoval k penaltovému rozřešení, zlomila fatální hrubka zdi v závěru nastaveného času. V ní kiksl hlavně nevýrazný Ronaldo, který se proti střele Oliveiry otočil zády a míč mu prošel do branky mezi nohama.

"To si ve zdi nemůže dovolit," vztekal se ve studiu Sky Sport Italia známý kouč Fabio Capello. "Ve zdi si musí každý uvědomovat, že ho ten míč zkrátka může trefit, a nesmí se toho bát. Ale on se otočil a to je přesně neodpustitelná chyba, pro niž neexistuje žádná výmluva," dodal Capello.

Ozval se i Giovanni Cobolli, bývalý prezident Juventusu: "Jestli byl Cristiano špatný nákup? Rozhodně ano!", řekl už čtyřiasedmdesátiletý italský funkcionář. "Je to velký šampion, ale je příliš drahý," konstatoval pro rádia Punto Nuovo s tím, že jeden gól slavného Portugalce stojí italský celek milion eur.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Juventus - Porto

Podle Cobolliho potřebuje Juventus přestavbu a trefil se i do Pavla Nedvěda, který po ukončení kariéry funguje ve funkci viceprezidenta italského velkoklubu. A zklamání z vyřazení bývalý český reprezentant vyjádřil přímo při zápase tím, že nakopl reklamní bannery podél hřiště.

"Znal jsem ho jako velkého šampiona, ale nemá schopnost být viceprezidentem Juventusu. Jeho role by měla být přehodnocena," dodal Cobolli.

A jak to vypadá s Ronaldovou budoucností v týmu, v němž má smlouvu do konce června příštího roku? K tomu se přes poprask po vyřazení s Portem nechtěl vyjadřovat ani sportovní ředitel Juventusu Fabio Paratici. "Ještě mu zbývá rok smlouvy, máme čas si s ním promluvit. Není to na pořadu dne," odpověděl pro Sky Sports na otázku Alessandra Del Piera.

Hvězdy na odchodu?

Pro italský celek by byl předčasný prodej Ronalda samozřejmě ekonomicky výhodný, protože za rok bude moci odejít zdarma a bude mu už sedmatřicet. Ovšem on je jasně nejlepším střelcem svého týmu, když v Serii A dal letos už dvacet gólů. Až daleko za ním jsou Morata se sedmi a Chiesa se šesti trefami.

Žádný mladík není ani o tři roky mladší Messi, o jehož budoucnosti se bude také teprve jednat. Jedno je však podle marca.es jasné: Teď nemůžeš odejít, Messi... rozhodně ne do Paris St. Germain – hlásí titulek. Přitom o téhle možnosti se hodně nahlas mluvilo, protože PSG má peníze a opět by se tu setkal s bývalým spoluhráčem a přítelem Neymarem, jehož odchod z Barcelony Messiho hodně mrzel a chtěl jeho návrat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články