Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Haaland vystřílel Dortmundu postup, Juventus i přes výhru nečekaně končí

V prvním vzájemném zápase proti Seville dal dvě branky a to samé se Erlingu Haalandovi povedlo i v odvetě. Norský supertalent dvěma zásahy zajistil Dortmundu remízu 2:2, což v součtu s venkovní výhrou 3:2 stačilo německému celku k postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů. Dál jde nečekaně také Porto, které sice prohrálo s favorizovaným Juventusem 2:3 v prodloužení, ale dál ho posunuje úvodní domácí triumf 2:1.

Fotbalisté Dortmundu slaví gól Erlinga Haalanda v utkání se Sevillou
zdroj: REUTERS autor: Ina Fassbender

V bráně Sevilly tentokrát chyběl Tomáš Vaclík, který odchytal předchozí dva soutěžní zápasy, ale jednička Bunú se po uzdravení vrátila. Španělský tým začal aktivněji a už ve třetí minutě Ocamposovu střelu vytáhnul domácí gólman Hitz, boční síť poté napálil Suso.

Dortmund hned první větší šanci ve 35. minutě využil. Na konci rychlé akce Reus našel volného Haalanda a nejlepší střelec aktuálního ročníku LM si snadno připsal devátou branku.

Další gól norského útočníka na začátku druhé půle nebyl uznán kvůli jeho útočnému faulu na Fernanda. Sudí Cakir se ale ve spolupráci s videorozhočím vrátil k předcházející situaci, kdy byl Haaland v šestnáctce nedovoleně zastaven Koundém, a odpískal penaltu.

Z ní Haaland trefil tyčku, tím však drama ještě nekončilo. Cakir nechal pokutový kop opakovat, protože Bunú vystoupil před brankovou čáru. Na druhý pokus už dvacetiletý střelec Dortmundu nezaváhal.

Haaland si v Lize mistrů polepšil na 10 gólů v ročníku, celkově v elitní soutěži zaznamenal 20 branek ve 14 zápasech. Stal se také nejlepším norským střelcem v historii LM po bývalém útočníkovi a současném trenérovi Manchesteru United Olem Gunnarovi Solskjaerovi.

Hosty vrátil do hry v 69. minutě Júsuf En-Nesjrí, jenž proměnil penaltu za faul Cana na střídajícího De Jonga. Marocký útočník v šesté minutě nastavení vyrovnal hlavou po Rakitičově centru, ale víc už Sevilla nestihla. Dortmund postoupil do čtvrtfinále poprvé od sezony 2016/17.

Juventus nezvládl standardky a nečekaně končí

Juventus začal velkým tlakem a už ve třetí minutě mohl otevřít skóre Morata, jenže hlavou nepřekonal brankáře Marchesína. Na druhé straně po chvilce Taremí hlavičkoval do spojnice břevna a tyče.

Porto se v 19. minutě dostalo do vedení. Demiral fauloval Taremího a nařízenou penaltu proměnil Oliveira. Odpověď ještě v první půli odmítl Morata a zblízka trefil jen gólmana hostů.

Italští šampioni však skvěle zahájili druhé dějství a ve 49. minutě vyrovnal Chiesa po přiťuknutí do té doby nevýrazného Ronalda. Krátce poté byl vyloučen Taremí z Porta po dvou žlutých kartách v rychlém sledu.

Juventus využil přesilovku v 63. minutě, kdy po Cuadradově centru skóroval znovu Chiesa. Třiadvacetiletý křídelník se prosadil už v Portu. Domácí přes drtivou převahu v normální hrací době další branku nepřidali, Moratův zásah v nastavení neplatil kvůli ofsajdu a Cuadrado zamířil do břevna.

Turínský tým měl i v obou částech prodloužení nad oslabeným protivníkem převahu, ale ve 115. minutě se trefil znovu Oliveira, tentokrát z přímého kopu. Rabiot rychle vrátil "staré dámě" vedení, ale kýžený postupový gól už domácí nestihli. Porto je mezi nejlepší osmičkou LM po dvou letech.

Odvetná osmifinálová utkání Ligy mistrů:

Borussia Dortmund - FC Sevilla 2:2 (1:0)

Branky: 35. a 49. z pen. Haaland - 69. z pen. a 90.+6 En-Nesjrí. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.) - Irrati (video, It.). ŽK: Morey, Haaland, Can - Acuňa, Koundé, Jordán, Óscar, Fernando, Diego Carlos. Bez diváků. První zápas: 3:2, postoupil Dortmund.

Dortmund: Hitz - Morey (90.+5 Meunier), Can, Hummels, Schulz (89. Zagadou) - Dahoud, Delaney, Bellingham - Hazard (67. Passlack), Haaland, Reus. Trenér: Terzic.

Sevilla: Bunú - Navas, Koundé, Diego Carlos, Acuňa - Jordán (60. Gómez), Fernando (86. Rakitič), Óscar (79. Torres) - Ocampos (60. De Jong.), En-Nesjrí, Suso (86. Munir). Trenér: Lopetegui.

Juventus Turín - FC Porto 3:2 po prodl. (2:1, 0:1)

Branky: 49. a 63. Chiesa, 117. Rabiot - 19. z pen. a 115. Oliveira. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Chiesa, Cuadrado, Bernardeschi, Rabiot - Otávio, Taremí, Oliveira, Mbemba. ČK: 54. Taremí. Bez diváků. První zápas: 1:2, postoupilo Porto.

Juventus: Szczesny - Cuadrado, Bonucci (75. De Ligt), Demiral, Alex Sandro - Chiesa (102. Bernardeschi), Arthur (102. Kulusevski), Rabiot, Ramsey (75. McKennie) - Morata, Ronaldo. Trenér: Pirlo.

Porto: Marchesín - Manafá, Mbemba, Pepe, Zaidu (71. Díaz) - Corona (118. Leite), Oliveira (118. Loum N'Diaye), Uribe (90. Grujič), Otávio (62. Sarr) - Marega (106. Martínez), Taremí. Trenér: S. Conceicao.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články