Chystá se velké finále. Guardiola: Víme jak na ně. Tuchel: Chceme se jim vyrovnat

Liga mistrů vrcholí pěkně po anglicku. Chystá se třetí pouze ostrovní finále milionářské soutěže, v němž se střetnou Manchester City a Chelsea. "Citizens" jsou ve finále evropské klubové VIP soutěže poprvé, zatímco "Blues", kteří už pohár jednou získali, čeká už třetí finále. Hrát se bude v Portu, kam se zápas přesunul z Istanbulu. Utkání má výkop v 21:00 a v přímém přenosu jej můžete sledovat na ČT2 i na webu ctsport.cz.

Stadion v Portu je připravený na finále Ligy mistrů
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Andy Rowland via www.imago-images.de

Istanbul přišel o pořadatelství druhý rok po sobě. Kvůli špatné koronavirové situaci v zemi UEFA přeložila finále do Porta, kde může do ochozů 12 000 fanoušků. Loni Liga mistrů vyvrcholila turnajem "Final Eight" v Lisabonu bez diváků.

Chelsea vyřadila Manchester City v dubnu v semifinále Anglického poháru po výhře 1:0 a o necelý měsíc později ho porazila na jeho hřišti v anglické lize po obratu 2:1. "Tyto dvě porážky mají nulový vliv na naši přípravu na finále. Vím, jak se na něj připravit. V obou případech jsme Chelsea čelili krátce po postupu do semifinále, respektive finále Ligy mistrů," řekl televizní stanici BT Sport trenér Manchesteru Pep Guardiola.

"I kdybychom oba zápasy vyhráli, tvrdil bych to samé, protože vím, o čem Liga mistrů je," uvedl padesátiletý Španěl. Coby kouč ovládl s Barcelonou soutěž v letech 2009 a 2011 a může se stát šestým trenérem v historii, který ji vyhraje se dvěma různými mužstvy.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Manchester City - PSG

"Citizens" v této sezoně triumfovali v anglické lize a Ligovém poháru. "Jsme jeden z nejlepších týmů na světě. Zvítězili jsme v Premier League, což je velmi náročné. Ovládnutí Ligy mistrů by bylo třešničkou na dortu," citoval web uefa.com útočníka Ferrána Torrese.

Chelsea obě finále v Lize mistrů dotáhla za stavu 1:1 po normální hrací době i prodloužení do penaltového rozstřelu. V roce 2008 v něm podlehla Manchesteru United, o čtyři roky později ale udolala Bayern Mnichov. Oba zápasy odchytal Petr Čech, nynější poradce sportovního a technického úseku londýnského celku.

"Jako dítě o takových zápasech sníte. Připadáte si jako při pozorování měsíce, zdá se to strašně daleko. ManCity i Bayern v posledních dvou sezonách slouží jako měřítko. Pokusíme se jim vyrovnat," prohlásil trenér "Blues" Thomas Tuchel, který jako první kouč dovedl ve dvou sezonách po sobě do finále soutěže dva různé celky.

Loni spolu se současným stoperem Chelsea Thiagem Silvou neuspěli s Paris St. Germain proti Bayernu.

"Už jsme s nimi hráli mnohokrát, ale tohle je finále Ligy mistrů. Dáme do toho všechno. Věříme si. Musíme tvrdě pracovat, ale jsme na to připraveni," konstatoval kapitán Chelsea César Azpilicueta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články