Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Istanbul si musí nechat zajít chuť, finále Ligy mistrů bude letos hostit Porto

Letošní finále Ligy mistrů sice měl 29. května hostit Istanbul, nakonec se ale duel mezi Manchesterem City a Chelsea bude konat v Portu. Hlavní město Turecka přišlo o vrchol letošní fotbalové sezony kvůli nepříznivé koronavirové situaci.

Estadio do Dragao v Portu
zdroj: ČTK/PA/Tim Goode

Istanbul přišel o vyvrcholení prestižní soutěže kvůli tomu, že britská vláda v minulém týdnu zařadila Turecko na cestovní "červený seznam", což prakticky znemožnilo účast anglických fanoušků na zápase. UEFA se vzhledem k tomu, že finalisty jsou dva celky z Premier League, snažila přesunout utkání do Anglie, to se ale po jednáních s britskými úřady nepovedlo.

Vyvrcholení Ligy mistrů tak nakonec bude hostit Porto. V Portugalsku se na rozdíl od Turecka pandemická situace zlepšuje. Do hlediště stadionu pro více než 50 tisíc diváků, na němž hraje domácí zápasy FC Porto, bude smět z každého tábora šest tisícovek fanoušků. Kvůli koronaviru se finále Ligy mistrů uskuteční v Portugalsku podruhé za sebou, vloni ho hostil Lisabon.

"Myslím, že všichni se můžeme shodnout na tom, že doufáme, že už nikdy nezažijeme rok, jako byl tento. Fanoušci museli více než 12 měsíců trpět, aniž mohli vidět své týmy naživo. Dosažení finále Ligy mistrů je vrcholem klubového fotbalu. Zbavit tyto příznivce možnosti sledovat zápas osobně nebylo možné. Jsem rád, že jsme nalezli kompromis," uvedl prezident UEFA Aleksander Čeferin.

"Rozhodnutí britské vlády umístit Turecko na červený seznam z pohledu cestování určitě bylo přijato v dobré víře a v zájmu ochrany občanů před šířením viru. Doufám, že Istanbul a Turecko se v blízké době dočkají Ligy mistrů i dalších významných akcí. Opět jsme se obrátili na naše přátele v Portugalsku, aby nám pomohli. Věřím, že finále bude symbolem naděje, že se Evropa dostane z těžkých časů," dodal Čeferin.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články