Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Barcelona ve čtvrtfinále Ligy mistrů scházet nebude, Arsenal zvládl penaltovou loterii

Dalším klubem, jenž nebude scházet mezi osmi nejlepšími v letošní sezoně Ligy mistrů, se stala Barcelona. Blaugranas v osmifinálové odvetě porazili doma Neapol 3:1 a v součtu s úvodní remízou 1:1 postoupili. Ve druhém úterním utkání Arsenal nejprve srovnal proti Portu manko z prvního duelu, vyhrál 1:0 a po penaltovém rozstřelu si vstupenku do čtvrtfinále zajistil také.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Barcelona – Neapol

Liga mistrů zná zatím šest čtvrtfinalistů. Mezi nejlepšími jsou i Real Madrid, Paris St. Germain, Bayern Mnichov a obhájci titulu z Manchesteru City.

Barcelona zvládla proti Neapoli i třetí dvojzápas v LM a do čtvrtfinále postoupila po čtyřech letech. Italští šampioni naopak nenavázali na čtvrtfinálovou účast z minulého ročníku a v šestém soutěžním střetnutí pod novým koučem Francescem Calzonou poprvé padli.

První půle utkání v Barceloně nabídla spoustu šancí na obou stranách a tři góly. Skóre otevřel po čtvrthodině López po Raphinhově zpětné přihrávce do vápna. Brazilský křídelník si navíc připsal druhou asistenci o dvě minuty později, kdy se po jeho střele do tyče odrazil míč přímo ke skórujícímu Cancelovi. Ve 30. minutě snížil po podobné akci jako při prvním zásahu Rrahmani, jenž zužitkoval Politanovu nabídku před bránu.

Atraktivní duel úřadujících šampionů svých zemí pokračoval i po změně stran. Několik šancí měl šestnáctiletý domácí útočník Yamal, jenž dokonce dostal míč do sítě, ale stál v ofsajdu. Kouč Xavi nasadil do základní sestavy i sedmnáctiletého stopera Cubarsího a Barcelona se stala prvním týmem, který zahájil utkání v play-off LM se dvěma hráči mladšími 17 let.

Nejblíže vyrovnání byl deset minut před koncem Lindström, ve skvělé pozici hlavou však minul. Záhy tak přidal pojistku Lewandowski, který stál na konci pohledné kombinační akce a navázal na trefu z úvodního zápasu. 

V závěru ještě orazítkoval záložník hostů Olivera břevno. Barcelona zvládla postoupit z osmifinále počtrnácté z posledních 15 pokusů.

Arsenal vysvobodil brankář Raya

Gunners smazali manko 0:1 z úvodního měření sil ve 41. minutě. Ödegaard našel nezištnou kolmicí za obranou Trossarda a ten se trefil obstřelem na zadní tyč. Belgický křídelník skóroval i při svém třetím domácím startu v sezoně milionářské soutěže.

Vyrovnaný průběh druhého poločasu gól nepřinesl a Porto prohrálo na stadionu Arsenalu i počtvrté bez vstřelené branky v základní hrací době. Ani na 22. pokus navíc nezvítězilo na anglické půdě (19 porážek, 3 remízy).

Premiérové prodloužení v této sezoně LM následně nabídlo nervózní průběh, a tak musel rozhodnout až penaltový rozstřel, první v play-off LM od finále 2016 mezi Atléticem a Realem. V něm uspěli všichni čtyři střelci Arsenalu: Ödegaard, Havertz, Saka a Rice. Na druhé straně skórovali jen Pepe Cossa a Grujič. Ve druhé sérii poslal Wendell svůj pokus do tyče a na závěr gólman Raya vychytal Galena, který rozhodl úvodní duel v Portu.

Gunners tak odvrátili scénář z minulé sezony Evropské ligy, ve které vypadli v osmifinále na penalty s jiným portugalským celkem Sportingem Lisabon.

Mezi nejlepších osm týmů Ligy mistrů postoupili poprvé od roku 2010, kdy slavili rovněž na úkor úterního soupeře. Porto nepřešlo přes jakýkoli anglický tým poosmé v řadě a skončilo ve stejné fázi LM jako loni. 

Odvetná utkání osmifinále fotbalové Ligy mistrů:

FC Barcelona – Neapol 3:1 (2:1)
Branky: 15. López, 17. Cancelo, 83. Lewandowski – 30. Rrahmani. Rozhodčí: Makkelie – Steegstra, de Vries – Ruperti (video, všichni Niz.). ŽK: Christensen, Yamal – Juan Jesus, Traoré, Olivera. První zápas: 1:1, postoupila Barcelona.
Barcelona: ter Stegen – Koundé, Araújo, Cubarsí, Cancelo – López (61. Roberto), Christensen (61. Romeu), Gündogan – Yamal, Lewandowski, Raphinha (81. Félix). Trenér: Xavi.
Neapol: Meret – di Lorenzo, Rrahmani, Juan Jesus, Rui (64. Olivera) – Anguissa, Lobotka, Traoré (79. Raspadori) – Politano (64. Lindström), Osimhen, Kvaratskhelia. Trenér: Calzona.

Arsenal - FC Porto 1:0 po prodl. (1:0, 1:0), na pen. 4:2
Branka: 41. Trossard. Penalty proměnili: Ödegaard, Havertz, Saka, Rice - Pepe Cossa, Grujič. Penaltu neproměnili: Wendell, Galeno (oba Porto). Rozhodčí: Turpin - Danos, Finjean - Delajod (video, všichni Fr.). ŽK: Saliba, Havertz, Arteta (trenér) - Pepe, S. Conceicao (trenér). První zápas: 0:1, postoupil Arsenal.
Arsenal: Raya - White, Saliba, Gabriel, Kiwior (106. Zinčenko) - Ödegaard, Rice, Jorginho (83. Jesus) - Saka, Havertz, Trossard (106. Nketiah). Trenér: Arteta.
Porto: Costa - Joao Mário (86. Sánchez), Pepe, Otávio, Wendell - González, Varela (90.+7 Grujič) - F. Conceicao (101. Borges), Pepe Cossa, Galeno - Evanilson (86. Taremi). Trenér: S. Conceicao.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články