Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Leverkusen v euforii. Po vítězství nad Brémami slaví první bundesligový titul

Bayer Leverkusen se vůbec poprvé ve své historii stal mistrem Bundesligy. Titul si zajistil po jednoznačném vítězství doma 5:0 nad Werderem Brémy a ukončil jedenáctiletou nadvládu Bayernu Mnichov. Hattrickem se blýskla největší hvězda domácích Florian Wirtz. Slavit tak mohou i tři čeští fotbalisté hrající za Leverkusen – Patrik Schick, Adam Hložek a Matěj Kovář. 

Granit Xhaka slavící gól s hráči Leverkusenu
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

Kanonádu Leverkusenu odstartoval v 25. minutě proměněnou penaltou Boniface, jenž po zranění nastoupil v základní sestavě poprvé od 17. prosince. Třiadvacetiletý Nigerijec proměnil i sedmou penaltu v profesionální kariéře a drží si stoprocentní úspěšnost.

V 60. minutě dodal mistrům klid na kopačky Xhaka, když výstavní trefou zpoza vápna zvýšil na 2:0. Zahanbit se nenechal ani Wirtz, jenž o poločase nahradil Adliho a o sedm minut později neméně pohledným gólem upravil na 3:0.

Dvacetiletý talent se pak trefil ještě dvakrát, zkompletoval hattrick a zpečetil konečný výsledek. "Nedokážu to popsat," řekl německý reprezentant. "Stále si nedokážu uvědomit, že se to stalo. Budu potřebovat pár chvil v šatně, abych pochopil, čeho jsme dosáhli. Něco takového jsme si po minulé sezoně nedokázali představit," dodal Wirtz.

Po jeho druhém a třetím gólu domácí fanoušci už neudrželi emoce a vtrhli na hrací plochu. Poprvé se je hráčům podařilo prosebnými gesty poslat zpět, podruhé už rozhodčí Osmers raději ukončil zápas. Do něj z českého tria zasáhl jen střídající Schick.

"Musíme si dnešní den užít a oslavit ho se svými rodinami, přáteli a fanoušky. Byla to moje první sezona v roli trenéra, ten pocit je neuvěřitelný," řekl oslavným pivem politý Xabi Alonso.

"Nikdy jsem neměl rád výraz 'Vicekusen' – teď už je to součástí historie a naprosto oprávněně," řekl dlouholetý výkonný ředitel Bayeru Rudi Völler. "Vím, jak moc první mistrovský titul v historii znamená pro celý klub. Konzistence výkonů a výsledků je neuvěřitelná," dodal.

Bayer zároveň pokořil další rekord Bayernu, když v Bundeslize letos neprohrál v úvodních 29 kolech. O zápas kratší série mnichovský klub dosáhl v sezoně 2013/14. Leverkusen o titulu rozhodl už pět kol před koncem, v čele tabulky má náskok 16 bodů před Bayernem a Stuttgartem.

Německá fotbalová liga – 29. kolo:

Leverkusen  Brémy 5:0 (68., 83. a 90. Wirtz, 25. Boniface z pen., 60. Xhaka),

Darmstadt  Freiburg 0:1 (36. Doan).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články