Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Leverkusen sérií bez porážky vyrovnal 59 let starý rekord Benfiky

Díky vítězství 5:1 ve Frankfurtu připsali fotbalisté Leverkusenu na své konto 48. zápas bez prohry a vyrovnali 59 let starý evropský rekord Benfiky Lisabon s legendárním Eusébiem. Tým s trojicí českých reprezentantů Patrik Schick, Adam Hložek a Matěj Kovář by do konce sezony mohl vylepšit maximum až na 53 soutěžních utkání bez porážky. Trenér Xabi Alonso kvůli trestu za žluté karty strávil rekordní duel na tribuně.

Adam Hložek přispěl k rekordní výhře třemi asistencemi
zdroj: ČTK / imago sportfotodienst / RHR-FOTO

Bundesligový titul už si hráči Leverkusenu zajistili, před sebou mají ještě dvě závěrečná kola. A také odvetu semifinále Evropské ligy s AS Řím a finále Německého poháru proti druholigovému Kaiserslauternu. Ve Frankfurtu si hosté poradili i bez svého kouče, který byl se sluchátky na uších na tribuně v neustálém spojení s asistenty na lavičce.

"Otevřela se mi samozřejmě jiná perspektiva, z hlediště byl na hřiště snadný pohled. Všichni mí kolegové na ploše odvedli skvělou práci, hráči ukázali velkou zodpovědnost, takže nebyl problém, že jsem nebyl na lavičce. Jen emoce na tribuně byly jiné. Kvůli sluchátkům jsem neslyšel žádné zvuky stadionu. Byl to úplně jiný zážitek," citoval server Kicker dvaačtyřicetiletého kouče.

Jeden gól vstřelil Schick po přihrávce Hložka, který si připsal celkem tři asistence. Kovář jako obvykle v lize seděl na lavičce. Hrdinou byl jeho kolega Lukas Hradecky. Finský gólman vytvořil pro změnu bundesligový rekord v počtu startů zahraničního brankáře. Rodák z Bratislavy odchytal 292. zápas v soutěži a překonal Švýcara Yanna Sommera.

"Rád si před zápasem přečtu noviny a viděl jsem to tam. Naplňuje mě to hrdostí a ctí, že můžu hrát v takové skvělé zemi a lize za fantastické týmy," řekl Hradecky, který přestoupil do Leverkusenu právě z Eintrachtu. Pro čtyřiatřicetiletého gólmana šlo zároveň o první vítězství proti svému bývalému zaměstnavateli na jeho hřišti. "Po pěti letech se konečně prolomilo prokletí. Vždy to bylo příjemné, když jsem vyhrál s domácím týmem, tentokrát se mi to podařilo s hostujícím."

Alonso přiznal, že Schickův gól ve 44. minutě neviděl, protože už byl na cestě do šaten, aby o poločase promluvil k týmu. Jelikož měl trest jen za žluté karty, mohl tak učinit i před utkáním. Na rozdíl od případu, pokud by pykal za červenou kartu. Poukázal také na poslední neúspěch Leverkusenu ve Frankfurtu, na katastrofální porážku 1:5 v jeho druhém zápase jako trenéra Bayeru v říjnu 2022.

"Xabi se o tom dokonce zmínil v motivačním projevu. Je vidět, že jednu věc přece jen neumí. Prohrávat. Na krutou porážku nezapomněl. Proto bylo důležité si odsud konečně odvézt tři body," řekl Hradecky.

Rekordní série Leverkusenu v poslední době několikrát visela na vlásku, ale tým ji pokaždé v závěrečných minutách uhájil. Bayer je jediným týmem v pěti nejlepších evropských ligách, který v sezoně ještě neokusil porážku. A může být prvním mužstvem bez prohry v historii bundesligy. "Stále máme velké cíle v každé soutěži – v domácí lize, v Evropě i v poháru," uvedl Alonso.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články