Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

SESTŘIH: Další rakouská loupež se nekonala. Národní tým má po výhře 4:0 jistotu čtvrtfinále

Bodová minisérie Rakouska skončila, naopak ta česká pokračuje. Národní tým zvítězil 4:0 a na domácím mistrovství světa bodoval i v pátém duelu. Zajistil si tím jistý postup do čtvrtfinále play-off. Přímý přenos dalšího utkání Česko – Velká Británie sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v sobotu od 19:40.

Rakušané šli do souboje s domácím favoritem se dvěma povzbudivými výsledky v zádech, když zaskočili Kanadu (porážka 6:7 po prodloužení) a Finy dokonce porazili (3:2). Také proti českému týmu drželi nadějné skóre, ale svěřenci trenéra Radima Rulíka ve druhé třetině odskočili.

Na 2:0 upravil Dominik Kubalík v přesilové hře čtyři na tři, když se opřel do křižné přihrávky Davida Tomáška. Náskok poté zvýšil Jakub Flek ze samostatného úniku, čímž navázal na proměněné trestné střílení Ondřeje Kašeho, jenž skóre zápasu na konci první třetiny otevřel po faulu na jeho osobu. Ve třetí třetině ještě přidal další pojistku Tomášek.

Brankář Petr Mrázek vychytal nulu. "Lámalo se to ke konci druhé třetiny, kdy jsme dali dva góly, a tam jsme se uklidnili," uvedl Mrázek. "Cítil jsem se dobře. Když člověk vidí puk a jdou na něj puky a komunikace s beky je dobrá, tak se do toho zápasu gólman dostane," dodal. "'Dosty' (Lukáš Dostál) udělal nulu s Finy, 'Mráza' teď s Rakušany. Myslím, že výborný," těšilo Rulíka.

Prostřední část přitom patřila Rakušanům, kteří byli za stavu 0:1 střelecky aktivnější, a tuto pasáž zápasu vyhráli 12:7 na střely. Ani v početní výhodě však Mrázka pořádně neohrozili a český gólman si tak spravil chuť po třech inkasovaných gólech z jedenácti střel proti Norsku.

Mrázek nakonec zaznamenal 21 úspěšných zákroků. "Je to krátkodobý turnaj. Důležité jsou tři body a je to taková třešnička na dortu, ale bral bych jakýkoliv výsledek, kdybychom vyhráli," řekl Mrázek k čistému zápasu.

"Jsem rád, že jsme to takhle zvládli, protože po zápasech Rakouska s Kanadou a Finskem jsme byli ve střehu," prohlásil Rulík. "Nebyly těžké nohy, měli jsme dobrý pohyb. Měli jsme lepší sebevědomí a byl to takový lepší výkon," hodnotil.

V utkání ještě zaujala potyčka Kubalíka s rakouským útočníkem Benjaminem Baumgartnerem, střelcem vítězné branky v souboji s Finskem, která se strhla se závěrem úvodní třetiny.

Česká reprezentace s dvanácti body poskočila do čela skupiny A o bod před dvojici Kanada – Švýcarsko, která má shodně zápas k dobru. Národní tým se tak může připravovat na vyřazovací boje, které ho čekají po dvou závěrečných duelech ve skupině s Velkou Británií a Kanadou.

Česko – Rakousko 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 20. O. Kaše z trestného střílení, 36. D. Kubalík (Tomášek, D. Špaček), 37. Flek (M. Stránský), 42. Tomášek (Palát, D. Kubalík). Rozhodčí: Heikkinen, Kaukokari (oba Fin.) – Heffner (Něm.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 3:3. Využití: 2:0. Diváci: 17 413 (vyprodáno).

Česko: Mrázek – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček – O. Kaše, L. Sedlák, Červenka – D. Kubalík, Tomášek, Palát – M. Stránský, Kämpf, D. Voženílek – Flek, Kondelík, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Rakousko: Madlener – Nickl, Heinrich, Wolf, Unterweger, Maier, Strong, Brunner, Stapelfeldt – T. Raffl, Nissner, M. Huber – Zwerger, Rossi, Schneider – Ganahl, Baumgartner, Haudum – P. Huber, Thaler, Rohrer. Trenér: Bader.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články