Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Legendární kanonýr Bican nebude uveden do síně slávy

Praha - Legendární útočník a jeden z nejlepších střelců historie Josef Bican nebude uveden do Síně slávy českého fotbalu. Postavil se proti tomu jeho syn Ivan, kterého k razantnímu kroku vedlo hned několik důvodů. Syna bývalého kanonýra prý popudila zejména skutečnost, že se Fotbalová asociace ČR nikdy nevypořádala s tím, že komunisté v minulosti prostřednictvím fotbalu perzekuovali jeho otce. Místo Bicana se tak ocenění dočká Ladislav Novák, uvedl mluvčí FAČR Jaroslav Kolář. 

Josef Bican v dresu Slavie
zdroj: slavia.cz

"Dohoda není možná. Dokud se nevyrovnají s naší rodinou, nedávám k tomu souhlas," uvedl pětašedesátiletý Ivan Bican v rozhovoru pro Lidové noviny. "Očekával bych, že společnost, která se distancuje od komunistické minulosti, mu odškodnění postoupí. Nejde o peníze, těch mám dost, ale o vyrovnání dluhu," dodal.

Bicanova syna se prý navíc dotklo, že jeho otec měl být poctěn místem v síni slávy českého fotbalu až v šestém ročníku ankety, která je vyhlašována při příležitosti galavečera Fotbalisty roku. Ivana Bicana rozlítil i fakt, že otcovo uvedení do Síně slávy s ním nikdo nekonzultoval. Předseda FAČR Miroslav Pelta ho pouze informoval dopisem. "Nechtěli ho uvést jako číslo jedna ani číslo dvě. Před ním je hezká řádka hráčů," řekl a pohrozil FAČR v případě otcova uvedení do Síně slávy soudem.

"Byť si myslíme, že máme právo uvést pana Bicana do Síně slávy, nakonec jsme se rozhodli jeho synovi vyhovět. Nechceme se pouštět do žádných soudních sporů ani mediálních válek. Pepi Bican zůstane v Síni slávy v našich srdcích, " řekl Kolář Lidovým novinám.

Bican zvítězil v letošním hlasování členů fotbalové akademie se ziskem 48 bodů. Druhý v pořadí Novák jich obdržel 28. Bývalý obránce, který loni v březnu v 79 letech zemřel, bude do Síně slávy uveden v pondělí při slavnostním vyhlášení výsledků ankety Fotbalista roku na pražském Žofíně.

Ivan Bican nedávno vedl spor i se Slavií a klub na podzim přinutil sundat ze stadionu v Edenu obří Bicanovu fotografii, protože si nepřál, aby bylo jméno jeho otce spojováno s novým vedením klubu v čele s exministrem dopravy Alešem Řebíčkem. Podle Lidových novin však v posledních týdnech došlo k narovnání vztahů a Slavii věnoval alba fotografií, výstřižků a další předměty z Bicanovy pozůstalosti. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články