Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jsme schopni postoupit, tvrdí trenér Šilhavý i přes velký počet zraněných hráčů

Méně spánku, více nervozity. V takovém rozpoložení je před blížícím se čtvrtečním semifinále play-off o mistrovství světa se Švédskem kouč fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý. I přes řadu omluvených zraněných hráčů však věří v postup na šampionát do Kataru. "Poslední noci už byly takové krátké. Ale to je asi logické, hrajeme o hodně. Proto nervozita mírně stoupá," řekl Šilhavý v rozhovoru pro kanál české reprezentace na YouTube. Přímý přenos utkání Švédsko - Česko sledujte ve čtvrtek od 20:25 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Jaroslav Šilhavý
zdroj: AP autor: Attila Kisbenedek

Bude chybět řada opor. Například kompletní obrana z letního mistrovství Evropy a také klíčový útočník Patrik Schick.

"Problém to je. Nicméně to musíme vzít jako fakt. Těm hráčům, které jsme nakonec nominovali, věřím. Věřím, že se o postup popereme a jsme schopni se na mistrovství dostat," uvedl Šilhavý.

S reprezentací zažil úspěšné play-off v roce 2005, kdy národní tým po dvou výhrách 1:0 nad Norskem vybojoval dosud jedinou účast na světovém šampionátu od rozdělení federace. Šilhavý věří, že by mu tahle zkušenost mohla pomoci.

"Minimálně, co se týče atmosféry, která tam panovala. To si vzpomínám velice dobře. Hrálo se venku a doma, takže to nebylo jako teď, kdy je to prostě kdo s koho, specifické zápasy. Tehdy se to zvládlo. Tým byl po úspěšném Euru v Portugalsku našlapaný, všichni to očekávali. Norové ale nebyli vůbec špatní a trápili nás," vzpomínal Šilhavý.

Jeho tým nastoupí ve čtvrtek v semifinále v Solně proti Švédsku, a pokud soupeře vyřadí, zahrají si o postup do Kataru proti Polákům na jejich půdě. Polsko po vyloučení Ruska prošlo do finále bez boje.

"Připadá mi, že Švédsko podobně jako Dánsko ve čtvrtfinále Eura není pro veřejnost zvučné jméno jako Španělsko, Itálie a třeba Belgie. Ale tým mají velmi dobrý. Hrají jednoduchý fotbal nahoru, rozestavení 4-4-2. Mají velmi dobré hráče, ať už Lindelöfa, Forsberga, Isaka či Kulusevského. Navíc, když se podíváme na historii, tak švédský tým postupoval se silnými soupeři. Pravidelně se dostávají na mistrovství světa nebo Evropy," upozornil Šilhavý.

Případný postup na světový šampionát by považoval za vrchol kariéry. "Pro tohle každý hraje. Mistrovství světa je nejvíc, co může být a kam se hráč, trenér nebo člen realizačního týmu může dostat. Je to nejvyšší meta, proto je důležitost play-off tak veliká. Věřím, když máme takovéhle problémy se sestavou, tak se stmelíme a společnou prací to dokážeme," uvedl Šilhavý.

Ten si dobře uvědomuje, že rozhodující zápas je už za dveřmi. "Není moc času dělat nějaké motivační prvky. Ale určitě tam něco najdeme, něco trošku jiného, aby hráči zpozorněli. Ale vzhledem k důležitosti utkání nebude o motivaci nouze. Všichni si uvědomujeme, o co se hraje. Možná bude stačit málo těchto impulzů," dodal kouč, který získal se Slavií a Libercem ligový titul.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články