Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Estonce kosí karanténa. Nenecháme se tím rozhodit, vyhrát prostě musíme, říká Šilhavý

Porazit Estonsko je nutnost. To je jasné trenérovi české fotbalové reprezentace Jaroslavu Šilhavému před středečním startem kvalifikace mistrovství světa, pokud chce hrát s týmem o postup. Soupeř má problémy, protože mu kvůli koronavirové karanténě vypadla těsně před utkáním polovina původního kádru. Český kouč však zůstává obezřetný. Utkání Estonsko - Česko můžete sledovat ve středu v přímém přenosu od 20:10 na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Jaroslav Šilhavý
zdroj: Reuters autor: Stojan Nenov

"Nechtěl bych podceňovat mužstvo Estonska, máme k němu respekt. Ale pokud se chceme poprat o postup na mistrovství světa, musíme tady prostě vyhrát," řekl Šilhavý na tiskové konferenci v polském Lublinu, kde se utkání odehraje kvůli zpřísněným opatřením proti koronaviru v Estonsku.

Neutrální hřiště vzhledem k tomu, že do hlediště nemohou kvůli covidu-19 fanoušci, nepovažuje za výhodu. "Myslím, že to je jedno. Bez diváků je to samozřejmě škoda. Ale jsme rádi, že vůbec můžeme fungovat, hrát a že fanoušci nás mohou povzbuzovat aspoň přes televizi," uvedl Šilhavý.

Estonci kvůli pozitivnímu případu koronaviru v týmu a kontaktu hráčů s nakaženým museli na poslední chvíli výrazně změnit nominaci. Z původního kádru vypadli prakticky všichni legionáři a bylo povoláno deset jiných hráčů. Šilhavý to ale jako výhodu nebere.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi rozehrají kvalifikaci o MS proti oslabenému Estonsku

"Samozřejmě pro soupeře to není příjemné. My s tím máme zkušenosti z podzimu. Víme, jaké to je. Ale pro nás se nic nemění. Nechceme se tím nechat rozhodit, koncentrujeme se na sebe. Přijeli jsme předvést kvalitní výkon, potvrdit roli favorita a odvézt si tři body," řekl Šilhavý.

Nemyslí si, že by Estonci v pozměněné sestavě měli být výrazně slabší než obvykle. "Samozřejmě z pohledu analýzy soupeře je to složitější, protože se (v lednu) vyměnil trenér, teď do toho zasáhla pandemie a je tam zase jiný trenér. Takže se to zase trochu změnilo, i když ti důležití hráči v týmu jsou. Tým nedostává moc branek, hraje disciplinovaně, takticky. Mají nebezpečné hráče nahoře, Sappinena a Vassiljeva, ti na mně zanechali asi největší dojem. A ti tu jsou," uvedl Šilhavý.

"Nechceme se nechat zmást tím, že bychom hráli proti náhradníkům nebo slabým hráčům. Když jsme my museli nasadit v Olomouci náhradní tým, předvedli kluci proti Skotsku skvělý výkon a bojovali o vítězství," připomněl Šilhavý zářijový zápas.

Český celek si v samostatné historii dosud zahrál na světovém šampionátu jen jednou, v roce 2006. V evropské části kvalifikace postoupí na turnaj do Kataru v příštím roce pouze vítězové skupin, týmy na druhých místech čeká play-off, stejně jako dvě mužstva z Ligy národů. Českými soupeři vedle Estonska budou Belgie, Wales a Bělorusko.

"Největší favorit je Belgie, to je jasné. Jestliže chceme postoupit, musíme se poprat i s tou šancí, že bychom mohli Belgii v Praze v druhém zápase překvapit. Nebo z druhého místa a baráže tam taky vede cesta. Věřím, že ať to bude tak, nebo tak, budeme až do konce ve hře," řekl kouč.

Jeho tým v sobotu přivítá Belgii a příští úterý se představí ve Walesu. "Zatím ještě neplánujeme, kdo bude hrát proti jakému soupeři. Samozřejmě, budu tam vynucené změny, protože kluci z Německa mohou hrát jen první zápas. Budeme se rozhodovat podle toho, v jakém rozpoložení budeme. Může nastat varianta, že po zápase s Estonskem ještě někoho povoláme. Uvidíme podle zdravotního stavu, někteří hráči měli drobné šrámy," řekl Šilhavý.

Připraven nastoupit je zadák Ondřej Kúdela ze Slavie, který od čtvrteční odvety Evropské ligy v Glasgowě čelí obvinění od protihráče z rasismu. Zadák Pražanů nařčení odmítá. "S Ondrou jsem mluvil, stojím za ním. Je plně soustředěný na reprezentační povinnosti. Je dostatečně zkušený, že to zvládne," dodal Šilhavý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články