Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Korupční aféra v Belgii nabírá rozměrů. Obviněný je rozhodčí a další čtyři lidé

Ve fotbalové korupční aféře v Belgii padají první obvinění. Na seznamu jsou zatím čtyři lidé z fotbalové branže a jeden rozhodčí. Čtyři hříšníci jsou obvinění z kriminálního spolčování a korupce, pátý z praní špinavých peněz.

Případ korupční aféry se týká i sudího Sebastiena Delferiereho
zdroj: ČTK/BELGA/ autor: Yorick Jansens

Případ se dotkl agentů Mogi Bayata a Dejana Veljkoviče, kteří jsou podle médií hlavními podezřelými. Dále se aféra týká rozhodčího Sebastiena Delferiereho a funkcionářů Mechelenu a Beverenu. Oba kluby spolu hrály poslední den základní části minulé sezony v březnu.

Také dva zápasy loňského ročníku první belgické ligy měly být podplacené. Předvolán byl někdejší šéf Anderlechtu Herman Van Holsbeeck.

Mezi vyšetřovanými byl také trenér Brugg Ivan Leko, který strávil po policejním výslechu jednu noc ve vězení, poté byl propuštěn. Je prý přítelem agenta Veljkoviče. "Všechno proběhlo bez problémů. Policisté ho vyslýchali asi dvě hodiny a on jim podal vysvětlení," řekl Lekův právník Wlater van Steenbrugge.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalová korupce v Belgii: Klíčová postava je prý agent Bayat

Belgická policie provedla řadu razií v několika fotbalových klubech včetně úřadujícího mistra FC Bruggy, Anderlechtu Brusel, Standardu Lutych nebo Racingu Genk. Státní zastupitelství potvrdilo celkem 57 prohlídek, z nichž 44 proběhlo v Belgii. Dalších třináct provedli policisté ve Francii, Lucembursku, Srbsku, Makedonii, Černé Hoře a na Kypru. Některým hráčům se měly peníze vyplácet načerno přes několik balkánských zemí.

Prohlídky se dotkly i domů šesti klubových šéfů, čtyř agentů, dvou rozhodčích a klenotníků. "Mimo jiné byly zajištěny prázdné krabičky od přepychových hodinek v hodnotě osm milionů eur, šperky a hotovost," uvedla mluvčí belgické prokuratury Wenke Roggenová.

Aféra propukla tři měsíce poté, co belgická reprezentace zazářila na mistrovství světa, kde získala bronz. 

Vzhledem k napjaté situaci v belgickém fotbale se nebude o víkendu hrát tamní druhá liga, desáté kolo bylo kompletně zrušeno. Nejvyšší soutěž má pauzu kvůli reprezentačním zápasům.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články