Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Spartu čeká premiéra pod Priskem, Slavia ochutná "umělku" pod gibraltarskou skálou

Obě pražská S zahájí úvodním zápasem 2. předkola Konferenční ligy novou sezonu. Sparťané se v minulých dvou ročnících představili v základní skupině Evropské ligy, tentokrát ale na cestě do hlavní fáze třetí pohárové soutěže musí zvládnout tři předkola. Soutěžní premiéru si proti norskému Vikingu Stavanger připíše dánský trenér Brian Priske. Slavia chce na hřišti gibraltarského outsidera St Joseph's potvrdit roli jasného favorita. Přímý přenos utkání Sparta - Stavanger sledujte od 18:50 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Sparta se s Vikingem utká v pohárech poprvé. Ve prospěch českých klubů hovoří vzájemná bilance. Tuzemské týmy vyřadily norské soupeře v šesti ze sedmi dosavadních dvojzápasů v evropských pohárech a v 15 vzájemných duelech jim podlehly jen dvakrát.

Oba týmy skončily v minulé sezoně ve svých ligách třetí. Zatímco Letenské čeká vůbec první soutěžní duel v ročníku, Viking má za sebou v norské lize, která se hraje systémem jaro - podzim, už 16 zápasů a drží se opět na třetí pozici.

"Taková je zkrátka situace, nerad hledám výmluvy. Česká liga teprve začne, zatímco Viking odehrál spoustu utkání. Jsou v zápasovém režimu, mají potřebnou fyzickou kapacitu, aby takové zápasy hráli, a taktické a individuální schopnosti," řekl Priske.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta zahájí duelem se Stavangerem novou sezonu

"Nemůžeme změnit fakt, že jsme strávili pohromadě jenom pět týdnů. Je jasné, že v některých situacích to od nás nebude stoprocentní. Musíme odevzdat to nejlepší. Očekávám, že přístup každého hráče a jeho výkon budou stoprocentní, díky čemuž se zakryjí nedostatky," uvedl bývalý kouč Midtjyllandu a Antverp.

Sparta se v minulém ročníku evropských pohárů kvalifikovala až do úvodního jarního vyřazovacího kola Evropské konferenční ligy, kde nestačila na Partizan Bělehrad.

Pražané prohráli v pohárech pět z posledních šesti utkání. Viking se představil v hlavní fázi pohárů pouze v sezoně 2005/06 v Poháru UEFA.

"Je to typický skandinávský tým. Jsou velmi dobře organizovaní, mají dobrý sytém, na kterém pracovali posledních několik let. Minulá sezona se jim hodně povedla, i tu letošní odstartovali dobře. Potom se jim výsledkově tolik nedařilo, trochu bojovali se zraněními a disciplinárními tresty, poslední dva ligové zápasy ale vyhráli. Možná se vrátili na správnou kolej," konstatoval Priske.

"Prodali jednoho z klíčových hráčů (univerzála Sebastiana) Sebulonsena do Bröndby. Jiný důležitý útočník Berisha se potýkal se zraněním, navíc se spekuluje, že ho Viking možná prodá. To jsou otazníky. Vepředu mají kvalitu, díky niž činí soupeřům potíže," prohlásil pětačtyřicetiletý Dán.

Sparta má kvůli disciplinárnímu trestu za rasistický transparent fanoušků při únorové odvetě Evropské konferenční ligy v Bělehradě uzavřenou část hlediště, kam ale díky výjimce od UEFA můžou organizované skupiny příznivců ve věku šest až čtrnáct let v doprovodu dospělé osoby. Na Letnou podle ředitele komunikace Sparty Ondřeje Kasíka dorazí kolem 15 tisíc diváků.

Slavia v uplynulé sezoně domácí ligy skončila druhá a místo účasti v kvalifikaci Ligy mistrů musí vzít zavděk až třetí evropskou soutěží.

V premiérovém ročníku Evropské konferenční ligy došli svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského na jaře až do čtvrtfinále. Finále druhého vydání soutěže bude v příštím roce hostit Eden.

Pražané hráli v pohárech skupinu pětkrát za sebou, v kvalifikaci ale zvítězili v jediném z posledních šesti dvojzápasů.

Tentokrát nesmějí zaváhat a potřebují zdolat tři soupeře. Pokud přes St Joseph's postoupí, čeká je ve 3. předkole Panathinaikos Atény.

"Postup přes 2. předkolo je povinností, ke 3. a 4. předkolu máme respekt. Z hlediska finanční stability postoupit do skupiny není nutností pro přežití, to v žádném případě. Z hlediska sportovního a potenciálního rozvoje klubu do budoucna by to byla ztráta obrovská," řekl předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Je nám líto, video expirovalo.
Profesionální výkon a brzký gól, přejí si slávisté před utkáním proti St. Joseph´s

Český a gibraltarský tým se na evropské scéně utkají poprvé. UEFA teprve na sezonu 2014/15 přidělila klubům z malého zámořského území Velké Británie na jihu Pyrenejského poloostrova místa v pohárech.

"Je to začátek sezony, kluci se po přípravě vždy na mistrovský zápas těší. Bude to specifické, je to první kolo evropského poháru s méně známým soupeřem. Těšíme se, musíme vyhrát," uvedl asistent trenéra Slavie Zdeněk Houštecký.

St Joseph's jsou nejstarší gibraltarský klub, ale titul získali jen v roce 1996. V uplynulé sezoně skončili třetí.

V úvodním předkole outsider vyřadil severoirský tým Larne po remíze 0:0 doma a vítězství 1:0 venku a v kvalifikaci pohárů teprve podruhé ze sedmi pokusů postoupil. Zároveň poprvé v historii prošel do 2. předkola.

Domácí zápasy hrají na stadionu Victoria Stadium pro pět tisíc diváků a s umělou trávou, kde k utkáním nastupuje i gibraltarská reprezentace. V týmu je několik Španělů a trenérem je jejich krajan Abraham Paz.

"Měli jsme z jejich zápasu s Larne video. Jsou na tom technicky slušně. Budeme určitě hrát do plné obrany, kterou budou mít zajištěnou. Pro nás je tu nezvyklá umělá tráva, ale tenhle zápas je povinnost zvládnout a dostat se dál," řekl Houštecký.

"Na umělce jsem vyrostl, snad si ještě něco pamatuju. Teď už se samozřejmě hraje spíš na klasické trávě, ale věřím, že to zvládneme. Konečně to vypukne. Příprava byla dlouhá, snad prodáme to, co jsme natrénovali," dodal bek David Jurásek, který si může odbýt pohárovou premiéru.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články