Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Spartu v případě postupu čeká výjezd na Ostrovy, Slavia může narazit na Panathinaikos

Fotbalisté Sparty v případě postupu přes norský Stavanger narazí v dalším předkole na vítěze dvojutkání Motherwell - Sligo Rovers. Nejtěžšího možného soupeře z pětice možných přiřkl los Slavii, červenobílí mohou ve 3. předkole narazit na řecký Panathinaikos.

Úvodní zápasy jsou na programu 4. srpna, odvety o týden později. Oba pražské kluby by dvojutkání rozehrály doma.

Oba pražské celky musejí nejprve zvládnout 2. předkolo, do nějž vstoupí ve čtvrtek. Čeští zástupci v soutěži potřebují na cestě do skupiny přejít přes tři soupeře. Jakékoli zaváhání by znamenalo, že si na podzim v hlavní fázi pohárů nezahrají.

Slavia se představí v kvalifikaci Evropské konferenční ligy coby ligový vicemistr, Sparta skončila v uplynulé sezoně nejvyšší soutěže třetí.

Situaci v pražských "S" řešil Fotbal fokus podcast:

Oba pražské kluby byly nasazené. UEFA před losem rozdělila týmy do šesti skupin a Slavii i Spartě se tak zúžil okruh možných soupeřů. Červenobílí mohli dostat jednu z pěti variant a los jim přisoudil papírově nejtěžšího soupeře.

Panathinaikos sice v poslední době jen vzpomíná na slavné časy a v uplynulé sezoně řecké ligy skončil čtvrtý, vyhrál ale domácí pohár. Do soutěže vstoupí až ve 3. předkole.

V neděli naznačil formu remízou 0:0 v přípravě s Leverkusenem. Panathinaikos měl v posledních letech finanční potíže a na řecký titul čeká od sezony 2009/10.

Slávisté se s týmem z Atén utkali před 21 lety ve 3. předkole Ligy mistrů a vypadli po prohrách 1:2 a 0:1.

Panathinaikos si v minulosti hned třikrát poradil se Spartou – dvakrát v kvalifikaci a jednou ve skupině Ligy mistrů – a uspěl i v soubojích s Libercem a Mladou Boleslaví.

Naposledy ale aténský tým, který kdysi trénoval český kouč Zdeněk Ščasný, v soutěžích UEFA na český klub narazil už před 13 lety.

Zatímco Slavii los nepřál, Spartě přisoudil papírově velmi přijatelné soupeře. Motherwell obsadil v uplynulé sezoně skotské ligy až páté místo a v pohárech ještě nikdy nepostoupil do skupiny. Na české celky v soutěžích UEFA dosud nenarazil stejně jako irský klub Sligo Rovers.

Ten vstoupil do Evropské konferenční ligy už v 1. předkole, v němž až po penaltovém rozstřelu vyřadil velšský tým Bala Town.

V minulé sezoně skončil celek ze Sliga v domácí soutěži na třetí příčce, v aktuální sezoně mu patří až pátá pozice. Irská liga se hraje systémem jaro–podzim. Sligo stejně jako Motherwell v pohárech ještě nikdy neprošlo do skupiny.

"Nejdůležitější jsou teď ty dva zápasy s Vikingem. Je mi jedno, kde hrajeme potom. Všechnu pozornost soustředíme na Viking," řekl nový dánský trenér Sparty Brian Priske.

"Pro nás je stejně důležité zvládnout předkola Konferenční ligy jako získat titul. V Evropě není prostor na opravu. Finanční stabilita klubu je zajištěna, vyřazení by nás ale bolelo sportovně," uvedl generální ředitel klubu František Čupr.

Finále druhého vydání Evropské konferenční ligy se uskuteční 7. června 2023 v Praze v Edenu, kde hraje domácí zápasy Slavia.

Červenobílí letos na jaře v premiérovém ročníku třetí pohárové soutěže vypadli ve čtvrtfinále s pozdějším finalistou Feyenoordem Rotterdam.

Mezi nejlepší osmičku se slávisté probojovali i vloni v Evropské lize. Sparta na jaře prohrála v úvodním kole vyřazovací fáze Konferenční ligy.

Los 3. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy:

Hlavní část: St Joseph's (Gibr.)/Slavia Praha - Panathinaikos Atény, Sparta Praha/Viking Stavanger - Motherwell/Sligo (Ir.), Trnava/Newtown (Wal.) - Čenstochová/Astana, Kuopio/Milsami Orhei (Mold.) - Liepaja/Young Boys Bern, Štětín/Bröndby Kodaň - Basilej/Crusaders (Sev. Ir.), AIK Stockholm/Poltava - Valmiera (Lot.)/Škendija Tetovo (Sev. Mak.), Ararat-Armenia/Paide Linnameeskond (Est.) - Anderlecht Brusel, Seinäjoki (Fin.)/Lilleström - Antverpy/Drita (Kos.), Suduva (Lit.)/Viborg - B36 Tórshavn/Tre Fiori (San Marino), CSKA Sofia/Makedonija Skopje - Saint Patrick's (Ir.)/Mura (Slovin.), Breidablik (Isl.)/Budučnost Podgorica - Istanbul Basaksehir/Maccabi Netanja, Hajduk Split - Guimaraes/Puskás Akadémia, Dundee United - Tuzla (Bos.)/Alkmaar, Botev Plovdiv/APOEL Nikósie - Kyzylzhar (Kaz.)/Osijek, Molde/Elfsborg - Kajrat Almaty/Kisvarda (Maď.), Luhansk - Vllaznia (Alb.)/Universitatea Craiova, Víkingur (Faer. ostr.)/Dunajská Streda - Saburtalo Tbilisi/FCSB, Aris Limassol/Neftči Baku - Rapid Vídeň/Gdaňsk, Koper/Vaduz - BATE Borisov/Konyaspor, Ružomberok/Riga - Gil Vicente, Lugano - Hapoel Beer Ševa/Dinamo Minsk, Sepsi (Rum.)/Olimpija Lublaň - Rijeka/Djurgaarden, Wolfsberger (Rak.) - Gzira United (Mal.)/Radnički Niš, Levski Sofia/PAOK Soluň - Velež Mostar (Bos.)/Hamrun Spartans (Mal.), Fehérvár/Gabala (Ázerb.) - Petrocub Hincesti (Mold.)/Laci (Alb.), Zira (Ázerb.)/Maccabi Tel Aviv - Gomel/Aris Soluň, Twente Enschede - Racing Lucemburk/Čukarički.

Mistrovská část: Víkingur Reykjavík/The New Saints (Wal.) - Poznaň/Dinamo Batumi (Gruz.), RFS Riga - Hibernians (Mal.)/Levadia Tallinn, La Fiorita (San Marino)/Ballkani (Kos.) - Sutjeska (Č. Hora)/KÍ Klaksvík (Faer. ostr.), Tirana/Zrinjski Mostar (Bos.) - Tobol Kostanaj/Lincoln Red Imps (Gibr.), Soligorsk - Kluž/Inter Club d'Escaldes (And.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články