Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Slávistické trápení v Polsku. S Rákowem herně nestačila a domů si veze porážku

Pokud chtějí splnit cíl a postoupit do základní skupiny Evropské konferenční ligy, budou se fotbalisté Slavie muset v odvetě jinak otáčet. Úvodní duel 4. předkola na půdě Rakówu Černostochová jim totiž nevyšel ani herně, ani výsledkově. Pražané v Polsku prohráli 1:2 a doma musí bezpodmínečně vyhrát.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Raków Čenstochová - Slavia Praha

Raków v souboji vicemistrů svých zemí poslal v 29. minutě do vedení Ivi López, v 60. minutě vyrovnal Tomáš Holeš, ale vzápětí rozhodl domácí Fran Tudor. Odveta je na programu za týden v Edenu.

Slavia už v kvalifikaci přešla přes dva soupeře, když vyřadila gibraltarský tým St Joseph's a Panathinaikos Atény. Pokud by Pražané s Rakówem vypadli, poprvé od sezony 2016/17 by v pohárech nehráli skupinu.

Vloni červenobílí ve 4. předkole Evropské ligy nestačili na jiný polský klub Legii Varšava, přešli do Konferenční ligy a v ní postoupili až do čtvrtfinále. Čenstochová vyhrála i pátý zápas v letošní kvalifikaci a přiblížila se k premiérové účasti ve skupině v pohárech.

"Soupeř vyhrál zaslouženě a my se musíme doma hodně zlepšit. Chceme jít dál, musíme ukázat víc než dnes. Věřím, že v domácím prostředí budeme odvážnější a důraznější. Zmobilizujeme se, uzdravíme hráče, bude to jiný zápas," řekl trenér Jindřich Trpišovský.

Kouč Pražanů postavil na pravý kraj obrany ofenzivního univerzála Schranze, který už na postu v defenzivě v minulosti několikrát hrál. Poprvé v tomto pohárovém ročníku nastoupil v základní sestavě Ševčík a na hrotu útoku operoval Lingr. Český bek Čenstochové Petrášek ještě v sezoně kvůli zranění nehrál a k dispozici nebude ani v odvetě.

Raków v předchozích čtyřech zápasech kvalifikace neinkasoval a organizovanou hrou s třemi stopery dělal v úvodu problémy i Slavii. Pražané se těžce dostávali přes domácí defenzivu a v první půli ani jednou neohrozili osmnáctiletého gólmana Trelowského.

V 18. minutě Usor přízemní střelou zpoza vápna těsně minul, chvíli nato vracel míč před branku Schranz, ale domácí obránce odvrátil na roh. V 29. minutě otevřel skóre vítěz Polského poháru. López se u lajny zbavil Oscara, navedl si míč k pokutovému území a technickým pokusem na zadní tyč překonal Mandouse.

"Dostali jsme gól ze situace, na kterou jsme se připravovali, to určilo ráz zápasu," zlobil se Trpišovský. "Chystali jsme se na to, že si to vezme doprostřed a střílí na zadní tyč. Nechali jsme ho jít do středu hřiště místo toho, abychom ho vytlačili do lajny," doplnil Holeš.

Po jednom ze soubojů se zranil Oscar a na levém beku ho vystřídal Plavšič, který přitom už byl na odchodu ze Slavie. Nejlepší střelec minulé sezony polské ligy López byl při chuti a jeho další pokus na poslední chvíli zblokoval Santos.

Brazilský stoper Pražanů pak už kvůli zranění nenastoupil do druhé půle a přepustil místo Traorému. Do obrany se zatáhl kapitán Holeš. Jako první v druhém dějství znovu zahrozili domácí a agilní López, jehož střelu v 56. minutě vyrazil Mandous. "Oscar má tržnou ránu v obličeji a byl otřesený, doufám, že za týden bude připravený. Santos dostal koňara, nemohl s nohou hýbat," řekl Trpišovský.

O čtyři minuty později se červenobílí dočkali šťastného vyrovnání. Po přiťuknutí od Plavšiče centroval z levé strany Holeš a míč se překvapivě snesl až za domácího gólmana ke vzdálenější tyči. Raków poprvé v letošní pohárové kvalifikaci inkasoval.

Domácí ale zhruba 10 sekund od rozehrání opět vedli. Bývalý hráč Karviné Rundič poslal z hloubi pole dlouhý nákop dopředu, po velké chybě hostující defenzivy se dostal až před Mandouse Tudor a vypálil šajtlí přesně k tyči.

"Asi to byl můj hráč, co tam naběhl. Nestihl jsem se s ním chytit, měl jsem lépe reagovat," řekl Plavšič pro O2 TV. "Plavšič přihrál na gól, ale pak udělal hrubou chybu u inkasovaného gólu," poznamenal Trpišovský.

V 77. minutě se na straně vápna uvolnil López a Pražané se štěstím srazili míč na roh. Ve třetí minutě nastavení vypálil těsně mimo Usor a velkou šanci pak měli ještě také domácí. Nowak po brejku dvou na jednoho přihrával před branku Gutkovskisovi, jenž však netrefil míč. Raków potvrdil svou dobrou bilanci –⁠ z dosavadních 11 zápasů v pohárech prohrál pouze jednou.

Trenér domácích Marek Papszun si stěžoval na norského rozhodčího Rohita Saggiho. "Jsem hrdý na svůj tým. Obzvlášť, když vezmeme v potaz, co dělal rozhodčí, který byl asi slepý. Měl odpískat aspoň dvě penalty. Podle mě rozhodčí obrovsky ovlivnil výsledek. Mrzí mě, že delegát UEFA řeší blbosti a pak tu není VAR (videorozhodčí)," řekl Papszun.

Raków Čenstochová - Slavia Praha 2:1 (1:0)

Branky: 29. López, 61. Tudor - 60. Holeš. Rozhodčí: Saggi - Isaksen, Jensen (všichni Nor.). ŽK: Papanikolau, Wdowiak - Lingr, Ousou. Diváci: 5500 (vyprodáno).

Čenstochová: Trelowski - Svarnas, Arsenič, Rundič - Tudor (82. Nowak), Papanikolau (82. Czyz), Gvilia, Kun - Kočergin (46. Wdowiak), Musiolik (61. Gutkovskis), López (87. Dlugosz). Trenér: Papszun.

Slavia: Mandous - Schranz, Ousou, Santos (46. Traoré), Oscar (40. Plavšič) - Holeš, Tiéhi - Usor, Ševčík, Olayinka - Lingr (65. M. Jurásek). Trenér: Trpišovský.

Marek Papszun (trenér Čenstochové): "Jsem hrdý na svůj tým. Obzvlášť, když vezmeme v potaz, co dělal rozhodčí, který byl asi slepý. Měl odpískat aspoň dvě penalty, dvakrát šli naši hráči sami na brankáře a on to nepustil. Podle mě rozhodčí obrovsky ovlivnil výsledek. Mrzí mě, že delegát UEFA řeší blbosti, a pak tu není VAR (videorozhodčí). Celkově jsme byli lepší a mrzí mě, že jsme nenavýšili vedení. Upřímně jsem nečekal, že podáme až takový výkon. Kdyby nám někdo před zápasem řekl, že vyhrajeme o gól, brali bychom to. Máme radost, ale mrzí nás, že jsme vyhráli jen o gól. Soupeř neměl moc šancí, Slavia dala gól, který si podle mě nezasloužila. Čeká nás velmi těžká odveta v Praze."

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Dostali jsme gól ze situace, na kterou jsme se připravovali, to určilo ráz zápasu. Podařilo se nám dostat do zápasu, srovnali jsme, ale po banální situaci jsme hned inkasovali. Plavšič přihrál na gól, ale pak udělal hrubou chybu u inkasovaného gólu. Inkasovali jsme po prohraném souboji z dlouhého balonu, to se nám nemůže stávat. Soupeř vyhrál zaslouženě a my se musíme doma hodně zlepšit. Chceme jít dál, musíme ukázat víc než dnes. Věřím, že v domácím prostředí budeme odvážnější a důraznější. Zmobilizujeme se, uzdravíme hráče, bude to jiný zápas."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články