Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Do Evropy, nebo bez ní? Slavia začíná klíčový boj v Polsku, Slovácko hostí AIK

Zatímco Plzeň už má účast v pohárech pro podzimní část jistou, zbylí dva čeští zástupci o ni ještě musí zabojovat. Fotbalisty Slavie a Slovácka čeká závěrečné předkolo Evropské konferenční ligy. Pražané odehrají úvodní duel na půdě Čenstochové Rákow, tým z Uherského Hradiště doma přivítá AIK Stockholm. Přímý přenos utkání Slovácko – AIK sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 18:55.

Oba celky už v kvalifikaci přešly přes dva soupeře. Slavia vyřadila gibraltarský tým St Joseph's a Panathinaikos Atény, Čenstochová si poradila s Astanou a Trnavou. Raków vyhrál všechny čtyři zápasy, a navíc v nich neinkasoval.

Pokud by Pražané přes vítěze posledních dvou ročníků Polského poháru nepostoupili, poprvé od ročníku 2016/17 by na evropské scéně nehráli na podzim skupinu. V premiérovém ročníku Evropské konferenční ligy došli letos na jaře až do čtvrtfinále. Finále v příštím roce bude hostit Eden.

Slávisté se mají před Rakówem na pozoru, neboť před rokem ve 4. předkole Evropské ligy vypadli s jiným polským klubem Legií Varšava. "Čeká nás úplně jiný soupeř než Panathinaikos, bude to jiný styl dvojzápasu. S Panathinaikosem to pro nás bylo těžké do defenzivy, proti Rakówu nás naopak čeká soupeř strašně pevný v defenzivě a se skvělou mentalitou. Je to poslední krok, který musíme udělat. Věřím, že to, že jsme zvládli předkolo s takhle těžkým soupeřem jako Panathinaikos, nám hodně pomůže," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Čenstochová v roce 2019 postoupila do první ligy a v posledních dvou sezonách skončila druhá, navíc dvakrát za sebou ovládla domácí pohár. Na evropské scéně hraje Raków teprve podruhé, vloni při premiéře vypadl ve 4. předkole Konferenční ligy.

"Jde o hodně. Je to malý klub, na polské scéně docela nový. Šli až z třetí ligy a dotáhli to skoro úplně na vrchol. V minulé sezoně bojovali o první místo, vyhráli pohár. Víme, že je to velmi dobrý tým, musíme se dát pozor," řekl klubové televizi ofenzivní univerzál Ivan Schranz.

Z dosavadních 10 zápasů v pohárech Čenstochová jen jednou utrpěla porážku a hned devětkrát neinkasovala. "Soupeře jsme viděli už na hodně videích, měli jsme tam i zvědy. Máme detailní informace, některé věci jsme konzultovali i s českými hráči z polské ligy. Hrají hodně do obrany, většinou v rozestavení 5-4-1," uvedl asistent trenéra Slavie Zdeněk Houštecký.

"Moc se nepouštějí do kombinací, spíše spoléhají na defenzivu a rychlý přechod do protiútoku. Nedostávají moc gólů, jsou excelentní v hlavičkových soubojích. Bude to s nimi velký boj a dobývání," poznamenal spolupracovník kouče Trpišovského.

Od léta 2016 hraje ze Čenstochovou český reprezentant Petrášek, který s týmem absolvoval cestu z třetí do první ligy. Třicetiletý stoper a kapitán mužstva je ale od konce května a posledního srazu národního mužstva zraněn, v sezoně zatím nenastoupil a nefiguruje na soupisce pro Konferenční ligu. "Nechám kluky promluvit na hřišti. Respektujeme sílu soupeře, ale jdeme do toho s cílem postoupit," napsal Petrášek.

Slavii před zápasem trápí rozsáhlá marodka. Nedělní ligový zápas v Jablonci při vítězství 3:2 nedokončilo několik hráčů a jejich start je nejistý. Trenéři oproti 3. předkolu obměnili soupisku, kvůli zranění z ní vypadli Ewerton a Václav Jurečka a zapsáni byli David Jurásek se Srdjanem Plavšičem, který byl přitom na odchodu z klubu.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavii a Slovácko čekají zápasy o Evropu

Slovácko chce poprvé v historii do skupiny

Slovácko čeká třetí pokus o první postup z dvojzápasu v některém z hlavních evropských pohárů. Vloni svěřenci trenéra Martina Svědíka ve 2. předkole Konferenční ligy vypadli až po penaltách s Lokomotivem Plovdiv. V tomto ročníku byl vítěz domácího poháru zařazen do 3. předkola Evropské ligy a po výsledcích 0:3 venku a 1:1 doma nestačil na Fenerbahce Istanbul.

Slovácko přešlo do play-off Konferenční ligy a nyní před ním stojí úkol, který si klub na začátku sezony vytyčil: poprvé v historii se probojovat do skupiny. "S AIK očekáváme poněkud jiný dvojzápas než proti slavnému Fenerbahce. Nyní to bude hlavně o nás, jak se k tomu postavíme a jestli dokážeme odehrát oba duely na 100 procent," řekl novinářům krátce po vypadnutí s tureckým klubem sportovní manažer Veliče Šumulikoski.

Sport
zdroj: ČT4

V úvodním domácím zápase bude Slovácko mírným favoritem, na vlastním stadionu desetkrát po sobě neprohrálo. V nedělní ligové generálce čtvrtý celek minulé sezony nejvyšší soutěže remizoval v Českých Budějovicích 2:2 a Svědík nebyl s výkonem příliš spokojen. "Od hráčů chci víc, ať už hrajeme doma, nebo venku," řekl Svědík směrem k pohárovému zápasu.

Na jihu Čech nechal odpočívat zkušené opory Michala Kadlece a Milana Petrželu, na trávník se nedostal ani Michal Trávník. "Byli ve stavu, že bychom riskovali zranění a to jsme samozřejmě nechtěli," poznamenal Svědík.

Proti jeho týmu se představí úřadující vicemistr Švédska, který vloni zůstal jen o skóre druhý za mistrovským Malmö. Tamní liga se hraje systémem jaro a podzim. V aktuálním ročníku je šestinásobný vítěz nejvyšší soutěže na pátém místě.

Do play-off Konferenční ligy se AIK Stockholm probojoval po dvou dramatických dvojzápasech. Ukrajinskou Vorsklu Poltava vyřadil po prodloužení Škendiji Tetovo ze Severní Makedonie až po penaltách.

AIK v létě posílil švédský reprezentant John Guidetti, který v národním týmu odehrál 29 utkání a dal tři branky. Na Česko má třicetiletý útočník a bývalý hráč Manchesteru City či Celticu Glasgow výborné vzpomínky. V roce 2015 se stal v Praze mistrem Evropy do 21 let, jeden zápas ve skupině odehrálo Švédsko i na uherskohradišťském stadionu a remizovalo tam s Portugalskem 1:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články