Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIM Speedway Grand Prix Chorvatsko

Klíčové bitvy. Slovácko i Slavia touží urvat výhry a udržet se ve hře

Začíná jít do tuhého. V zákldních skupinách Evropské konferenční ligy se hrají předposlední zápasy a pro oba české zástupce nastávají klíčové momenty. Slovácko vítá Kolín nad Rýnem, na jehož hřišti prohrálo 2:4. Tým z Uherského Hradiště je ve skupině D sice poslední, ale stejně jako Kolín má čtyři body a na druhé Nice ztrácí jen bod. V čele je Partizan Bělehrad s osmi body. Přímý přenos vysílá ČT sport i ČT port Plus od 18:20. Slavia po předchozích dvou porážkách s Kluží potřebuje proti kosovskému mistrovi Ballkani naplno bodovat.

Slovácko v této pohárové sezoně zvítězilo doma ve čtyřech utkáních pouze jednou. O víkendu tam po obratu zdolalo v lize Teplice 2:1. "Bylo to hrozně cenné vítězství před důležitým duelem. Mužstvu to ohromně psychicky pomůže," řekl trenér Martin Svědík.

Podle něj prokázalo mužstvo velkou vnitřní sílu, kterou bude potřebovat. "Tým si šel za vítězstvím, věřil ve své schopnosti a zlomil to ve svůj prospěch," ocenil osmačtyřicetiletý pardubický rodák.

Ve čtvrtek nebude moci počítat s autorem vítězného gólu z Nice Petrem Reinberkem, který duel s Teplicemi nedohrál. "Má spoustu naraženin, dostal kolenem do zad a nevypadá to, že by byl ve čtvrtek fit," prohlásil Svědík.

Je nám líto, video expirovalo.
Slovácko se připravuje na klíčový duel s Kolínem

Slovácko prohrálo všechny tři pohárové zápasy (včetně dnes již neexistujícího Poháru Intertoto) s německými mužstvy. Naopak Kolín v pěti pohárových zápasech (včetně Veletržního poháru) českým týmům nepodlehl a čtyřikrát zvítězil. Ve víkendové generálce však utrpěl debakl 0:5 v Mohuči a stejně jako Slovácko je v domácí soutěži desátý.

"Srovnávat zápasy v bundeslize a pohárech je hodně složité. Kolín dostal brzo červenou a neustál to. Moc poučné to pro nás asi není, budeme se muset soustředit na vlastní výkon. Zápasy s Partizanem a Nice, byť jsme je nevyhráli, nám ukázaly, že s takovými týmy můžeme hrát a porazit je. Uděláme všechno pro to, abychom do posledního kola hráli o postup," konstatoval stoper Stanislav Hofmann.

Kolín má před utkáním problémy s marodkou, podle trenéra Steffena Baumgarta zřejmě budou chybět oba leví beci Kristian Pedersen a kapitán Jonas Hector. "Velmi pravděpodobně budeme muset hrát úplně jinak, než jsme zvyklí. Slovácko má vysokou fotbalovou kvalitu, je to zkušený tým. V lize jsou na tom podobně jako my. Oba týmy budou hrát na vítězství a já věřím, že šťastnější budeme my," uvedl Baumgart.

Předpokládané sestavy:

Slovácko: Nguyen - Tomič, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Daníček, Havlík - Petržela, Trávník, Duskí - Mihálik.

Kolín: Schwäbe - Schmitz, Kilian, Hübers, Hector - Maina, Schirí, Martel, Duda - Uth, Tigges.

Absence: Reinberk (zranění) - Andersson, Limnios (oba zranění + nejsou na soupisce), Chabot, Lemperle, Ljubičič, Olesen (všichni zranění), Hector, Pedersen, Thielmann (všichni nejistý start).

Slavia nutně potřebuje vyhrát, marodka se ovšem neumenšuje

Slavii reálně hrozí, že teprve podruhé za posledních pět sezon nepostoupí v pohárech do jarní vyřazovací fáze. Ve třech z předchozích čtyř ročníků došla až do čtvrtfinále - dvakrát v Evropské lize a letos na jaře v premiéře Konferenční ligy. Finále probíhající sezony bude hostit Eden.

Pokud Sivasspor ve čtvrtek porazí Kluž a ta následně zvítězí nad Ballkani, budou Pražané bez ohledu na své výsledky vyřazeni. V minitabulce tří mužstev s 10 body by na tom byli červenobílí nejhůře. Do osmifinále přímo projdou jen celky z prvních míst ve skupinách, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s kluby na třetích příčkách v Evropské lize.

"Všichni víme, že abychom měli vůbec nějakou šanci, musíme zvládnout nejen tenhle zápas s Ballkani, ale i poslední utkání doma se Sivassporem. Je to další výzva. Po vyhraném derby jsme dobře naladěni, ale pravda se vždy ukáže až na hřišti," řekl pro klubovou televizi asistent slávistického trenéra Zdeněk Houštecký.

Český vicemistr nutně potřebuje vylepšit venkovní bilanci, na hřištích soupeřů v evropských pohárech zvítězil v jediném z posledních sedmi zápasů. "Určitě to není nejpříjemnější situace, všichni jsme si toho samozřejmě vědomi. Chceme vyhrát a věřím, že se nám to i podaří zvládnout," uvedl obránce Pražanů David Jurásek.

Ballkani sídlí ve městě Suva Reka, kvůli nevyhovujícímu zázemí ale hraje v pohárech na stadionu Fadila Vokrriho v Prištině pro 13 500 diváků, kde před třemi lety podlehla česká reprezentace v kvalifikaci Kosovu 1:2. Vloni na stejné místo zavítal i Jurásek s národním týmem do 21 let, při vítězství 1:0 do hry nezasáhl. "Byl jsem tam jen na lavičce, takže jsem měl čas si stadion prohlédnout. Je to hezké prostředí, věřím, že nám to bude vyhovovat," uvedl.

Pražany nadále trápí absence. Na soupisce pro Konferenční ligu nejsou autoři prvních dvou gólů z derby Václav Jurečka a Jakub Hromada, dalších devět hráčů včetně čtyř středních záložníků má zdravotní problémy.

Tým nastoupí ve velmi podobném složení jako v derby, v němž si upevnil druhé místo v ligové tabulce. "Musíme si s tím poradit. Nálada je bojová. Když k tomu přistoupíme v plném nasazení a se srdíčkem jako k derby, věříme, že uspějeme," dodal Houštecký.

Předpokládané sestavy:

Ballkani: Frasheri - Thaci, Jashanica, Thaqi, Potoku - Emerllahu, Dellova, Zyba - Korenica, Rrahmani, Krasniqi.

Slavia: Kolář - Masopust, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek - Tiéhi, Oscar - Douděra, Lingr, Olayinka - Tecl.

Absence: Hoxha (zranění + není na soupisce), Gripshi (nejistý start) - Hromada (disc. trest + není na soupisce), Bořil, Hovorka (oba zranění + nejsou na soupisce), Jurečka (není na soupisce), Holeš, Mandous, Provod, Santos, Schranz, Ševčík, Traoré (všichni zranění).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články