Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bude to těžké, LASK je doma daleko silnější, varuje před odvetou Trpišovský

Tři góly k dobru mají fotbalisté Slavie před odvetou osmifinále Evropské konferenční ligy s Lincem. Po výhře 4:1 v Praze si mohou v Rakousku dovolit prohrát i o dva góly, ale o tom neuvažují a chtějí vyhrát znovu a získat i důležité body do koeficientu, který určuje počty týmů v evropských pohárech. LASK vzhledem k výstavbě stadionu nastoupí v azylu v St. Pöltenu. Zápas můžete sledovat od 20:30 v přímém přenosu na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Český šampion před týdnem uštědřil Linci první porážku v pohárech v této sezoně a po dvanácti zápasech. Slávisté zůstali jen gól od vyrovnání svého nejvyššího vítězství v soutěžích UEFA. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského jsou blízko k tomu, aby potřetí za poslední čtyři roky prošli na evropské scéně do čtvrtfinále, vloni a v roce 2019 se dostali mezi nejlepších osm týmů v Evropské lize. Maximem červenobílých je semifinále Poháru UEFA z ročníku 1995/96.

"Výchozí pozice je fantastická. Byli bychom alibisti, kdybychom říkali, že jsme si nepřijeli pro postup. Chceme vyhrát stejně jako každý zápas. Kdyby se nám to povedlo, bylo by to dobré i pro český koeficient," řekl asistent slávistického trenéra Zdeněk Houštecký.

České kluby bojují v žebříčku národních koeficientů UEFA o 15. místo, které jako poslední znamená pět klubů v pohárech.

"Vedeme o tři góly, ale zápas začíná za stavu 0:0. Nesmíme jen bránit výsledek, to by se nám vymstilo. Musíme hrát aktivně dopředu, nejlépe dát první gól a zápas zvládnout," doplnil ofenzivní univerzál Ondřej Lingr.

LASK se na odvetu naladil drtivou výhrou 6:0 nad Tirolem na úvod nadstavbové skupiny o udržení, kam po základní části nečekaně přešel. Slavia naopak v neděli v generálce podlehla v Liberci 0:1, prohrála po sedmi soutěžních vítězstvích a klesla na druhé místo české ligy tři body za vedoucí Plzeň. "Nedá se nic dělat, je to fotbal. Musíme se s tím srovnat, koukáme dopředu a jedeme dál," podotkl Houštecký.

Slavia postoupila ve 12 z 19 pohárových dvojzápasů, v nichž zvítězila v prvním utkání doma. S úvodní výhrou 4:1 půjdou Pražané do venkovní odvety podruhé, v sezoně 1999/00 v druhém duelu na půdě Steauy Bukurešť remizovali 1:1 a s přehledem se kvalifikovali dál.

Trpišovský, jehož svěřenci v pohárech šestkrát za sebou neprohráli, ještě nepovažuje dvojzápas za rozhodnutý. Linec doma prohrál jediný z posledních devíti pohárových duelů.

"Odveta bude ještě hodně těžká. LASK je v domácím prostředí daleko silnější, i když hrají v St. Pöltenu. Jsou to hodně nepříjemné zápasy kvůli standardním situacím, dlouhým autům. LASK bude muset dotahovat, bude muset hrát s trochu otevřenou obranou, což by nám mohlo vyhovovat," prohlásil Trpišovský.

Jeho slova potvrdil kouč rakouského celku Andreas Wieland. "Musíme dohnat ztrátu z Prahy. To uděláme tak, že brzo vstřelíme gól. Tím se nám podaří zažehnout jiskru naděje a pak se nám to možná povede. Všechno je možné," řekl kouč celku, který se na zápas naladil o víkendu vysokou výhrou 6:0 v lize nad Tirolem.

Podobný názor má i střelec jediného gólu Lince v Praze, útočník Husein Balič. "Musíme dohnat to, co se nám v Praze nepovedlo. Pokud dáme rychle první branku, je možné všechno. Ve fotbale je možné právě v těchto vyřazovacích bojích dokázat zázraky. První zápas jsme si důkladně zanalyzovali."  

Zápas se bude hrát v St. Pöltenu na stadionu s kapacitou osm tisíc míst. Dorazit by mělo i několik stovek slávistických fanoušků. "Stadion v St. Pöltenu je malý a útulný, připomíná Karvinou. Takže i relativně málo fanoušků bude stačit na výbornou atmosféru. Těšíme se na to," uvedl Houštecký.

Slávisté stále mají na marodce několik hráčů, jiní zase nejsou na pohárové soupisce. V Linci od ledna působí český zadák Filip Twardzik, který v úvodním utkání naskočil až v 81. minutě. Postupující do čtvrtfinále si k dosud vydělaným financím v této pohárové sezoně připíše další prémii milion eur (necelých 25 milionů korun).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články