Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Boj o EKL. Slavia musí odvracet vyřazení, Slovácko je krůček od premiéry ve skupině

U Plzně je jasné, že bude hrát Ligu mistrů. Teď je potřeba vyřešit, co zbylí dva čeští zástupci, které čeká 4. předkolo Evropské konferenční ligy. Ve výrazně lepší pozici jsou fotbalisté Slovácka, kteří jdou do odvety na půdě AIK Stockholm s domácí výhrou 3:0 a jsou velmi blízko premiérové účasti ve skupině. To Slavia musí pro prohře 1:2 na půdě Rakówa doma bezpodmínečně triumfovat. Přímý přenos utkání AIK Stockholm - Slovácko sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 18:50.

Slavii hrozí, že poprvé od sezony 2016/17 nebude hrát v pohárech na podzim skupinu. V minulém ročníku červenobílí došli až do čtvrtfinále Konferenční ligy, kam se vloni v létě přesunuli poté, co ve 4. předkole Evropské ligy nestačili na jiný polský klub Legii Varšava. V letošní kvalifikaci dosud vyřadili gibraltarský tým St Joseph's a Panathinaikos Atény.

"Jsme jeden krok od skupiny, cíle, který všichni chceme dotáhnout. Absolvovali jsme kvůli tomu hodně. Po Panathinaikosu máme dalšího těžkého soupeře a jsme doma krok od toho, abychom to zvládli. Očekávání je velké, příprava na zápas taky. Už bychom chtěli hrát," řekl klubové televizi trenér Pražanů Jindřich Trpišovský.

Jeho týmu se před týdnem v Polsku nedařilo. Červenobílí sice v 60. minutě šťastným gólem kapitána Tomáše Holeše srovnali na 1:1, ale vzápětí po rozehrávce rozhodl Fran Tudor. Soupeř vyhrál i pátý zápas v letošní kvalifikaci a přiblížil se premiérovému postupu do hlavní fáze pohárů.

"Raków v prvním zápase potvrdil vše, o čem jsme mluvili před utkáním. My jsme bohužel ukázali svou horší stránku. Výhoda kvalifikací je, že máte ještě jeden zápas. Všichni věříme, že se z toho poučíme a že výkon bude úplně jiný," uvedl Trpišovský.

Slavia chce těžit z kulisy zaplněného Edenu, kde prohrála jediný z posledních 10 domácích pohárových zápasů. "Je to věc, na kterou se hodně spoléháme. Všichni cítíme, že v těch velkých zápasech v bouřlivější atmosféře jsme v poslední době mnohem silnější doma. To, jaká je tu atmosféra a akustika, pomáhá k tomu, aby hráči ze sebe dostali to nejlepší a někdy šli i za hranu toho, na co v tu chvíli mají," uvedl Trpišovský.

Zatímco Slavia v generálce v neděli i díky hattricku Stanislava Tecla rozdrtila Pardubice 7:0 a poskočila do čela ligové tabulky, Raków měl zápas domácí soutěže odložený. Vítěz Polského poháru prohrál jediný z 10 duelů v sezoně.

"Pauza se nám hodila, mohli jsme se už o víkendu připravovat na odvetu, která rozhodne o postupu. Škoda, že nemáme větší náskok, bude to ještě velmi těžké, ale věříme si," řekl trenér Čenstochové Marek Papszun.

Slavii trápí i marodka. Vedle dlouhodobě zraněných je nejistý start Lukáše Provoda a Yiry Sora, naopak Oscar Dorley, Peter Olayinka a Eduardo Santos by podle Trpišovského měli být k dispozici. "Všichni, kdo mají bolístky, to musejí překousnout a dát do toho absolutně vše," řekl kouč.

Slovácko krok od premiérové účasti ve skupině

Pro Slovácko jde o třetí pokus o postup z dvojzápasu v některém z hlavních evropských pohárů. Vloni svěřenci trenéra Martina Svědíka ve 2. předkole Konferenční ligy vypadli až po penaltách s Lokomotivem Plovdiv. V tomto ročníku byl vítěz domácího poháru zařazen do 3. předkola Evropské ligy a po výsledcích 0:3 venku a 1:1 doma nestačil na Fenerbahce Istanbul.

Proti AIK Stockholm si však vytvořil vynikající výchozí pozici. Na odvetu ve Švédsku se navíc naladil nedělním ligovým vítězstvím 2:1 v Olomouci. "Výhra 3:0 s AIK doma je velmi cenná, ale pořád je to jen poločas. Dobře jsme do dvojzápasu nakročili. Pokud k odvetě přistoupíme tak, jako k prvnímu zápasu či nyní lize v Olomouci, nemám obavy," řekl trenér Slovácka Martin Svědík.

"Máme to dobře rozehrané. Je super, že jsme dali tři góly, ale rozhodnuto není. Stále jsme v poločase. Když budeme hrát stejně aktivně, tak bychom to měli zvládnout," uvedl záložník Marek Havlík.

Úřadující vítěz domácího poháru neprohrál pět soutěžních duelů po sobě. AIK je v jiné situaci. Druhý tým minulé sezony švédské ligy sice přešel přes dvě předkola Konferenční ligy, když vyřadil Poltavu a Škendiji Tetovo, ale po porážce na Slovácku vedení klubu odvolalo kouče Bartosze Grzelaka. Nahradil ho jeho asistent a kouč juniorky Henok Goitom, který v klubu hrával na postu útočníka. AIK pod jeho vedením vyhrál v neděli v Norrköpingu 4:2 a ve švédské lize je čtvrtý.

Pokud Slovácko postoupí do hlavní fáze Konferenční ligy, dostane prémii 2,94 milionu eur (přes 72 milionů korun). V případě vyřazení mužstvo v této pohárové sezoně skončí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články