Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Rally ČR 2024

Baník i Mladá Boleslav se při losu KL vyhnuly nejtěžším soupeřům, Plzni hrozí Betis

Los závěrečných předkol je minulostí také v Konferenční lize. Fotbalisté Baníku Ostrava by v případě senzačního postupu přes FC Kodaň narazili ve 4. předkole na vítěze dvojzápasu Kilmarnock – Tromsö. Mladou Boleslav by čekal lepší ze souboje mezi maďarským Paksem a Mornarem Bar z Černé Hory. Plzeň, pokud by byla vyřazena ve 3. předkole Evropské ligy s ukrajinským Kryvbasem, se utká o postup do hlavní fáze Konferenční ligy s Betisem Sevilla.

Radost hráčů Baníku Ostrava
zdroj: x.com/fcbanikostrava

Úvodní střetnutí jsou na programu 22. srpna, odvety o týden později. Všechny tři české týmy by zahájily dvojzápas na domácí půdě.

První duely 3. předkola se odehrají tento týden. Baník nastoupí už ve středu na stadionu favorizované Kodaně, do Mladé Boleslavi zavítá ve čtvrtek Hapoel Beer Ševa. Ve stejný den se představí i Plzeň v Košicích proti Kryvbasu. Odvety se hrají 15. srpna.

UEFA dopoledne před losem tradičně rozdělila mužstva do skupin a každému tím zúžila výběr potenciálních soupeřů. Ostrava s Mladou Boleslaví mohly dostat jednu z pěti dvojic. Plzeň "vybírala" ze tří a Betisu, který je nasazený přímo do 4. předkola.

K Baníku, jenž je v pohárech po čtrnácti letech, byl los milosrdnější než v případě 3. předkola. Pokud by Slezané zaskočili Kodaň, hrály by papírové předpoklady v další fázi v jejich prospěch. Tromsö obsadilo v minulém ročníku norské ligy třetí místo, v tom aktuálním je ale po více než polovině soutěže až třinácté s náskokem bodu nad sestupovými příčkami.

Místo cesty za polární kruh by mohli svěřenci trenéra Pavla Hapala letět na Britské ostrovy k duelu se čtvrtým týmem minulé sezony skotské ligy. Kilmarnock už má s českým fotbalem zkušenosti, v roce 1998 v předkole Poháru UEFA dvakrát podlehl Olomouci.

Ostrava se při losu vyhnula například dvojici Panathinaikos – Ajax Amsterdam a stejně tak Mladá Boleslav mohla dostat těžší soupeře. Středočechům hrozil například poražený ze souboje Braga – Servette Ženeva.

V duelu Paks – Mornar bude favoritem vicemistr maďarské ligy a vítěz tamního poháru. Paks začal nový ročník v Evropské lize, po domácím debaklu 0:4 ale překvapivě vypadl s Hunedoarou z druhé rumunské ligy. Následně už v Konferenční lize vyřadil AEK Larnaku. Během letní přípravy podlehl 1:4 pražským Bohemians 1905.

Mornar, který sídlí ve městě Bar, je na evropské scéně nováčkem. V minulé sezoně černohorské ligy obsadil druhé místo.

Plzeň si může střihnout dvojzápas s Betisem

Nejtěžšího možného soupeře naopak dostala Plzeň. Betis skončil ve španělské lize na sedmé příčce. Minulou sezonu se utkal ve skupině Evropské ligy s pražskou Spartou, se kterou doma zvítězil 2:1 a na Letné prohrál 0:1. Západočeši jsou nicméně proti Kryvbasu favoritem a duelu se sevillským klubem se stále mohou vyhnout.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články