Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Pražská "S" už znají soupeře pro případné 4. předkolo LM, do Edenu může přijet Mourinho

Je rozlosováno. Fotbalisté Sparty a Slavie se dozvěděli eventuální soupeře pro závěrečné 4. předkolo Ligy mistrů. Obhájci českého titulu z Letné si v případě postupu přes FCSB zahrají o účast v hlavní fázi milionářské soutěže s vítězem dvojzápasu mezi Malmö a PAOK Soluň. Sešívaní, které ve 3. předkole čeká Union Saint-Gilloise, mohou narazit na Lille, nebo Fenerbahce Istanbul s legendárním portugalským trenérem José Mourinhem na lavičce.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sparta se chystá na zápas s FCSB

Úvodní utkání 4. předkola budou na programu 20. a 21. srpna, odvety se odehrají o týden později. Oba pražští zástupci v soutěži by začali venku. Pokud by Sparta proti FCSB nepotvrdila roli favorita a vypadla by, přešla by do závěrečného 4. předkola Evropské ligy a v něm by nastoupila proti LASK Linec.

Sparta coby úřadující český šampion figuruje v mistrovské části kvalifikace a musela absolvovat již 2. předkolo, v němž po výhrách 2:0 venku a 4:2 doma vyřadila irský Shamrock Rovers. Pro los závěrečného 4. předkola byla mezi nenasazenými týmy a mohla dostat jednu z pěti variant.

Při losu ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu zůstávala v osudí dlouho a na řadu přišla až úplně na závěr. Vyhnula se například možnému zopakování loňských soubojů z kvalifikace Evropské ligy proti Dinamu Záhřeb i zápasům s jiným balkánským soupeřem Crvenou zvezdou Bělehrad a los jí nakonec přisoudil lepšího z měření sil mezi švédským a řeckým mistrem.

S Malmö se Letenští utkali na začátku února v zimní přípravě na soustředění ve Španělsku a zvítězili 2:1 po dvou gólech tehdejšího kapitána Ladislava Krejčího mladšího, který v létě přestoupil do Girony. V pohárech ale nemají na švédského šampiona dobré vzpomínky, v roce 2014 je totiž vyřadil ve 3. předkole Ligy mistrů.

Podle bookmakerů je ale pravděpodobnější, že by si Sparta v případě postupu přes FCSB zahrála ve 4. předkole s PAOK Soluň, jenž je proti Malmö mírným favoritem. S řeckým týmem si z českých klubů v pohárech naposledy zahrál Liberec, v sezoně 2016/17 s ním utrpěl ve skupině Evropské ligy dvě porážky.

"Není prostor myslet na to, co by nás čekalo v dalším předkole. Ani ti dva potenciální soupeři nevědí, co se v jejich zápasech stane. Nejdůležitější je zítřek, je to pro nás úžasná výzva," řekl směrem k úternímu úvodnímu duelu s FCSB albánský záložník Sparty Qazim Laci.

Slavia coby úřadující český vicemistr zasáhne díky příznivému vývoji v minulé sezoně na rozdíl od Sparty do kvalifikace až tento týden ve 3. předkole. Vršovičtí měli před losem závěrečného předkola na výběr jen ze dvou variant. Souboje s českým reprezentantem Michalem Sadílkem, jehož Twente Enschede vyzve Salcburk, se dočkat nemohou, dostali totiž papírově těžší dvojici Lille – Fenerbahce Istanbul.

Podle bookmakerů jsou šance obou celků na postup zcela vyrovnané, ve prospěch tureckého giganta by mohla hrát domácí odveta. Istanbulský celek v létě převzal trenér Mourinho, jenž proti Slavii v minulé sezoně vedl svůj předchozí klub AS Řím. V obou zápasech skupinové fáze Evropské ligy ale kvůli disciplinárnímu trestu scházel na lavičce.

Sešívaní přes Fenerbahce předloni postoupili na úvod vyřazovací fáze Konferenční ligy po dvou vítězstvích 3:2.

S Lille slávisté dvakrát prohráli v roce 2009 ve skupině Evropské ligy – doma vysoko 1:5 a venku 1:3. Naposledy na francouzský tým narazila na podzim 2020 Sparta a také ona utrpěla dvě porážky.

Klub z Edenu bude usilovat o třetí účast v hlavní fázi Ligy mistrů v historii. Dosud si ji zahrál v sezonách 2007/08 a 2019/20. Pokud by ve 3. předkole s Unionem vypadl, rovnou by přešel do základní skupiny Evropské ligy.

Los 4. předkola Ligy mistrů:

Mistrovská část: Malmö/PAOK Soluň – Sparta Praha/FCSB, Young Boys Bern – Galatasaray Istanbul, Dinamo Záhřeb – Karabach/Ludogorec Razgrad, Midtjylland/Ferencváros Budapešť – Slovan Bratislava/APOEL Nikósie, Jagiellonia Bialystok/Bodö/Glimt – Crvena zvezda Bělehrad.

Ligová část: Lille/Fenerbahce Istanbul – Slavia Praha/Union Saint-Gilloise, Dynamo Kyjev/Rangers FC – Salcburk/Twente Enschede.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články