Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tour de France 2024

Plzeň vyrazí v případě postupu přes Kryvbas do Skotska, los EL jí přisoudil Heart of Midlothian

Pokud fotbalisté Plzně ve 3. předkole Evropské ligy vyřadí ukrajinský Kryvbas Kryvyj Rih, o účast v hlavní fázi si zahrají se skotským týmem Heart of Midlothian. Pražskou Spartu by v případě vyřazení ve 3. předkole Ligy mistrů s FCSB čekal po přesunu do nižší evropské soutěže v závěrečném play-off LASK Linec. Rozhodl o tom los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.

Lukáš Hejda při představování nových dresů Viktorie Plzeň
zdroj: x.com/FC Viktoria Plzeň

Úvodní zápasy 4. předkola Evropské ligy se odehrají 22. srpna, odvety jsou na programu o týden později. Plzeň by dvojutkání začala doma, Sparta naopak venku. Pokud by Viktoria ve 3. předkole proti Kryvbasu neuspěla, přešla by do závěrečného předkola Konferenční ligy.

Pokud by Západočeši ve 3. předkole proti Kryvbasu neuspěli, přešli by do závěrečného předkola Konferenční ligy a v něm by je čekal papírově velmi silný Betis Sevilla. 

UEFA dopoledne před losem tradičně rozdělila mužstva do skupin a také Plzni zúžila výběr potenciálních soupeřů. Viktoria, která figurovala mezi nasazenými, měla na výběr ze čtyř variant.

Svěřenci trenéra Miroslava Koubka se vyhnuli papírově nejtěžší variantě v podobě vítěze souboje mezi tureckým Trabzonsporem a Rapidem Vídeň. V osudí zůstávali do poslední chvíle a nakonec dostali Hearts. Třetí celek uplynulého ročníku skotské ligy vstoupí do kvalifikace až ve 4. předkole, o víkendu v úvodním kole domácí soutěže remizoval s Rangers FC 0:0.

Hearts patří k tradičním skotským klubům. V sezoně 2019/20 sestoupili, ale hned za rok se do nejvyšší soutěže vrátili a v poslední době se pohybovali v popředí. V pohárech se jim ale příliš nedaří, od roku 2004 hráli základní skupinu jen jednou předloni v Konferenční lize.

S českým klubem se Hearts v soutěžích UEFA naposledy utkali v září 2006, kdy ve dvojzápase nestačili na Spartu. Plzeň by v případě postupu přes Kryvbas byla i v souboji se skotským soupeřem favoritem.

Viktoria v posledních dvou sezonách nescházela ve skupinové fázi pohárů, letos na jaře došla dokonce až do čtvrtfinále Konferenční ligy. Od začínajícího ročníku se mění formát a všechny tři klubové soutěže UEFA se nově budou hrát jako jedna liga.

Los 4. předkola Evropské ligy:

Kryvbas Kryvyj Rih/Plzeň - Heart of Midlothian, LASK Linec - Sparta Praha/FCSB (Rum.), Dinamo Minsk/Lincoln Red Imps (Gibr.) - Anderlecht Brusel, Jagiellonia Bialystok/Bodö/Glimt - Panathinaikos Atény/Ajax Amsterodam, Karabach/Ludogorec Razgrad - Petrocub (Mold.)/The New Saints (Wales), Partizan Bělehrad/Lugano - Besiktas Istanbul, Santa Coloma (And.)/RFS Riga - Slovan Bratislava/APOEL Nikósie, Panevežys (Litva)/Maccabi Tel Aviv - Bačka Topola, Malmö/PAOK Soluň - Celje/Shamrock Rovers (Ir.), Midtjylland/Ferencváros Budapešť - Klaksvík (Faer. ostr.)/Banja Luka (Bosna), Molde (Nor.)/Cercle Bruggy - Rijeka/Elfsborg (Švéd.), Braga/Servette Ženeva - Trabzonspor/Rapid Vídeň.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články