Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Koeficient neměl dobrý den, elitní patnáctka se českým klubům vzdálila

Závěr skupinové části Evropské ligy neznamenal pro národní koeficient nic dobrého. České kluby velmi pravděpodobně za dva roky přijdou o jedno místo v evropských pohárech a budou tak mít jen čtyři zástupce. K dotažení elitní patnáctky by pražská Slavia musela dojít v Evropské lize až do závěrečných kol vyřazovací fáze.

Česko v žebříčku před posledním kolem základních skupin evropských pohárů ztrácelo na 15. místo 2,825 bodu a manko ve čtvrtek skoro vůbec nesnížilo. Dokonce znovu kleslo o jednu příčku a přezimuje na 19. pozici. Ve čtvrtek uspěl pouze Liberec, který připsal bod za domácí bezbrankovou remízu s Crvenou zvezdou Bělehrad. Sparta prohrála s AC Milán 0:1 a Slavia utrpěla debakl 0:4 v Leverkusenu.

České týmy v žebříčku ztrácejí na aktuálně patnáctý Kypr, který už svého zástupce v jarní fázi nemá, 2,75 bodu. To je v přepočtu sedm výher, případně šest vítězství a dvě remízy. Za výhru v hlavní fázi pohárů se připisují dva body, za remízu jeden. Zisk se pak dělí počtem zástupců v pohárech, v českém případě pěti.

Aktuálně se hraje o nasazení pro přespříští sezonu 2022/23. V ročníku 2021/22 má ještě český fotbal nadále jistotu pěti účastníků v pohárech, neboť se po minulé sezoně těsně udržel v patnáctce. V úvodu tohoto ročníku se ale tuzemské kluby propadly až na 21. místo.

Sport
zdroj: ČT4

Slavia by k dotažení elitní patnáctky musela na jaře dojít až do závěrečných kol Evropské ligy. Pražané by museli uhrát 14 bodů, což je po vydělení pěti 2,8 bodu, a zároveň pod sebe vedle Kypru dostat další tři přímé konkurenty, kteří ještě mají ve hře rovněž jednoho zástupce –⁠ šestnácté Srbsko, sedmnácté Švýcarsko a osmnácté Řecko.

Český šampion by musel uhrát aspoň o sedm bodů více než Crvena zvezda, o dva více než Bern a o bod více než Olympiakos Pireus. Zároveň by tuzemské kluby nesměl předstihnout nikdo z nižších příček, především dvacáté Chorvatsko, které bude mít na jaře ve hře Dinamo Záhřeb.

Sport
zdroj: ČT4

Pokud se české kluby nedokážou do elitní patnáctky vrátit, v přespříští sezoně budou hrát poháry jen ve čtyřech a přijdou o jedno místo v kvalifikaci Ligy mistrů. Do prestižní soutěže by šel pouze šampion, zbylou trojici by čekala Evropská konfederační liga, která bude mít premiéru od příštího ročníku. V sezoně 2021/22 do ní půjdou dva z pěti českých zástupců, první dva celky z domácí ligy čeká kvalifikace Ligy mistrů a jeden tým pak Evropská liga.

Oproti minulé sezoně se ale českým týmům v pohárech daří mnohem víc. V tomto ročníku uhrály 25 bodů, což je v porovnání s konkurenty v boji o 15. místo nejvíce. Tuzemské kluby však doplácejí na hodně nepovedený minulý ročník, v němž získaly jen 12,5 bodu. Překvapivě nejvíc bodů z české pětice zatím letos uhrál Liberec, který prošel do skupiny Evropské ligy přes tři předkola. Dohromady získal 9,5 bodu, zatímco druhá Slavia 8,5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články