Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Když jsem los viděl, musel jsem se smát, řekl Krejčí. Styl rozhodování mu přijde nedůstojný

Jako nový kouč reprezentace do 21 let má za sebou první úkol. Karel Krejčí nechyběl při losu kvalifikace o mistrovství Evropy 2021, který mu díky výběru soupeřů vykouzlil úsměv na tváři. Důvod? Setkání se starými známými celky, skupinu s Chorvatskem či Řeckem považuje za hratelnou, ovšem ne lehkou. Nespokojen byl naopak s procesem samotného dohadování zápasů.

Karel Krejčí
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Poslední kvalifikace o mistrovství Evropy české jednadvacítce nevyšla a ve skupině obsadila až třetí místo s devítibodovým mankem za Chorvatskem a Řeckem. V dalším cyklu však národní celek bude mít šanci svým soupeřům vše vrátit.

Los v Nyonu si totiž s mladými Čechy zašpásoval. Z pěti soupeřů, na které v kvalifikaci narazí, jsou hned tři stejní jako posledně. Kromě Chorvatska a Řecka narazil národní tým také na San Marino. Pouze Lotyšsko nahradila Litva a Moldávii Skotsko.

Při tahání jmen soupeřů v centrále UEFA nechyběl ani Karel Krejčí, jenž u národního týmu do 21 let nahradil Vítězslava Lavičku. "Trochu jsme se zasmáli, když jsme viděli jména soupeřů. Mohlo to dopadnout i hůře. Je to pro nás hratelná skupina, kde jsou vyrovnané týmy a na postup bude pomýšlet více reprezentací. My tu ambici máme taky a uvidíme, jak to bude dále probíhat," popsal.

Hlavním favoritem skupiny bude tým z prvního koše Chorvatsko, které při kvalifikaci Eura 2019 českou skupinu ovládlo díky lepšímu vzájemnému zápasu před Řeckem a zahraje si na šampionátu. Reprezentace s týmem kouče Nenada Gracana nejprve venku dostala výprask 1:5 a doma ukořistila cennou výhru 2:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak je spokojen s losem kvalifikace ME? Hovoří nový kouč české U21 Krejčí

"Chorvati jsou určitě favority. Mají v týmu výrazné individuality, a to hlavně v ofenzivní části. Někteří hráli už poslední kvalifikaci. Když si zápas proti naší jednadvacítce vybavím, tak jeden z nejvýraznějších byl Nikola Vlašič, který hraje za CSKA Moskva, a my takové hráče neměli," popsal soupeře z prvního koše.

Skupina však není jen o Chorvatech. Vždyť Řecko získalo ve skupině stejně bodů jako vítěz a Čechy dvakrát porazilo. Krejčí varuje také před Skotskem. Navíc klíč pro postup je kvůli pořádání turnaje Maďarskem a Slovenskem náročnější, jelikož jedno místo na turnaji ubylo.

"Řeci v kvalifikaci překvapili a na losu bylo znát, že si věří. Skotsko zase udělalo za poslední roky progres a ve všech reprezentacích vypadá dobře. A hlavně doma bude nepříjemné. Uvidíme, jak kvalifikace bude probíhat," popsal.

Krejčí, který poslední dva roky vedl českou dvacítku, se však soupeřů nebojí. "Máme jim co vracet. I my máme v kádru zajímavé hráče, kteří si věří. Je tam zdravé jádro, které se dostalo v sedmnáctce i devatenáctce na ME. Kluci už nasbírali spoustu zkušeností," popsal kádr, jehož hlavní hvězdou by měl být Michal Sadílek, který začíná nastupovat za A-tým PSV Eindhoven.

Bývalý trenér Plzně, který Západočechy dovedl i k mistrovskému titulu, si myslí, že by k rychlejší aklimatizaci s týmem a souhře měla pomoci práce právě u dvacítky. V ní pracoval se Sadílkem, Alexem Králem, Patrikem Žitným a dalšími, kteří se posunuli o kategorii výš.

"Je to výhoda, že nebudu začínat od nuly. Už nyní mám představu o kostře týmu. Hráčů z ročníků 98 a 99 je hodně a většina z nich se začíná prosazovat v první a druhé lize. Řada z nich také nastoupila v poslední kvalifikaci, takže už mají nejaké zkušenosti. Já je díky působení u dvacítky mám dobře zmapované, takže to vše nám může pomoci při výběru správných hráčů. Doufám, že nyní budou více vytěžovaní a zdraví. Pokud v klubech nebudou hrát, je to pro reprezentaci velká nevýhoda a postup by byl těžký," myslí si Krejčí.

Samotná kvalifkace začne už v březnu dalšího roku, ale národní tým do ní díky rozlosování vstoupí až 6. září zápasem s Litvou, který odstartuje sérii čtyř střetnutí na vlastním stadionu. Právě tyto záležitosti musel Krejčí se spolupracovníky v Nyonu řešit a přiznal, že samotné losování pro něj bylo zklamáním.

"Bylo to trochu nedůstojné. Po rozlosování se týmy odeberou do jedné místnosti a dohadují se termíny. Domluvíte se s jedním dvěma týmy. Ti ostatní mezitím jednají spolu a pak je těžké se domluvit. Z toho jsem byl zklamaný," vysvětlil Krejčí, který byl ale nakonec s rozpisem spokojen.

"Chtěli jsme začít doma, což se povedlo. Nechtěli jsme do jednoho srazu soupeře z 1. (Chorvatsko) a 3. koše (Řecko), což taky vyšlo. Začátek máme čtyři zápasy doma, pak konec skoro pořád venku, takže uvidíme, jestli to byla výhoda," zhodnotil.

Na přípravu týmu má nyní Krejčí tři čtvrtě roku. "A já věřím, že to zvládneme," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články