Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Čeká nás hratelná skupina, shodují se po losu reprezentanti do 21 let

S losem kvalifikace o mistrovství Evropy, který přisoudil národnímu týmu do 21 let Chorvatsko, Řecko, Skotsko, Litvu a San Marino, panuje v českém táboře spokojenost. Hráči věří, že mohou bojovat o přímý postup. Prvním dvěma soupeřům zároveň touží oplatit výsledky z předchozí kvalifikace.

Michal Sadílek v dresu české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

"Čeká nás hodně vyrovnaná, ale hratelná skupina. Na postup bude mít ambice víc týmů. Jsem s losem spokojen. Chorvatsko je asi favoritem, ale my se té role také nemůžeme zříct. S naším ročníkem jsme už v minulosti hráli na Euru do 17 a 19 let, jsme dlouho spolu a něco jsme dokázali. Máme šanci hrát o postup," řekl záložník Michal Sadílek.

"Můžeme být rádi, že jsme v relativně hratelné a přijatelné skupině, v níž si to můžeme otevřeně rozdat naprosto s každým. Pozitivní také je, že se vyhneme nějakým dlouhým cestám. Skupina vypadá na první pohled opravdu hodně vyrovnaně, o postup si to rozdají klidně čtyři týmy, které se můžou navzájem obírat o body. Věřím, že se nakonec budeme radovat my," dodal obránce Matěj Chaluš.

Jednadvacítka vstoupí do kvalifikace v září pod novým trenérem Karlem Krejčím, který předtím vedl hráče v reprezentační dvacítce. Přímo postoupí na šampionát jen vítězové skupin a dva nejlepší celky z druhých míst si pak v baráži zahrají o zbylé místo.

"Skupina je na první pohled hodně vyrovnaná a otevřená pro všechny týmy. Stěžovat si určitě nemůžeme. Náš tým má svou sílu, v minulosti to opakovaně ukázal, a i teď máme jednoznačný cíl - budeme se prát o postup, i když klíč není úplně jednoduchý," uvedl Krejčí.

Mladíci jsou rádi, že se vyhnuli největším gigantům z prvního výkonnostního koše. "Je asi lepší chytit Chorvatsko než Anglii s Německem. Ale Chorvati jsou také skvělí v každé věkové kategorii, dokázali to proti nám i v poslední kvalifikaci jednadvacítek a dáme si na ně určitě pozor," podotkl Chaluš.

V předchozí kvalifikaci za trenéra Vítězslava Lavičky skončil český tým ve skupině třetí s devítibodovou ztrátou na vítězné Chorvaty i druhé Řeky. "Chorvati nám svou sílu společně s Řeckem ukázali v poslední kvalifikaci. Na druhou stranu to teď může pro náš tým posloužit jako pozitivní motivace, oběma týmům máme co vracet," konstatoval Krejčí.

Program českého týmu ve skupině:

6. září 2019: Česko - Litva
10. října 2019: Česko - Řecko
14. října 2019: Česko - Skotsko
14. listopadu 2019: Česko - San Marino
18. listopadu 2019: Chorvatsko - Česko
27. března 2020: Řecko - Česko
2. září 2020: San Marino - Česko
7. září 2020: Česko - Chorvatsko
9. října 2020: Skotsko - Česko
13. října 2020: Litva - Česko

Češi mají respekt i před Skotskem. "Bude také nepříjemné. Týmy z britských ostrovů to mají tradičně založené na bojovnosti. Ale na Skotsko jsme narazili v kvalifikaci devatenáctek a už tehdy mělo velmi šikovné hráče do ofenzivy," řekl Sadílek. "Teď ale takové zápasy musíme vyhrávat, stejně jako s Litvou a San Marinem. Chceme jednoznačně postoupit, minulé jednadvacítce se to bohužel nepovedlo," dodal záložník PSV Eindhoven.

"Náš tým je už poměrně dlouho pohromadě, úspěch jsme udělali na Euru devatenáctek v Gruzii, v kategorii U20 jsme v Elite Tournament poslední rok a půl hráli se špičkovými týmy s dobrými výsledky a prezentovali se i aktivní hrou. Dokázali jsme si, že můžeme jít otevřeně na kohokoliv, snad to tak bude platit i v kvalifikaci jednadvacítek," dodal Chaluš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články