Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Lvíčata čeká kvalifikační repete s Chorvatskem, Řeckem a San Marinem

Z větší části s totožnou skupinou se v kvalifikaci ME hráčů do 21 let bude muset popasovat česká reprezentace. Los ve švýcarském Nyonu jí přisoudil opět trio Chorvatsko, Řecko, San Marino. Zbylými soupeři svěřenců nového trenéra Karla Krejčího jsou Skotsko a Litva. 

Matěj Chaluš
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Los rozdělil 53 zemí do osmi skupin po šesti týmech a jedné po pěti mužstvech. Přímý postup na šampionát si zajistí pouze vítězové, dva týmy s nejlepší bilancí z druhých míst si pak v baráži zahrají o poslední místo na mistrovství.

Jelikož závěrečný turnaj pořádají v červnu 2021 společně Slovinsko s Maďarskem, ubylo oproti minulé kvalifikaci jedno postupové místo. Ta následující začne v březnu příštího roku, Češi do ní vstoupí v září zápasem s Litvou. První čtyři střetnutí odehrají doma a skupinu zakončí v říjnu 2020 v Litvě.

"Skupina je na první pohled hodně vyrovnaná a otevřená pro všechny mužstva. Nebral bych to tak, že jsme mohli dopadnout lépe nebo hůř, bereme los jako fakt, stěžovat si určitě nemůžeme. Náš tým má svou sílu, v minulosti to opakovaně ukázal a i teď máme jasný cíl - budeme se prát o postup, i když klíč není úplně jednoduchý," řekl Krejčí.

Program českého týmu ve skupině:

6. září 2019: Česko - Litva
10. října 2019: Česko - Řecko
14. října 2019: Česko - Skotsko
14. listopadu 2019: Česko - San Marino
18. listopadu 2019: Chorvatsko - Česko
27. března 2020: Řecko - Česko
2. září 2020: San Marino - Česko
7. září 2020: Česko - Chorvatsko
9. října 2020: Skotsko - Česko
13. října 2020: Litva - Česko

Český celek obsadil na podzim v minulé kvalifikační skupině až třetí místo se ztrátou devíti bodů na vítězné Chorvatsko i druhé Řecko a nepostoupil na šampionát v příštím roce. U týmu po vypršení smlouvy skončil před týdnem trenér Vítězslav Lavička a nahradil ho Krejčí, který dosud vedl reprezentační dvacítku.

Češi byli před losem zařazeni do druhého výkonnostního koše a měli jistotu, že se vyhnou například Slovensku, Nizozemsku či Belgii. Lvíčata potkají nezvykle hned tři soupeře, s nimiž se utkala v předchozí kvalifikaci. S Chorvatskem mladíci prohráli 1:5 venku a zvítězili 2:1 doma, s Řeckem utrpěli dvě porážky 0:3 venku a 1:2 doma a se San Marinem dvakrát vyhráli 3:1 doma a 2:0 venku.

Los kvalifikace mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let pro rok 2021:

Skupina 1: Itálie, Švédsko, Island, Irsko, Arménie, Lucembursko.
Skupina 2: Francie, Slovensko, Švýcarsko, Gruzie, Ázerbájdžán, Lichtenštejnsko.
Skupina 3: Anglie, Rakousko, Turecko, Kosovo, Albánie, Andorra.
Skupina 4: Chorvatsko, Česko, Řecko, Skotsko, Litva, San Marino.
Skupina 5: Srbsko, Polsko, Rusko, Bulharsko, Lotyšsko, Estonsko.
Skupina 6: Španělsko, Izrael, Černá Hora, Makedonie, Kazachstán, Faerské ostrovy.
Skupina 7: Portugalsko, Nizozemsko, Norsko, Bělorusko, Kypr, Gibraltar.
Skupina 8: Dánsko, Rumunsko, Ukrajina, Finsko, Severní Irsko, Malta.
Skupina 9: Německo, Belgie, Wales, Bosna a Hercegovina, Moldavsko.

"Z prvního koše si moc nevyberete, mužstva mají obrovskou sílu, ale Chorvatsko je možná o něco schůdnější než tradiční giganti jako Německo nebo Anglie s Francií. Ale rozhodne se samozřejmě na hřišti. Chorvati nám svou sílu spolu s Řeckem ukázali v poslední kvalifikaci, skončili jsme pod nimi. Na druhou stranu to teď může pro náš tým posloužit jako pozitivní motivace. Bude velká výzva jim to v nové kvalifikaci oplatit," sdělil Krejčí.

"Oběma týmům tedy máme co vracet a věřím, že tentokrát se budeme radovat my. Vedle Chorvatska a Řecka bych nezapomínal ani na Skotsko, které může být nebezpečné pro všechny, hlavně na domácí půdě. Litva a San Marino pro nás bude trochu neznámá, ale máme do startu kvalifikace dost času na to, abychom nasbírali maximum informací," dodal.

Naposledy si jednadvacítka zahrála na ME loni v Polsku, kde neprošla ze skupiny.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články