Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Katar opět čelí kritice kvůli vykořisťování dělníků

Katar - Amnesty International opět kritizovala podmínky přistěhovaleckých dělníků pracujících na výstavbě stadionů pro světový šampionát ve fotbale v roce 2022 v Kataru. Země podle nejnovější zprávy neudělala téměř nic pro zlepšení situace a dělníci stále čelí otrokářským praktikám.

Dělníci na stavbě v Kataru
zdroj: AP autor: Maya Alleruzzo

"I přes masivní zveřejňování otřesných podmínek, v nichž pracuje většina stavebních dělníků, neudělaly katarské úřady přes řadu slibů téměř nic pro to, aby přestalo masivní vykořisťování migrantů," uvedla Amnesty International. Porušování lidských práv je podle ní ostudou Mezinárodní fotbalové federace FIFA, která šampionát Kataru přidělila.

Na stavbách nových stadionů pro fotbalové mistrovství světa, které se bude konat v Kataru za sedm let, pracují převážně přistěhovalci. V minulosti byl Katar často kritizován za podmínky, ve kterých jsou dělníci nuceni pracovat. Organizace Amnesty International dokonce obvinila Katar z otrokářství, protože řada stavebních společností zadržuje dělníkům doklady a brání jim v odchodu nebo změně místa.

Na Katar se valí kritika od roku 2013

V roce 2013 poukázal na pracovní podmínky dělníků v Kataru britský deník The Guardian. Dělníci žili ve špinavých ubytovnách, často nedostávali jídlo ani plat. Zároveň bylo upozorňováno na úmrtí dělníků. Většinou se jednalo o mladé muže, kteří náhle utrpěli infarkt. Výjimkou nebyly ani pracovní úrazy. "Když jsem si stěžoval, manažer mě napadl, vyhodil z pracovního tábora a odmítl mi zaplatit. Musel jsem žebrat o jídlo od ostatních pracovníků," podotkl jeden z Nepálců.

Na pracovní podmínky dělníků upozorňovala organizace Amnesty International. "Je prostě neomluvitelné, že v jedné z nejbohatších zemí světa je takové množství migračních pracovníků bezohledně vykořisťováno, zbaveno svého platu a ponecháno boji o přežití," prohlásil Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International. Podle organizace nabíraly stavební společnosti velké množství dělníků v rychlých intervalech.

"Řada migrantů přijede do Kataru plná očekávání, aby pak zažila takovéto zdrcení hned krátce po svém příjezdu. Není na co čekat – vláda musí okamžitě jednat a ukončit toto zneužívání. Katar nabírá migrační pracovníky pozoruhodnou rychlostí na podporu svého stavebního růstu, přičemž počet obyvatel roste rychlostí 20 osob za hodinu," dodal Shetty.

Ani po roce se podmínky pro dělníky na stavbách stadionů zásadně nezměnily a v prosinci 2014 se na Katar se začala valit další vlna kritiky. Tehdejší člen výkonného výboru FIFA Theo Zwanziger prohlásil, že Katar by mohl o mistrovství přijít, pokud bude dále při výstavbě stadionů porušovat lidská práva dělníků.

Organizace Amnesty International naposledy kritizovala Katar v květnu letošního roku. Ve své zprávě tehdy uvedla, že dělníci, především z jihoasijských zemí, pracují na přípravách šampionátu v otřesných podmínkách a jsou jim dokonce odpírány výplaty. Katar nedávno oznámil, že do konce letošního roku provede reformy s cílem zlepšit špatnou situaci, podle Amnesty International se tak ale zatím neděje. Organizace dále uvádí, že v kauze selhala FIFA, která o dlouhodobém problému věděla a podle Amnesty International by právě FIFA měla spolupracovat s katarskými úřady a obchodními partnery, aby vykořisťování dělníků v Kataru vymizelo.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK, Amnesty International

Hlavní zprávy

Nejčtenější články