Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kanón značky Haaland pálí i v Německu a napodobil Fenina. Od gólů tu jsem, řekl

Žádné opatrné klepání na dveře, do Bundesligy vtrhl hlavní branou jako uragán. Devatenáctietý Erling Haaland udělal z otazníků, jak se bude snajprovi z rakouské ligy dařit po přechodu do německé soutěže, vykřičníky hned v prvním soutěžním zápase za Dortmund. Předvedl kanonádu, na kterou jen tak nezapomene český gólman Tomáš Koubek, kterého norský mladík, jenž přišel na hřiště v Augsburgu až v 56. minutě, překonal za třiadvacet minut hned třikrát a pomohl otočit zápas z 1:3 na 5:3.

Erling Haaland z Dortmundu se raduje z gólu
zdroj: ČTK/DPA/firo Sportphoto/Marcel Engelbrec

Potvrdil jen pověst střelce. Ve třiadvaceti zápasech této sezony už nastřílel jednatřicet gólů. V Lize mistrů jich ve skupině nastřílel osm a byl druhým nejlepším střelcem soutěže. V této sezoně už to byl jeho šestý hattrick. Kalašniukov ze Salcburku si vybral z nabídek, mezi nimiž měly být i Manchester United a Juventus, tu dortmundskou a zdá se, že udělal za 20 milionů eur (přes půl milirady korun) výborný obchod.

Chválí ho i dortmundský kapitán Marco Reus. "Je velmi klidný, hodně ambiciózní a trénuje neuvětřitelně tvrdě," řekl pro kicker.de. Takže to vypadá, že Haaland ví, co chce, a vyvaruje se situace, v níž se octl v Bundeslize například Martin Fenin.

Český útočník byl spolu s Pierrem-Emerickem Aubameyangem a Brazilcem Adhemarem v tomto století čtvrtým hráčem, jenž svou premiéru v nejvyšší německé soutěži vyšperkoval hattrickem. Ovšem zatímco Aubameyang nyní kope Premier League za Arsenal, další dva třígóloví debutanti moc neuspěli.

Feninova kariéra se stala jedním velkým pokusem o restart, o nějž se pokoušel naposledy marně ve druholigovém Varnsdorfu. Nic moc nepředvedl ani Adhemar ve Stuttgartu, který pak už přidal za dva roky jen šest gólů a vrátil se do Brazílie.

Norský snajpr na rozdíl například od Fenina, který po stříbru reprezentační dvacítky na MS "20" v roce 2007 skočil do velkého fotbalového světa rovnýma nohama a doskok nezvládl, jde Haaland vzhůru postupně.

Po dvou letech v norském Mölde přestoupil do Salcburku, kde to s mladými hráči díky své vyhlášené akademii hodně umějí. Jeho otec Alf-Inge Haaland, který hrál Premier League i za Manchester City, jej také držel v klidu. "Nikam nespěcháme. Nyní je v Salcburku, skvělém klubu, který hraje Ligu mistrů," řekl ještě v listopadu.

Je nám líto, video expirovalo.
Dortmund zvládl přestřelku s Augsburgem

Ovšem krátce poté odešel jeho syn do Dortmundu, i když mnozí ho už viděli na ještě lepších adresách. Jenže hráč dal na radu svého agenta Mina Raioly a rozhodl se pro tým, který s ním počítá do základní sestavy. "Jsem ve fantastickém klubu se skvělými spoluhráči a dobrými lidmi kolem mě. Přišel jsem dávat góly a tohle byl skvělý začátek."

Německý fotbalový expert Raphael Honigstein, který je expertem BBC na Bundesligu, řekl: Dortmund už několik let hraje bez takového útočníka a to je důvod, proč Borussia po odchodu Aubameyanga nedosáhla tolika úspěchů, kolik by chtěla. "Haaland mění dynamiku. Najednou máte někoho, kdo jde do vápna a dostává se do šancí."

Nový norský kanonýr míří přesně, což ale znamená, že jestli mu to vydrží, brzy mu bude i Dortmund malý a jeho cesta k fotbalovým nebesům bude pokračovat. Jen si budou muset velké kluby připravit o hodně větší balík peněz, než za který nyní přestoupil do Borussie.

Zdroj
BBC, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články