Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Jsme blízko kolapsu, říká prezident italské Serie A. Nad propastí tančí i Barcelona

Pandemie koronaviru a s ní související omezení dopadají i na velké sportovní soutěže. Problémy bude mít italská fotbalová Serie A. Patnáct z dvaceti italských prvoligových klubů bude mít podle médií problém zaplatit fotbalistům listopadové výplaty. Vedení Serie A se už obrátilo na vládu se žádostí o úlevy. Blízko bankrotu je údajně i fotbalový kolos z Barcelony.

Zklamaný Cristiano Ronaldo z Juventusu (uprostřed) v Udine
zdroj: REUTERS

"Máme velké starosti. Jsme blízko kolapsu a bojím se, že za restriktivní opatření naše ekonomika tvrdě zaplatí. Vedlejší efekty nejnovějších nařízení budou mít vliv na mnoho sektorů včetně toho našeho, jenž už kvůli uzavření stadionů letos přišel o 600 milionů eur," uvedl Paolo Dal Pino, prezident Serie A.

Po vyhlášení nových opatření v boji s koronavirem sice v Itálii profesionální sport může pokračovat, ale před prázdnými tribunami. V minulém měsíci smělo do hlediště fotbalových stadionů alespoň tisíc diváků.

List Corriere dello Sport cituje informaci z německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung, podle něhož bude mít patnáct klubů potíže zaplatit hráčské mzdy za listopad. Přitom některé z týmů ještě musejí doplatit hráčům červnové výplaty, na což mají čas do 16. listopadu.

Italská federace FIGC a Lega Serie A už kvůli řešení hrozících potíží oslovily vládu s dvěma požadavky. Chtějí posunout lhůtu pro vyplacení mezd, což ale bude ještě vyžadovat dohodu mezi kluby a hráči. K tomu ještě kluby žádají o odpuštění daňových odvodů v této sezoně.

Sport
zdroj: ČT4

Barcelona tone v dluzích

Podle španělských médií hrozí v lednu bankrot slavné Barceloně, pokud se fotbalisté v čele s hvězdou Lionelem Messim nevzdají 30 procent ze mzdy, což by znamenalo úsporu ve výši 190 milionů eur (5,2 miliardy korun).

Podle deníku AS hráči se snížením platů nesouhlasí, ale jejich právníci už začali se zástupci klubu v pátek jednat. Atmosféru pomohla uklidnit i úterní rezignace neoblíbeného prezidenta Josepa Marii Bartomeua a celého jeho vedení.

Na jednání nicméně podle tisku příliš času nezbývá. Aby se podařilo 190 milionů eur ušetřit, musí být dohoda o třicetiprocentním snížení platů uzavřena do čtvrtka 5. listopadu.

Barcelona se dostala do finanční krize vinou koronavirové pandemie, během níž dramaticky poklesly její příjmy kvůli chybějícím financím od fanoušků.

Jednomu z nejslavnějších klubů světa se nedaří ani na hřišti. Minulou sezonu zakončil bez zisku trofeje a debaklem 2:8 ve čtvrtfinále Ligy mistrů s Bayernem Mnichov a o mnoho lepší to není ani v novém ročníku. V sobotu španělští vicemistři jen remizovali 1:1 s outsiderem Alavésem a v tabulce jsou se ziskem osmi bodů ze šesti zápasů až dvanáctí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články