Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Jediná šance přinesla podzim v Evropě. Remízu a postup vystřelil Plzni Krmenčík

Baku – Úkol číslo jedna, kvalifikovat se do podzimní části evropských pohárů, je ze strany Plzně splněn. Západočeši se sice v odvetě 3. předkola Ligy mistrů na půdě Karabachu trápili a dlouho to s nimi vypadalo špatně. Pět minut před koncem však remízu 1:1 trefil Michael Krmenčík, což v součtu s úvodní remízou Viktorii stačilo.

Michael Krmenčík
zdroj: FCVP autor: Ladislav Nussbauer

Před rokem se pro ně stalo 3. předkolo konečnou, když nestačili na na Maccabi Tel Aviv. Letos však fotbalisté Plzně budou o milionářskou soutěž bojovat i v poslední fázi kvalifikace. A to přesto, že v odvetě s Karabachem byli horším týmem, často kazili, přežili několik tutovek a vytvořili si jedinou vážnou příležitost.

Ta však stačila k tomu, aby po závěrečném hvizdu mohli slavit Západočeši. Pět minut před koncem za stavu 1:0 pro Karabach se na levé straně dostal k míči střídající Kopic. Navedl si ho do středu hřiště a pravačkou ho poslal do vápna na dalšího novice na hřišti Krmenčíka, jenž hlavičkou zamířil přesně k tyči a rozhodl o postupu.

"Je to nepopsatelný pocit, co vám budu povídat. Fotbal je o štěstí, oni tam nedali velké šance, já naopak šťastný gól dal a můžeme jít dál," radoval se Krmenčík. "Plzni jsem vydělal pár milionů, tak asi je to nejdůležitější gól kariéry. Podobnou radost jsem měl z gólu na Spartě, ale tady to má větší hodnotu," dodal.

Viktoriáni tak nadále drží šanci, že si po letech 2011 a 2013 potřetí v historii zahrají mezi evropskou elitou. Již nyní však mají jistotu základní skupiny Evropské ligy a bonusu minimálně 150 milionů korun.

"Jsme šťastní za postup, protože to byl extrémně těžký soupeř. Strašně moc si toho vážíme. Tohle byl asi nejtěžší postup, co jsme zažili. Jsme rádi, že jsme si zaplatili dvě další sezony. Snad nás teď nevyhází, když jsme tu teď dvě sezony zadarmo," řekl po utkání plzeňský obránce Limberský.

Plzeň přitom v Baku zažila velice špatný zápas. Nejsvětlejší část z její strany byla pouze v úvodu, kdy dobrým napadáním dělala Karabachu velké potíže a nebýt opětovného problému s finální fází, mohla si vytvořit i větší příležitost. Jinak však na hřišti vládli především domácí, kteří se prezentovali mnohem aktivnějším výkonem než v prvním duelu.

Z převahy rezultovaly i šance, a hned tu první dokázali domácí využít. Po Hrošovského nepovedené standardce a následném autu vyslal dlouhým nákopem přes půl hřiště pravý bek Medvěděv do úniku Muarema.

Křídelník Karabachu za sebou nechal Matějů, jenž vůbec nezachytil jeho náběh, a sám před Kozáčikem se nemýlil. Tribuny, na kterých se sešlo 32 tisíc fanoušků, propukly v euforii, jelikož ázerbajdžánský tým v tento moment postupoval.

Nemuselo však zůstat pouze u jednoho zásahu. Do poločasu měl na noze další gól Almeida. Quintana prošel přes několik hráčů Plzně, předložil míč Muaremovi, který krásným pasem vyzval svého spoluhráče ke skórování do odkryté branky, jenže jeho skluz přišel o několik setin pozdě.

Jan Kopic
zdroj: FCVP autor: Ladislav Nussbauer

Plzeň tak do kabin odcházela za stavu jako o vikendu v Jihlavě, kdy po změně stran svého soupeře přehrála. Tentokrát se ale nic takového nekonalo. Západočeši se i nadále trápili, zato Karabach pálil příležitosti.

Dvacet minut před koncem se zjevil před Kozáčikem Ismailov, jenž trefil pouze boční síť. Minutu na to ten samý hráč přihrál před odkrytou branku Michelovi, jenž však nepochopitelně promáchl, a tento moment nakonec Karabach pořádně zamrzel.

Z jediné šance totiž o postupu Západočechů rozhodl střídající Krmenčík, díky kterému mohla Plzeň po závěrečném hvizdu odstartovat velké oslavy. "Je to výborný pocit. Zažil jsem postup jako hráč, ale to už bylo dávno. Jsem rád, že jsem si to teď mohl zažít i jako trenér. Teď mám vytvořený klid na práci. Takový úspěch jsme potřebovali. Bude se nám teď lépe pracovat a regenerovat. A to potřebujeme, protože je to stále surové," hodnotil postup trenér Pivarník.

Karabach - Viktoria Plzeň 1:1 (1:0)

Branky: 28. Muarem - 85. Krmenčík. Rozhodčí: Göcek - Eyisoy, Yilmaz (všichni Tur.). ŽK: Medveděv, Garajev, Míchel - Ďuriš, Krmenčík. Diváci: 32 000.

Karabach: Sehič - Medveděv, Hüsejnov, Sadygov, Agolli - Dani Quintana (83. Džadejauví), Míchel, Garajev, Richard Almeida (84. Junuszade), Muarem (70. Ismajlov) - Reynaldo. Trenér: G. Gurbanov.

Plzeň: Kozáčik - Matějů, Hejda, Hubník, Limberský - Hrošovský, Hořava - Petržela, Kolář (63. Krmenčík), Kovařík (57. Kopic) - Ďuriš (79. Bakoš). Trenér: Pivarník.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články