Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jarolímův tým se loučil s kvalifikací pěti góly do branky San Marina

Zápas na rozloučenou s neúspěšnou kvalifikací pro mistrovství světa 2018 český tým v Plzni podle očekávání v klidu vyhrál. Ovšem soupeř ze San Marina, který ve skupině nezískal ani bod a dal jen dva góly, kvality výběru trenéra Karla Jarolíma příliš neprověřil a byl rád, že si z Plzně odvezl jen pět gólů.

Radost českých hráčů
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Hrálo se před hodně prořídlými tribunami už jen o koeficient a o účast ve druhé ze čtyř lig nově vznikající Ligy národů, která má od příštího roku z velké části nahradit přípravné zápasy a půjde z ní i dodatečně postoupit na EURO. Což se povedlo.

Trenér Jarolím, o jehož setrvání u týmu bude vedení českého fotbalu teprve jednat, udělal hned pět změn proti čtvrtečnímu zápasu v Ázerbájdžánu. Do branky nastoupil Tomáš Koubek a v obraně trojice Filip Novák, Michael Lüftner, Tomáš Kalas a v záloze se objevil Bořek Dočkal.

Očekávaný scénář zápasu platil: Češi tlačili, hosté bránili většinou v deseti, s nejvíce vysunutým hráčem třicet metrů od vlastní branky. Ale když Jankto prošel do vápna a dal míč mezi čtveřicí obránců Krmenčíkovi na nohu – bylo to v 8. minutě 1:0. Plzeňský snajpr za chvíli přidal další gól hlavou, když si naběhl na centr Dočkala z přímého kopu. Ve třetí gól pak proměnil snadno českou převahu Kopic, který se dostal na malém vápně k míči vyraženému gólmanem Simoncinim.

V poklidu se blížil poločas. Když přišel dlouhý centr před českou branku a v zápase téměř nezaměstnaný Koubek musel rychle na zem a skvěle zlikvidoval stoprocentní šanci Palazziho. Českou odpovědí bylo dalších pár nevyužitých závarů před brankou soupeře. Nicméně první poločas už další gól nepřinesl.

Po přestávce se začaly hromadit tutové, leč nevyužité, šance českých hráčů, které neproměnili Novák, Krmenčík, Dočkal a Jankto.

Češi se snažili kombinovat a rozhýbat defenzívu hostujícího celku, jenže když už se to podařilo – objevil se starý problém: zakončení. Až Novák po přiklepnutí střídajícího Klimenta prolomil střeleckou smůlu druhé půle. Pak se ještě prosadil další střídající hráč Kadlec a uzavřel skóre.

Trenér jarolím litoval neproměněných šancí. "Mrzí mě to. Nakládali jsme s nimi laxně," konstatoval. "Ne vždy vycházela kombinace a ne vždy jsme byli trpěliví. Nebylo to úplně promakené. Dávali jsme finální přihrávky v dobách, kdy to úplně připravené nebylo. Ale šancí jsme si vytvořili hodně,“ dodal.

A jak bude hodnotit v úterý před výkoným výborem FAČR kvalifikační blok? "Nechám si to až na úterý. Hodnotí se to tak, že se neposotpuilo na MS. I když na šampionát se postoupilo naposledy v roce 2006," řekl Jarolím. "Naskočili jsme do kvalifikace rovnýma hnohama, moc času na přípravu nebylo. Některé zápasy jsme měli zvládnout líp, ale to se nepodařilo," dodal. 

Česko - San Marino 5:0 (3:0)

Branky: 8. a 23. Krmenčík, 27. Kopic, 71. Novák, 83. Kadlec. Rozhodčí: Troleis - Christiansen, Höjgaard (všichni Faer. ostr.). ŽK: Battistini. Poločas: 3:0.

Česko: Koubek - Kadeřábek, Kalas, Lüftner, Novák - Dočkal, Darida – Kopic 63. Sýkora), Barák (70. Kadlec), Jankto – Krmenčík (63. Kliment). Trenér: Jarolím.

San Marino: A. Simoncini - Brolli, Vitaioli (82. M. Berardi), Della Valle, Palazzi, Grandoni - Tosi - Battistini, F. Berardi (76. Berretti), Rinaldi – Bernardi (63. Bonini). Trenér: Manzaroli.

Karel Jarolím: "Neklapalo nám to, jak by mělo. Bylo tam dost neproměněných šancí, nakládali jsme s tím dost laxně. V kombinaci jsme byli netrpěliví a dávali jsme finální přihrávky, kdy to nebylo úplně připravené. Přesto jsme měli dost šancí, aby to byla vyšší výhra. Kadlecovi gól přeju, není lehké se takhle vracet, když už byl skoro na odchodu ze Sparty. Svou šanci proměnil dobře."

Vladimír Darida: "Přistoupili jsme k tomu dobře, vstřelili jsme brzo branku, ale škoda, že jsme jich nevstřelili víc, protože šance na to byly. Je škoda, že jsme nezvládli ty první zápasy v kvalifikaci, kde nebylo tolik šancí, ale ty, co byly, jsme neproměnili. To byl jeden z hlavních problémů. Nevybírali jsme ta nejlepší řešení."

Jan Kopic: "Vyhráli jsme 5:0, mohlo to být i větším rozdílem, ale je to dobrý výsledek. Je to jak když v poháru hrajete proti divizi, kdy všichni čekají, že vysoko vyhrajete. Soupeř tam měl taky šanci, naštěstí nedal, to by byla ostuda. Kvalifikace se nepovedla, ale jinak mám z týmu dobrý pocit a šance na postup na EURO je velká."

Filip Novák: "Spokojený jsem, že jsem dal svůj první reprezentační gól, ale mohl jsem dát i tři. Hlavní je, že jsme vyhráli. Věděli jsme o tom, že potřebujeme vyhrát kvůli Lize národů, ale my chceme vyhrát každé utkání. Dnes jsem si mohl hodně zaútočit, to mám rád, nemusel jsem tolik myslet na hru dozadu."

Václav Kadlec: "Jsem za gól rád, před měsícem by asi nikdo neřekl, že dám gól v národním dresu. Ale musím dál makat. Asi jsem trenéra svými výkony zaujal, proto mě povolal. Vždy říkáme, že máme kvalitu, ale pak to v kvalifikaci o MS nepotvrdíme. Teď si zase myslím, že tým kvalitu pro budoucnost má, ale musíme to potvrdit v dalších zápasech."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články