Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jablonec další gólovou přestřelku zvládl, Baník uspěl v Mladé Boleslavi

Fotbalisté Jablonce mají na jaře zatím velkou střeleckou formu. Ke třem gólům z neúspěšné přestřelky na Slavii přidali dalších pět zásahů proti Českým Budějovicím a poslední Dynamo přehráli 5:2. Na třetí pokus zabral Baník Ostrava, Slezané díky výbornému prvnímu poločasu vyhráli v Mladé Boleslavi 3:1. Plzeň vyhrála na půdě Bohemians 1905 2:0, Pardubice přišly o stoprocentní jarní bilanci, když Teplicím vystřelil bod za remízu 1:1 v závěru Chaloupek. Olomouc se rozešla bez branek s Hradcem Králové.

Fotbalisté Jablonce
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Jablonec porazil Dynamo 5:2, pět gólů dal po třech letech

Domácí poslal do vedení už v osmé minutě Vachtang Čanturišvili. O 10 minut později vyrovnal Patrik Hellebrand, ale po změně stran přidali góly Jakub Martinec, Nemanja Tekijaški a Václav Drchal, druhý gól hostů dal Jan Suchan.

Dynamo zůstalo poslední a na soupeřových hřištích má s pouhými dvěma body nejhorší bilanci ze všech účastníků nejvyšší soutěže.

Jablonec po třech kolech vyhrál a vstřelil pět branek poprvé od ledna 2021, kdy zvítězil 5:0 v Teplicích.

Na Střelnici se utkaly týmy, které v minulém kole daly po třech gólech a střelecká chuť hlavně domácím vydržela.

Jablonec už během úvodní desetiminutovky stihl čtyři střely a jedna z nich skončila v síti. Pleštilovu hlavičku brankář Šípoš jen vyrazil před sebe a Čanturišvili neměl s dorážkou zblízka moc práce.

Po 10 minutách rozehrál Suchan rohový kop a Hellebrand umístěnou střelou ke vzdálenější tyči dal svou první ligovou branku v této sezoně.

Blíž k druhému gólu byli svěřenci domácího trenéra Látala, když Martincovi ve skluzu po Chramostově střílené přihrávce chyběl k míči před odkrytou brankou jen malý kousek.

Hned po změně stran domácí zaskočili soupeře nakrátko rozehraným rohovým kopem, Martinec byl tentokrát u míče včas a hrudí ho dopravil do sítě.

V 58. minutě přidal třetí gól hlavou srbský obránce Tekijaški, jemuž soupeřovi zadáci dopřáli hodně prostoru.

Dvoubrankový náskok domácí ukolébal a Suchan v šestnáctce nikým neatakován zápas alespoň na chvíli zdramatizoval.

Jenže slovenský záložník Nebyla si ke dvěma asistencím připsal premiérový gól v české lize a domácí znovu odskočili.

Gól střídajícího Kanakimany v závěru sice ještě kvůli ofsajdu neplatil, ale Drchal už za minutu svého pobytu na trávníku v nastavení výraznou výhru zpečetil.

FK Jablonec – Dynamo České Budějovice 5:2 (1:1)

Branky: 8. Čanturišvili, 47. Martinec, 58. Tekijaški, 72. Nebyla, 90.+1 Drchal – 18. Hellebrand, 63. Suchan. Rozhodčí: Machálek – Antoníček, Dohnálek – Zelinka (video). ŽK: Houska, Látal (trenér, oba Jablonec). Diváci: 1443.

Jablonec: Hanuš – Černák (90. Drchal), Hurtado, Tekijaški, Polidar – Kratochvíl, Nebyla – Pleštil (73. Kanakimana), Martinec (82. Štěpánek), Čanturišvili – Chramosta (73. Houska). Trenér: Látal.

Č. Budějovice: Šípoš – Sladký, Nikl, Králik, Trummer – Suchan, Čermák (79. Tranziska), Hellebrand – Šigut (73. Osmančík), Alli (73. Polanský) – Ondrášek. Trenér: Lerch.

Ostrava díky výhře v Mladé Boleslavi poprvé na jaře bodovala

Středočeši při domácí premiéře trenéra Davida Holoubka nenavázali na minulou remízu 1:1 v Plzni a v nejvyšší soutěži posedmé za sebou nevyhráli.

Všechny branky padly v úvodním poločase. Baník poslal do vedení Tomáš Rigo, Jakub Fulnek sice vyrovnal, ale ještě před pauzou se za hosty trefili Ewerton s Quadri Adediranem.

Ostravský trenér Hapal dal poprvé v základní sestavě šanci Adediranovi a právě nigerijská zimní posila v 17. minutě přiklepla míč Rigovi, který se trefil výstavní střelou zpoza šestnáctky.

Domácí vyrovnali ve 28. minutě zásluhou Fulnekovy přízemní střely z otočky, Baník si ale ve 42. minutě vzal vedení zpět.

Adediran z dálky vystřelil a domácí obránce Král míč nešťastně tečoval mimo dosah brankáře Trmala. Třiadvacetiletý útočník vstřelil první gól v novém působišti.

Hosté navíc ve druhé minutě nastavení přidali pojistku. Buchta po brejku našel před brankou Ewertona, který elegantně přehodil Trmala.

Ve druhém poločase šancí ubylo. Ostravští si hlídali náskok a soupeře do větších příležitostí nepouštěli. V závěru hosté mohli náskok ještě navýšit, ale střídající Rusnák ve dvou velkých šancích nepřekonal Trmala.

Baník potvrdil, že se mu proti Boleslavi velmi daří, a zvítězil v sedmém z posledních osmi vzájemných ligových soubojů. Mladá Boleslav doma v nejvyšší soutěži počtvrté po sobě nevyhrála.

FK Mladá Boleslav – Baník Ostrava 1:3 (1:3)

Branky: 28. Fulnek – 17. Rigo, 42. Adediran, 45.+2 Ewerton. Rozhodčí: Starý – Nádvorník, Dobrovolný – Kocourek (video). ŽK: Pulkrab, Hilál – Blažek, Juroška. Diváci: 3829.

M. Boleslav: Trmal – Kostka, Suchý, Král (84. Žitný), Fulnek – Karafiát, Kubista (46. Solomon) – Ladra (64. Jawo), Mareček (46. Matějovský), Kušej – Pulkrab (46. Hilál). Trenér: Holoubek.

Ostrava: Letáček – Juroška (68. Ndefe), Blažek, Lischka, Kpozo – Boula, Rigo (90.+2 Miškovič) – Buchta (74. Rusnák), Šín, Ewerton – Adediran (90.+2 Šehič). Trenér: Hapal.

Plzeň vyhrála na půdě Bohemians 1905, rozhodlo úvodních 12 minut

Západočeši kvůli karetním trestům postrádali Dweha s Kopicem a trenér Koubek, který v minulosti vedl Bohemians, tak musel udělat změny v základní sestavě. 

Sudí Rouček od úvodu na obou stranách pouštěl hraniční zákroky, po pádu Kovaříka v souboji s Caduem nechal pokračovat hru a Chorý po přihrávce brazilského krajního hráče sám před Reichlem nezaváhal. Vysoký útočník skóroval popáté v ligové sezoně.

Na konci 12. minuty Mosquera z levé strany nacentroval do vápna a Šulc povedeným volejem technicky poslal míč ke vzdálenější tyči. Nejlepší týmový střelec ligové sezony se prosadil už podeváté v tomto ročníku nejvyšší soutěže a ztrácí jediný gól na vedoucí duo tabulky kanonýrů Jurečku a Havlíka.

Bohemians se postupně trochu oklepali a snažili se o kontaktní branku, za celou první půli si ale nevytvořili žádnou vyloženou šanci.

Do druhé půle vstoupili Bohemians tlakem a zahrávali několik rohových kopů, ve finální fázi však potvrzovali, že mají se 17 góly nejhorší útok soutěže. V 69. minutě na opačné straně napřáhl těsně za vápnem plzeňský Kalvach, jubilejní 200. ligový duel ale gólem neoslavil, neboť o kousek minul.

V 77. minutě zasáhl Kovařík loktem unikajícího Vydru, způsobil mu tržnou ránu v obličeji. Hostující útočník se po ošetření za chvíli vrátil na trávník, v 83. minutě postupoval sám na Reichla, po kličce domácímu gólmanovi upadl, Rouček ale rozpažil. 

"Anglický týden jsme završili šesti body z venku. Můžeme konstatovat, že se nám podařil vstup do jara," pochvaloval si plzeňský trenér Miroslav Koubek. "V tuhle chvíli jsme si upevnili třetí místo. Odstup na (pražská S) je vysoký, buďme realisti. Zbývá nám 14 zápasů, uvidíme, co se stane. Ale museli bychom řetězově vyhrávat a oni ztrácet. Víme, že ztrácejí minimálně," doplnil dvaasedmdesátiletý nejstarší ligový kouč.

"Chyběla nám kvalita v útočné fázi. Když proti takhle silnému soupeři potřebujete vstřelit branku, je potřeba využít i standardních situací. Pokud máte 11 rohů, z toho byste aspoň jednu branku vstřelit mohli. Mrzí mě, že jsme to nedokázali aspoň zdramatizovat," litoval kouč Bohemians Jaroslav Veselý.

Bohemians Praha 1905 – Viktoria Plzeň 0:2 (0:2)

Branky: 5. Chorý, 12. Šulc. Rozhodčí: Rouček – Ratajová, Slavíček – Volek (video). ŽK: Hrubý, Vondra, Jindřišek, Köstl, Hybš – Cadu. Diváci: 6237.

Bohemians: Reichl – A. Kadlec (65. Hála), Vondra, Hybš – Köstl, Beran, Jindřišek (65. Kozák), Kovařík (81. Mužík) – Matoušek (24. Hrubý), Prekop (81. Puškáč) – Ristovski. Trenér: Veselý.

Plzeň: Jedlička – Hranáč, Hejda, Jemelka – Cadu, Kalvach, Červ (89. Traoré), Souaré – Šulc, Mosquera (71. Vydra) – Chorý (83. Valenta). Trenér: Koubek.

Pardubice remizovaly s Teplicemi, oba týmy na jaře stále neprohrály

Souboj sousedů v tabulce otevřel nejrychlejším gólem sezony po 22 sekundách hry útočník Tomáš Zlatohlávek. V 87. minutě srovnal střídající obránce Štěpán Chaloupek.

Hlasatel na stadionu ani nestihl dočíst sestavy obou mužstev a už musel ohlásit střelce úvodního gólu. Po nedorozumění v rozehrávce dvojice Mičevič, Kričfaluši se dostal míč ke Zlatohlávkovi, který do odkryté brány vstřelil svůj pátý gól v posledních šesti kolech.

Teplice brzká inkasovaná branka nepoložila a ve zbytku první půle byly jasně lepším týmem. Hned po rozehrávce mohl srovnat Fila, jeho ránu na přední tyč s obtížemi vytěsnil Kinský.

V 10. minutě mohl napravit své zaváhání Kričfaluši, po rohu ale trestuhodně promáchl před prázdnou bránou a pardubický brankář si vzápětí připsal další zákrok po Labíkově tečovaném centru.

Domácí znovu zahrozili v 22. minutě, Zlatohlávek ale zblízka brankáře Grigara nepřekonal. V závěru úvodního dějství měli nadějnou šanci hlavou teplický útočník Gning i na druhé straně Patrák.

Po změně stran přibylo osobních soubojů a oboustranné nervozity. V 54. minutě poslal střídající teplický útočník Jásir hlavičku těsně na břevno, stejně jako záhy jeho spoluhráč Mareček volej zpoza vápna.

Severočeši marně dobývali domácí bránu a čtvrthodinu před koncem pro ně přišla další komplikace, když zraněného Grigara musel nahradit slovenský gólman Ludha.

Teplice se nakonec dočkaly zaslouženého vyrovnání po souhře střídajících hráčů. V 87. minutě našel Hronek ve vápně hlavu Chaloupka a důrazný stoper zařídil svému týmu alespoň bod.

Pardubice doma v sezoně nejvyšší soutěže získaly pouze 10 z celkových 23 bodů, což je spolu s Karvinou a Zlínem nejméně ze všech mužstev.

FK Pardubice – FK Teplice 1:1 (1:0)

Branky: 1. Zlatohlávek – 87. Chaloupek. Rozhodčí: Kvítek – Kříž (34. Zaoral), Šafránková – Adámková (video). ŽK: Ortiz, Kinský – Gning. Diváci: 3028.

Pardubice: Kinský – Mareš (26. Surzyn), Halinský, Ortiz, Chlumecký – Kissiedou (46. Tischler), Icha, Hlavatý – Daněk (69. Vacek) – Zlatohlávek (69. Černý), Patrák (82. Donát). Trenér: Kováč.

Teplice: Grigar (75. Ludha) – Kričfaluši, Knapík, Mičevič – Bílek, Mareček (75. Chaloupek), Trubač, Beránek (56. Hronek), Labík – Fila (56. Čerepkai), Gning (46. Jásir). Trenér: Frťala.

Olomouc remizovala doma s Hradcem Králové 0:0

Vzájemný zápas na hřišti Hanáků skončil v nejvyšší soutěži nerozhodně počtvrté za sebou. Sigma doma v lize popáté za sebou nezvítězila.

První nebezpečnou střelu vyslal z hranice vápna domácí Juliš, jehož střelu na zadní tyč si pohlídal hostující brankář Zadražil.

Poté byly k vidění dvě zajímavé střely na obou stranách hřiště. Pokus Singhateha vyrazil gólman Hradce, hostující Kučera zamířil těsně vedle Macíkovy branky.

Olomouc během poločasové přestávky vystřídala brankáře. Macíka nahradil Stoppen a hned po třech minutách musel zasáhnout proti střele Pudhorockého na zadní tyč.

To však bylo na dlouhou dobu vše, protože se hrálo zejména uprostřed hřiště a bez výraznějších šancí na obou stranách.

Výjimkou byla až hlavička olomouckého Juliše 10 minut před koncem základní hrací doby, která však zamířila mimo tři tyče.

Největší šanci zápasu pak měl v 82. minutě hostující Vašulín, jenž sám před Stoppenem trefil levou tyč.

Sigma Olomouc – FC Hradec Králové 0:0

Rozhodčí: Černý – Paták, Hurych – Berka (video). ŽK: Novák, Zorvan, L. Juliš – Klíma, Pudhorocký, Kodeš, Rolko (asistent trenéra), Hejkal (asistent trenéra). Diváci: 2683.

Olomouc: Macík (46. Stoppen) – Křišťál, Pokorný, Beneš, Novák – Breite, Pospíšil (84. Ventúra) – Vodháněl (60. Langer), Zorvan (73. Fortelný), Singhateh (73. Emmanuel) – L. Juliš. Trenér: Jílek.

Hradec: Zadražil – Klíma, Čihák, Leibl (74. K. Spáčil) – Pudhorocký, Kodeš (74. Čech), Kučera, Horák (60. Šašinka) – Krejčí, Kaštánek (89. Dancák) – Vašulín. Trenér: Kotal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články