Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Cadu v nastavení skolil "svůj" Baník a zajistil Plzni hubené vítězství

Gólem bývalého hráče Baníku Cadua z nastaveného času vyhrála Plzeň v dohrávce 17. kola nejvyšší soutěže v Ostravě 1:0. Fotbalisté Viktorie proto prodloužili ligovou sérii bez nalezení přemožitele na šest zápasů a na třetím místě v tabulce mají čtyřbodový náskok na čtvrté Slovácko. Slezané naopak nesložili reparát po nečekaném debaklu v Českých Budějovicích a zůstali osmí.

Utkání Ostrava – Plzeň
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Utkání se původně mělo hrát už v neděli 3. prosince, kvůli nezpůsobilému terénu ale bylo přeloženo. Baník měl vzhledem k disciplinárnímu trestu za výtržnosti fanoušků zavřené sektory, kde sídlí "kotel", domácí vlajkonoši se ale přesunuli jinam a vytvořili dobrou kulisu.

"Máme velkou radost. Nepopírám, že šlo o silné emoce. To fotbal přináší. S Mladou Boleslaví to byly zase opačné emoce. Myslím si, že to je zasloužené vítězství," řekl trenér Viktorie Miroslav Koubek.

Od úvodních minut se navíc bylo na co koukat. Jen v úvodní pětiminutovce měly týmy po vyložené šanci. Plzeň už po 40 sekundách, kdy Cadu posunul balon zleva kamsi k penaltovému puntíku a Chorého střelu domácí stoper Pojezný pomohl k ostravskému štěstí nasměrovat pouze do břevna.

Baník se nenechal zahanbit a vzápětí měl také blízko ke gólu. Ewerton zleva šajtlí oslovil uvnitř vápna Buchtu, který ale volejem těsně minul.

Po hektickém úvodu se hra následně trochu zklidnila. Ostrava měla opticky mírně navrch, ale vyloženou možnost si v úvodním dějství nevypracovala. Plzeň vsadila na vyčkávací taktiku a snažila se o rychlé brejky. Efekt jí to mohlo přinést ve 34. minutě, ale Šulcovu umístěnou přízemní střelu z šestnáctky k tyči gólman Letáček vytěsnil rukou do bezpečí.

Ještě do úvodu druhé půle vstoupili s větší energií Slezané, ale po krátkém tlaku převzali otěže Západočeši a deset minut "mačkali" soupeře před Letáčkem. Ten ale v žádné ze situací nezaváhal a pochytal několik nebezpečných centrů.

Baník se dokázal z tuhé defenzivy vymanit a po prostřídání i znovu zvednout hlavu. Rusnák se v 74. minutě hnal za gólem, ale ve vápně si míč zasekl na svou slabší levačku a nedůrazná rána doprostřed brány tomu odpovídala. Mnohem lepší parametry měla postupná kombinace Baníku z 86. minuty, Šín ale obstřelem těsně minul tyč.

Spasitel Cadu

Když už vše vypadalo na konečný smír, nacentroval na konci druhé ze tří nastavených minut z levé strany Cadu, míč před Letáčkem skočil a těsně netečován Chorým skončil v síti. Šestadvacetiletý brazilský křídelník se prosadil potřetí v ligové sezoně a vzhledem k tomu, že v minulé sezoně působil v Baníku, se za trefu proti bývalému klubu gestem omluvil.

"Míč vyplaval těsně přede mnou a skočil, nic moc se s tím dělat nedalo. Je to samozřejmě k vzteku, prohrát takovým gólem v podstatě z poslední akce," mrzelo Letáčka. Trenér domácích Pavel Hapal vyčítal stoperovi Pojeznému, že přestal v předcházející situaci hrát. "Čekal, že rozhodčí pískne hraní na míči. V té chvíli by to měl dohrát a pak by třeba rozhodčí pískal," mínil Hapal.

Plzeňští potvrdili, že se jim v zápasech s Ostravou mimořádně daří. Zvítězili popáté z posledních šesti vzájemných ligových duelů. Slezané popáté z minulých šesti kol nebodovali a doma v nejvyšší soutěži utrpěli porážku počtvrté za sebou. "Jestli cítím tlak? To není otázka na mě," dodal Hapal.

Baník Ostrava – Viktoria Plzeň 0:1 (0:0)

Branka: 90.+2 Cadu. Rozhodčí: Všetečka – Machač, Hurych – Adámková (video). ŽK: Klíma, Hapal (trenér) – Jemelka, Kopic, Dweh. Diváci: 7717.

Ostrava: Letáček – Ndefe, Lischka, Pojezný, Kpozo – Boula, Rigo – Buchta (63. Rusnák), Kubala (71. Šín), Ewerton (82. Šehič) – Klíma (71. Adediran). Trenér: Hapal.
Plzeň: Jedlička – Dweh, Hranáč, Jemelka – Kopic, Kalvach, Traoré (56. Červ), Cadu – Jirka (56. Mosquera), Šulc (78. Vydra) – Chorý. Trenér: Koubek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články