Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Hrozí návrat pracovních povolení? Brexit nejspíš ovlivní Premier League, problémy mohou mít i Češi

Konec členství Velké Británie v Evropské unii může výrazně ovlivnit i situaci v anglickém fotbalu. Zatím není jasné, jak brexit změní pracovní trh v Anglii a dalších zemích Spojeného království a jaký dopad bude mít na české hráče v tamních klubech. Zatímco anglická fotbalová asociace by omezení počtu zahraničních hráčů spíše uvítala, ze strany Premier League se dá čekat rozhodný odpor.

"Kdybych byl zdejší fotbalista, tak bych hlasoval pro brexit, protože ten sníží počet hráčů, kteří usilují o moje místo," konstatuje Kieran Maguire z Liverpoolské univerzity.

Odhad vychází z toho, že britský pracovní trh by se měl po brexitu uzavřít i pro fotbalisty. Podobnou situaci zažil už brankář Luděk Mikloško, který přestupoval z Ostravy do londýnského West Hamu jen krátce po revoluci a musel tak čekat na pracovní povolení.

"V té době už se mnou Baník v zimní přípravě nepočítal, takže už jsem se připravoval doma sám, byl jsem odkázaný sám na sebe a přitom jsem nemohl odjet do Anglie," vzpomíná první český fotbalista, který se prosadil v Premier League.

Je nám líto, video expirovalo.
Brexit může ovlivnit i budoucnost českých fotbalistů

Povolení před vstupem Česka do EU dostávali na Ostrovech jen hráči, kteří měli větší počet startů za národní tým. Současná situace se ale netýká zdaleka jen reprezentantů Tomáše Součka, Tomáš Kalase nebo Matěje Vydry. Řada fotbalistů působí i v juniorských týmech nebo v nižších soutěžích, ve Skotsku zase chytají Zdeněk Zlámal a Tomáš Hladký.

"Pořád věřím tomu, že Premier League prostě bude bojovat za to, aby ti hráči tam mohli zůstat a aby to běželo, jak to běží teď," je přesvědčený Mikloško. "Jakékoliv omezení na tomto poli by mohlo mít pro anglický klubový fotbal fatální následky," tvrdí redaktor webu goal.com Ryan Kelly.

Podle hráčské agentky Rachel Andersonové by v nejhorším možném případě zůstala bez pracovního povolení možná až polovina hráčů, což by s jistotou srazilo nejvyšší anglickou soutěž z pozice nejlepší fotbalové ligy světa. I většina trenérů v Premier League jsou aktuálně cizinci.

Předseda Burnley Mike Garlick se obává, že omezení příchodu hráčů z Evropské unie ohrozí mimo jiné jednu z hlavních devíz anglické ligy, tedy její vyrovnanost, a vychýlí kyvadlo ještě výrazněji ve prospěch nejsilnějších týmů. Ty by totiž podle něj ve snaze udržet konkurenceschopnost v evropských soutěžích skoupily nejlepší hráče z menších klubů.

Zdroj
ČT sport, BBC, iDNES, Lidovky.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články