Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Devastující následky, nebo jen nejistota? Brexit ovlivní i Premier League

Praha - Vystoupení Británie z Evropské unie bude mít výrazný dopad i na Premier League. V anglické lize nyní působí kolem 400 zahraničních hráčů, z toho většina ze zemí EU. Po brexitu je možné, že příchod dalších zahraničních fotbalistů bude omezen kvůli tvrdým podmínkám pro pracovní povolení. Za takové konstelace by se do Premier League nedostali například hvězdy jako Thierry Henry či Cristiano Ronaldo. A kluby se obávají, že prestiž nejbohatší ligy světa by mohla klesnout.

Sport
zdroj: ČT4

Milan Baroš musel svůj přestup do Liverpoolu odkládat, chybělo mu potřebné pracovní povolení. Petr Čech už dvě sezony mohl působit v Arsenalu, než přestoupil do Chelsea. Nakonec ale musel odejít ze Sparty do francouzského Rennes. Také totiž nesplňoval přísné podmínky.

České hráče před vstupem do Evropské unie potkávalo to, co by mohlo nastat i po brexitu. Pracovní povolení by nedostali všichni čeští hráči působící v Anglii kromě Petra Čecha. Šlo by o Tomáše Kalase v Chelsea, Libora Kozáka v Aston Ville, Matěje Vydru ve Watfordu či Jindřicha Staňka v Evertonu. Problém by měli i Daniel Pudil ve Watfordu a Jiří Skalák v Brightonu.

Premier League by ale mohla přijít i o další hvězdy a svůj globální lesk, na němž staví. Za takových podmínek by ve své době do Anglie nemohly přestoupit pozdější hvězdy jako Cristiano Ronaldo či Thierry Henry. Kromě nich by tu chyběla velká část hráčů z prvních dvou lig v Anglii a Skotsku - podle propočtů britského tisku může jít až o 332 fotbalistů.

Aktuálně v anglickém fotbale platí, že hráči mimo EU musejí mít odehráno za poslední dva roky 75 procent zápasů za národní tým, aby dostali pracovní povolení. Navíc jejich země musí být do 70. místa v žebříčku FIFA. Pokud tyto podmínky hráč nesplní, musí doufat, že dostane výjimku na základě svého talentu a výkonnosti.

Cristiano Ronaldo (vpravo) po přestupu do Premier League
zdroj: Reuters

"Kluby tak budou limitovány a budou muset kupovat lepší hráče z výše postavených zemí na žebříčku FIFA z Evropské unie," soudí Babatunde Buraimo z Univerzity v Liverpoolu. "Pokud se tak stane, zvedne to přestupní částky i platy zavedených hráčů z EU. Kluby nebudou moci přitahovat mladé talentované hráče na vzestupu."

Největší dopad by brexit mohl mít na mladé mimořádně talentované hráče, které Premier League dokáže přitahovat nejvíce. Do 20 let totiž těžko nasbírají potřebný počet startů za národní tým. Nejasné je rozhodování úřadů i v případě posuzování mimořádného talentu, který může přispět k získání pracovního povolení. Některé hráče tak klub koupí, musejí ale strávit léta na hostování, než mohou působit v mateřském celku.

Současní hráči v Premier League zřejmě nebudou potřebovat pracovní povolení

Hráčů, kteří už nyní působí v britských soutěžích, by se omezení neměla týkat. Úřady se podle deníku Telegraph v těchto případech nerozhodují retrospektivně. Do budoucna by ale brexit mohl mít na Premier League velký dopad. Všech dvacet klubů Premier League se proto vyslovilo pro setrvání Británie v Evropské unii. 

"Bude to mít devastující následky," prohlásila viceprezidentka West Hamu Karren Bradyová o brexitu. "Z mého pohledu to bude zničující. Fotbal to výrazně ovlivní. Dvě třetiny hráčů nebudou schopny dostat pracovní víza," připojil se majitel klubu ze Stoke Peter Coates, který je rovněž zakladatelem sázkové společnosti bet365, která bude mít kvůli brexitu rovněž problém.

Je nám líto, video expirovalo.
Brexit může mít negativní vliv i na Premier League

"Evropa je pro náš trh velmi důležitá a teď z ní budeme zřejmě muset odejít. Čekají nás dva roky nejistoty. Bojím se, co to udělá s britskou ekonomikou. Lidé, co hlasovali pro brexit, si to nepromysleli. Já neslyšel jediný pádný důvod, proč bychom měli vystoupit," dodal.

Podporu setrvání v Unii vyslovil i zřejmě nejvýznamější britský fotbalový agent Jonathan Barnett, který zastupuje i nejdražšího hráče světa Garetha Balea. "Je důležité, abychom zůstali v EU, jestli chceme, aby Premier League byla nejlepší ligou světa," vyjádřil se před referendem.

Je ale pravděpodobné, že Británii potká při vyjednávání odchodu velké množství legislativních úprav na pracovním trhu. EU by si tak mohla vynutit příznivější podmínky pro získání pracovního povolení, fotbal by rovněž mohl dostat na trhu práce výjimku.

A co Rupert Murdoch?

Pro celou Británii, ale Premier League zvlášť, je klíčová postava mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Australský podnikatel vlastní řadu deníků včetně nejvlivnějšího The Sun, jehož podpora poslala všechny britské premiéry do úřadu od roku 1979. Murdochovy noviny se přitom do jednoho vyjádřily pro brexit.

Postoj Murdocha vůči brexitu přitom vyjadřuje i historka novináře Anthonyho Hiltona. "Kdysi jsem se zeptal Ruperta Murdocha, proč je tolik proti Evropské unii," napsal Hilton pro deník Evening Standard. "'To je jednoduché,' odvětil. 'Když jdu do Downing Street, všichni udělají, co jim řeknu; když jdu do Bruselu, vůbec si mě nevšímají.'"

Ruppert Murdoch
zdroj: REUTERS/Jason Reed/Files

Murdoch je rovněž vlastníkem mediálního impéria Sky, které je kvůli smlouvám z televizních práv hlavním finančním motorem Premier League. V únoru 2015 uzavřela Sky s Premier League smlouvu v hodnotě více než 5 miliard liber, která začíná platit od letošního léta.

Kontrakt z anglické ligy činí suverénně nejbohatší fotbalovou soutěž světa. A Murdoch vzhledem k investovaným prostředkům bude mít minimální zájem na tom, aby jeho fotbalová investice ztrácela hodnotu.

Povede brexit ke kvótám pro mladé domácí hráče?

Minimálně pro příští sezonu by brexit podmínky v anglickém fotbale neměl ovlivnit. Projeví se však propad britské libry, která prodraží letní přestupy. Hráči by rovněž mohli žádat navýšení platů kvůli propadu měny.

Vliv by ale mohl mít brexit na výchovu domácích hráčů. Čím se kluby v Premier League stávaly bohatšími, tím více zahraničních hráčů do soutěže přicházelo. Zároveň se ale stále více snižovala potřeba vychovávat vlastní hráče.

Ztížené pracovní podmínky po brexitu by ale mohly přinutit anglické kluby, aby začaly více vychovávat vlastní hráče. Dříve často zmiňované kvóty na domácí hráče, které nebylo možné prosadit kvůli evropskému trhu, by nyní opět mohly zažít renesanci. 

"Je asi nepravděpodobné, aby se kvóty zavedly v Premier League. Neexistuje ale důvod, aby se po brexitu nemohly vytvořit národní restrikce například v FA Cupu," tvrdí sportovní právník Daniel Geey.

Jedno je každopádně jisté. Fotbalový svět, stejně jako ten politický a ekonomický, vstupuje do velké nejistoty. A rozhodnutí britských voličů by mohlo být zlomové.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články