Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Guardiola, Mourinho i Conte se uvedli výhrami, Liverpool v přestřelce porazil Arsenal

Londýn – O tom, že to obhájce titulu Leicester v nové sezoně Premier League nebude mít vůbec jednoduché, je jasno už po prvním zápase. Foxes na hřišti Hullu, největšího kandidáta na sestup, podlehli 1:2. Naopak hvězdní trenéři Pep Guardiola, José Mourinho i Antonio Conte se při debutech svých týmů z Manchesteru, respektive z Lonýdna uvedli výhrami. Liverpool zase ve svém úvodním utkání zdolal Arsenal na Emirates Stadium po přestřelce 4:3.

Slavící hráči Liverpoolu
zdroj: Reuters autor: Tony O\'Brien

Chelsea vstoupili sezony výhrou v londýnském derby nad West Hamem 2:1. Tým Conteho, který se už v dubnu dohodl na příchodu do Chelsea od italské reprezentace, vedl od 47. minuty, kdy proměnil penaltu belgický záložník Eden Hazard. Nařízena byla za faul Michaila Antonia na Cesara Azpilicuetu. West Ham se dočkal vyrovnání v 78. minutě díky brance obránce Jamese Collinse, ale nakonec se radovali domácí. Rozhodující branku vstřelil v 89. minutě španělský útočník Diego Costa. Ten si před pokutovým územím zpracoval míč a trefil se přesně k pravé tyči. Pětinásobný anglický mistr vykročil úspěšně za nápravou nepodařeného minulého ročníku, ve kterém po špatném úvodu skončil až desátý.

Liverpool v utkání s Arsenalem nezačal příliš dobře a v prvním poločase tahal za kratší konec. Gunners aktivně napadali a zaměřili se na levý kraj obrany Reds, kde si vůbec nevedl dobře Alberto Moreno. Z toho také vyplynula i penalta, kterou vybojoval Theo Walcott. Faulovaný hráč se sám postavil k pokutovému kopu, ale neproměnil jej.

Jenže Walcott o pouhou minutu později poslal Arsenal do vedení, když využil spousty prostoru, kterou mu ponechal Moreno, zpracoval si pěkné přenesení hry od Iwobiho a zakončil ke vzdálenější tyči. Liverpool ale srovnal gólem do šatny. V nastavení odpískal sudí Oliver přísný faul Ramseyho a Coutinho nádherně proměnil přímý kop do levé šibenice.

Po změně stran Liverpool zápas zcela opanoval. Po krásné kombinaci na levém kraji vápna Wijnaldum přenesl míč na Lallanu, který našel skulinku mezi dobíhajícími obránci Arsenalu a prostřelil Čecha.

V 56. minutě se po rychlém průniku do soupeřova obranného teritoria parádně prosadil Coutinho, který holení z voleje nasměroval prudký centr Clynea z pravé strany. A čtvrtý úder zasadil po dalších sedmi minutách Sadio Mané, který nádherně prokličkoval po pravé straně a tvrdou ranou do levého horního růžku krásně propálil Petra Čecha.

Arsenal se ale ještě pokusil o comeback. O pouhou minutu později snížil Alex Oxlade-Chamberlain, v 75. minutě se zase prosadil Calum Chambers hlavičkou po centru Cazorly z přímého kopu. Poprvé od října 1997 se tak v utkání za Arsenal prosadili tři různí angličtí hráči. K vyrovnání se však Gunners nezmohli a své první utkání sezony tak nezvládli.

Naopak Liverpool na hřišti Arsenalu zvítězil poprvé od za posledních pět let, kdy si s Gunners poradili také v úvodním zápase sezony 2:0. Reds tak v Premier League na půdě severolondýnského celku vyhráli teprve podruhé od roku 2000.

"Měli jsme skvělý start do zápasu. Kontrolovali jsme hru a velmi dobře jsme zareagovali na neproměněnou penaltu. Ale vše změnil inkasovaný gól z přímého kopu," řekl po utkání Čech. "Liverpool nastoupil do druhé půle mnohem agresivněji. Když dali gól, tak my otevřeli hru moc rychle a soupeř nás potrestal protiútoky," hodnotil zápas.

"Když prohráváte 1:4 v zahajovacím utkání, není snadné najít odpověď, ale my znovu ukázali, že jsme mentálně silní, a ještě jsme zápas zdramatizovali. Odehráli jsme dobrých 60 minut a špatných 30 minut," dodal český gólman.

Zlatan Ibrahimovic slavící s Josém Mourinhem
zdroj: Reuters autor: Hannah McKay

Manchesteru výrazně pomohla chyba domácího obránce Simona Francise, který nedůraznou přihrávkou na brankáře nahrál protihráči Juanu Matovi. Španělský záložník sice napoprvé neuspěl, ale míč k němu odrazil znovu od dobíhajícího Francise a Mata pak už trefil prázdnou branku. Vedení pak United potvrdili po hodině hry, kdy Anthony Martial sice netrefil volej ideálně, ale míč se snesl na hlavu Wayna Rooneyho a ten zamířil do protipohybu gólmana.

Prosadil se i hvězdný útočník Zlatan Ibrahimovic, jehož křížná střela prošla pod několika hráči. Povedlo se mu tak skórovat při debutu v italské, francouzské, španělské a nyní i anglické lize. Ve všech čtyřech ligách navíc skórovali pouze Thierry Henry, Laurent Blanc, John Carew a Ibrahima Bakayoko. Bournemouth už jen stačil snížit zásluhou Adama Smithe.

Snodgrass slaví vítěznou trefu do sítě Leicesteru City
zdroj: REUTERS autor: Craig Brough

Foxes jsou prvními anglickými šampiony, kteří po zisku titulu prohráli úvodní duel nové sezony. Od začátku duelu nicméně působili aktivnějším dojmem a blízko střeleckému zásahu byli Fuchs s Vardym.

Zejména příležitosti druhého jmenovaného měly gólové parametry, ale kýžený závěr v podobě změny skóre jeho střely nepřinesly. Těsně před odchodem do kabin naopak nečekaně udeřili domácí. Hlavičku Daviese sice Schmeichel stačil konečky prstů vyrazit, na efektní nůžky Diomandeho však zareagovat nemohl.

Krátce po změně stran fauloval Huddlestone v pokutovém území Graye a rozhodčí bez většího váhání nařídil pokutový kop, který Mahríz s přehledem proměnil. Vyrovnaný stav ovšem nevydržel ani čtvrt hodiny, neboť Elmohamadyho centr nekompromisně usměrnil do sítě Snodgrass. "Udělali jsme několik chyb a musíme zapřemýšlet nad tím, kde vznikly. Chtěli jsme vyhrát, ale naše snaha byla individuální, ne týmová," prohlásil trenér Claudio Ranieri.

Radost fotbalistů Manchester City
zdroj: Reuters autor: Darren Staples

Guardiola dal v základní sestavě šanci i letním posilám, stoperu Stonesovi a záložníku Nolitovi, překvapivě jen na lavičce zůstala brankářská jednička Hart. City začali výborně a už ve čtvrté minutě proměnil penaltu kanonýr Agüero. V 71. minutě vyrovnal Defoe, jeho střídající spoluhráč McNair však před koncem rozhodl o triumfu favorita vlastním gólem.

Watford s českým útočníkem Matějem Vydrou na lavičce remizoval v Southamptonu 1:1. Hosty poslal do vedení v úvodu Capoue, ale po změně stran odpověděla letní posila z Norwiche Redmond. Watford dohrával závěrečnou čtvrthodinu bez vyloučeného záložníka Watsona.

Utkání Southampton - Watford
zdroj: Reuters autor: John Sibley

Stejný výsledek si odvezl třetí celek minulé sezony Tottenham ze stadionu Evertonu. Domácí se prosadili už v páté minutě díky Barkleymu, ale nový kouč liverpoolského mužstva Ronald Koeman si vítěznou premiéru neužil, protože v 59. minutě srovnal Lamela.

Na rozdíl od Hullu další dva nováčci doma vítězně nezačali. Middlesbrough remizoval se Stoke 1:1, Burnley podlehlo Swansea 0:1.

Anglická fotbalová liga - 1. kolo:

Hull - Leicester 2:1 (45.+1 Diomande, 57. Snodgrass - 47. Mahriz z pen.), Burnley - Swansea 0:1 (82. Fer), Crystal Palace - West Bromwich 0:1 (74. Rondón), Everton - Tottenham 1:1 (5. Barkley - 59. Lamela), Middlesbrough - Stoke 1:1 (11. Negredo - 67. Shaqiri), Southampton - Watford 1:1 (58. Redmond - 9. Capoue), Manchester City - Sunderland 2:1 (4. Agüero z pen., 87. vlastní McNair - 71. Defoe), Bournemouth - Manchester United 1:3 (69. Smith - 40. Mata, 59. Rooney, 64. Ibrahimovic), Arsenal - Liverpool 3:4 (31. Walcott, 64. Oxlade-Chamberlain, 75. Chambers - 45.+1 a 56. Coutinho, 49. Lallana, 63. Mané), Chelsea - West Ham United 2:1 (47. Hazard z pen., 89. D. Costa - 77. Collins).

Zdroj
ČT sport, premierleague.com, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články