Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Preview Premier League: Kdo má největší šance na titul?

Nová sezona Premier League je tady. Nejsledovanější ligu světa čeká mimořádně vyrovnaný boj o titul i s největšími trenérskými jmény včetně Guardioly, Kloppa či Mourinha a nejdražšího hráče historie Pogby. Kdo má předpoklady získat mistrovský pohár? Promluví do bojů i obhájce Leicester?

Manchester United

V minulé sezoně skončili až pátí a jejich nový trenér má za sebou nejhorší ročník v kariéře. O reputaci Josého Mourinha je ale přesto málo pochybností. Jen málo koučů v historii vyhrálo tolik trofejí jako svérázný Portugalec, který se ke všemu konečně ujal své vysněné práce.

Půlroční sága, zdali Mourinho přece jenom převezme United, či ne, byla nedůstojná vůči jeho mentorovi a "kamarádovi" Louisi van Gaalovi, jemuž před týdnem portugalský kouč bohorovně věnoval zisk Community Shield. Vypovídá nicméně o dvou věcech - jednak se na Mourinhově stylu vůbec nic nezměnilo a také měl bývalý trenér Chelsea, Realu, Interu či Porta dost času, aby se na novou sezonu připravil co nejlépe.

To by mělo pomoci i United, kteří už nyní posílili prakticky ve všech ohledech, které je trápily v minulých sezonách. Statickou zálohu a hru United by měl rozhýbat nejdražší hráč světa Paul Pogba. Jistotu gólů by měl přinést Zlatan Ibrahimovič, který i ve 34 letech bezesporu patří mezi nejkonzistentnější útočníky světa. Pozici stopera sice neposílil žádný známý hráč světové extratřídy, Eric Bailly ale loni za Villarreal předváděl skvělé výkony, navíc splňuje Mourinhovu představu o takticky a fyzicky skvěle připraveném obránci.

Mourinhův styl hry nevyžaduje takovou míru adaptace, která by pro hráče United byla nezvladatelná rychle uchopit. A to by zvláště v sezoně, kdy si velká část favoritů na titul projde lehčí šokovou terapií z nových trenérů, mělo klubu hrát do karet. Mourinho pro United možná není dlouhodobou variantou, v prvních dvou sezonách ale vždy dokázal své týmy dostat na novou výkonnostní úroveň.

Šance na titul: 8/10

Manchester City

Dlouhodobý sen vlastníků Manchesteru City se konečně splnil - klub od nadcházející sezony vede Pep Guardiola. Momentálně zřejmě nejrespektovanější trenér planety dokázal od roku 2008 vyhrát každý ligový titul, o který bojoval, kromě poslední sezony v Barceloně.

I proto jsou nyní na jeho nové svěřence kladena zřejmě největší očekávání. A to tím spíš, že i přes velké nákupy městského rivala United v posledních letech jsou to stále City, kteří mají největší finanční možnosti. V letošním přestupovém období se stali prvním klubem, který překročil hranici 100 milionů liber vynaložených na posily - kromě jiných přišli Stones, Gündogan, Nolito, Sané, Zinčenko či Gabriel Jesus.

Stejně jako v minulých sezonách je však otázkou, zdali byly utraceny správně. City už několik let odkládají postupnou generační výměnu a poslední přestupová okna skončila spíše rozpačitě - jen některé z nových posil se opravdu prosadily do základní sestavy. Klub z Manchesteru se navíc loni musel až do posledních chvil strachovat o účast v Lize mistrů a jeho největší slabinou je dlouhodobě velká nevyrovnanost výkonů.

To vše má změnit Guardiolův příchod. Doposud přicházeli hráči do klubu především kvůli lepším finančním podmínkám a sekundárně za větší šancí na trofeje. Nyní může případné posily inspirovat právě práce s hvězdným trenérem, jehož velkým úkolem je dostat z hráčů mnohem stabilnější a lepší úroveň výkonů, než tomu bylo doposud.

Pro Guardiolu to ale nebude vůbec jednoduché. Katalánský kouč bude mít mnohem složitější úlohu než ve svých dosavadních klubech. V Barceloně sice také přestavoval kádr, ten se však nemusel popasovat s takovou konkurencí a tolika zápasy. I vzhledem ke stylu hry, který by Guardiola chtěl praktikovat, by únava mohla být klíčovým faktorem. Stejně jako absence klíčového středního záložníka, jako byl pro Barcelonu Xavi a pro Bayern Thiago. Přišel sice Gündogan, ten však ještě bude dlouhé měsíce zraněný.

A zatímco City výrazně posílili, na klíčových postech stále zůstávají stejní hráči, kostra týmu je tak neměnná. Klub má ještě stále dost času do konce přestupového období a Guardiola může svým svěřencům zkusit naordinovat zcela jiný styl hry, to je ovšem spíše nereálné. Nicmémě i proto bude sledování City v nové sezoně velkým zážitkem.

Šance na titul: 8/10

Diego Costa
zdroj: Reuters

Chelsea

Katastrofální loňská obhajoba titulu a absence Ligy mistrů mohla mít pro Chelsea nedozírné důsledky - odchod opor, problémy s příchodem vytipovaných hráčů a nestabilitu v klubu. Jenže velký exodus se nekonal, stejně jako turbulence v celku předloňského mistra. A tak se zdá, že Chelsea bude moci v nové sezoně obrátit všechny nevýhody na svou stranu.

Blues k tomu budou mít navíc ideálního trenéra. Antonio Conte v Juventusu dokázal přesně to, co by nyní chtěla i Chelsea, tedy vybudovat v klopýtajícím týmu neoblomnou vítěznou mentalitu. K tomu by mu měla dopomoci i stará garda hráčů - Conte nepovolil odchod Terryho či Ivanoviče, u nichž se loni zdálo, že na tempo Premier League už nestačí.

Zdali bylo rozhodnutí správné, ukáže samozřejmě až samotná sezona. Pro Chelsea ale může být nejen v tomto směru důležité, že nehraje žádné evropské poháry, což by mohlo svědčit regeneraci starších opor i fyzicky náročnému stylu hry, který Conte preferuje.

Klub zatím posílila jen hrstka hráčů, příchod defenzivního záložníka Kantého z mistrovského Leicesteru by ale mohl být pro celý tým klíčový. I úroveň zbytku stávajícího kádru je mnohem vyšší, než co hráči Chelsea prokazovali v minulé sezoně. Že tomu tak je, ale musejí ukázat nyní - a dá se jen s trochou nadsázky říct, že pod obávaným Contem si mohou těžko dovolit něco jiného.

Šance na titul: 7/10

Slavící manažer Liverpoolu Jürgen Klopp
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

Liverpool

Už dlouho neočekávali příznivci Liverpoolu novou sezonu s takovým optimismem jako letos. Nejde přitom ani tak o naděje na titul, jako o to, co nejen herně, ale i s klubem jako takovým dokáže provést trenér Jürgen Klopp. Pro německého kouče, který si vydobyl špičkové renomé s Borussií Dortmund, je to nyní v Liverpoolu poprvé, kdy měl možnost posílit kádr podle svých představ a delší čas na přípravu s týmem.

Kádr Reds je stále poměrně nevyrovnaný. Chybí mu hráči špičkové kvality, ale doménou Kloppa je především týmovost, díky které dokáže z talentovaných hráčů vytvořit fotbalisty se světovými parametry.

Je tedy spíš otázkou, zdali k tomu má v současném týmu předpoklady. Klub v létě posílili loni zářící křídelníci Mané a Wijnaldum, do středu obrany se navíc Liverpoolu podařilo sehnat Matipa ze Schalke a Klavana z Augsburgu. Dlouhodobý deficit na stoperu by se tak letos mohlo podařit vyřešit, klub však stále pálí levý kraj obrany. Otázkou je také posílení středu zálohy.

Liverpoolu by ale mohla výrazně prospět absence v evropských pohárech. Může se tak jednak ustálit sestava, hlavně však bude Kloppův mimořádně náročný styl hry soustředěn na menší počet zápasů. A ostatně když Reds naposledy chyběli na evropské scéně, byl z toho boj o titul.

Šance na titul: 6/10

Mesut Özil a Olivier Giroud
zdroj: PA autor: David Klein

Arsenal

Loni na tom byli nejlépe ze všech velkoklubů Premier League, jenže ani to není pro Arsenal nijak velký kompliment. Gunners sice skončili na druhém místě, tedy nejlépe za posledních deset let, ale o titul se v podstatě připravili sami. Arsenal přitom předváděl svůj známý standard - nevyrovnané a často psychicky nezvládnuté výkony, které klubu přinesly nejméně bodů za poslední čtyři sezony. Ke všemu se Gunners ani neprezentovali pohledným stylem hry, kterým byl klub pod trenérem Wengerem dlouhá léta proslulý.

Mnoho nenasvědčuje tomu, že by se na tom letos mělo něco změnit. Klub stále neposílil na klíčových postech a akutně jej trápí zranění ve středu obrany. Hlavně je ale každým rokem více zřejmé, že Wenger není schopen přiznat si největší problémy Arsenalu a řešit je. Talentovaní hráči nenaplňují potenciál, tým je stále schopen kapitulovat v jakýkoliv moment a obrana nedostává dostatečnou výpomoc od zálohy. Samoúčelné narážečky jsou v útoku proti dobrým zataženým obranám stále velmi často bezzubé.

Příchod Granita Xhaky napovídá, že by se styl hry mohl více přeorientovat na defenzivně solidní zálohu a rychlé protiútoky, jinak ale stále není jisté, jak má vypadat profil středu pole. Symptomatická je v tomto směru postava Aarona Ramseyho. Ačkoliv se na kvality velšského záložníka, který má za sebou skvělé Euro, Wenger hodně spoléhá, na klubové úrovni nenavázal na skvělou sezonu 2013-14. Pracovitý hráč toho často naběhá nejvíce ze všech, ale nejde o fotbalistu, na kterého by byl spoleh, a záloha kvůli jeho přítomnosti postrádá rovnováhu.

Klubu nyní kromě pozice stopera, kterou by měl posílit Mustafi z Valencie, chybí ofenzivní hráči. Konzistentní křídlo a hlavně spolehlivý zakončovatel ve středu útoku. Je stále možné, že Arsenal tyto pozice do konce přestupového okna posílí, tradice ale mluví jinak. I kdyby šlo o hráče světové extratřídy, klub má dostatek jiných chronických problémů, aby si svůj boj o titul znovu zpackal.

Šance na titul: 6/10

Slavící Harry Kane a fotbalisté Tottenhamu
zdroj: Reuters

Tottenham

Jeden z mála velkých týmů Premier League, který loni předčil očekávání, byl Tottenham. Nejlepší sezona Spurs za poslední čtvrtstoletí mohla mít fantastické rozuzlení v podobě titulu. Místo toho se však fanoušci klubu dočkali klasického selhání - nejen že Tottenham přišel o šanci na triumf v Premier League, ale nakonec po debaklu 1:5 na hřišti Newcastlu skončil po jednadvacáté v řadě za Arsenalem.

Právě loňský kolaps je jednou z věcí, která může negativně ovlivnit nadcházející sezonu pro svěřence Mauricia Pochettina. Mnoho hráčů, kteří tvořili jádro jeho týmu, si navíc prožili značně nepovedené Euro. Na hráčích Spurs stála anglická reprezentace, která se složila v osmifinále proti Islandu. Lloris jako francouzský kapitán prohrál ve finále, Dembélé, Verthonghen a Alderweireld zase v dresu Belgie nenaplnili potenciál kádru.

Pochettino nyní odmítá, že by jeho tým měl být v psychickém rozkladu, pro Spurs ale bude nadcházející sezona mimořádně těžká i fyzicky. Velká část hráčů může být po loňské sezoně unavena, což pro loni mimořádně agresivní a běhavý tým může být velký zásah. Kromě toho také Tottenham čeká Liga mistrů, která značně prověří šíři a kvalitu kádru.

Přesto mají fanoušci Tottenhamu důvody k optimismu, v mladém týmu se rodí čím dál větší hvězdy. Je to paradoxně i díky finančním omezením kvůli náročné rekonstrukci stadionu - klub proto zcela otočil směr a vydal se cestou výborně vyskautovaných hráčů. Spurs tak v letošním tichém přestupovém okně jen doplnili výborně fungující kádr o chytré nákupy - ze Southamptonu přišel defenzivní záložník Wanyama a závislost na Harrym Kaneovi má omezit nejlepší střelec nizozemské Eridivisie, Vincent Janssen z Alkmaaru.

Šance na titul: 5/10

Fotbalisté Leicesteru s trofejí pro vítěze anglické ligy
zdroj: REUTERS autor: John Clifton

Leicester

Leicester City loni senzačně triumfoval v Premier League, týmová soudržnost v kombinaci s produktivní ofenzivní dvojicí Vardy-Mahríz postavila veškeré prognózy expertů naruby. Svěřenci Claudia Ranieriho prohráli pouze tři duely, získali si sympatie fanoušků po celém světě a naprosto zaslouženě zvedli nad hlavu trofej pro anglické šampiony.

I před startem letošního ročníku však sympatický tým, jenž své domácí utkání hraje na útulném King Power Stadium, mezi hlavní favority patřit nebude. Mohutný exodus největších hvězd se sice překvapivě nekonal, ze stabilních členů základní sestavy odešel jen středopolař Kanté, který posílil Chelsea, ale Foxes čeká ve všech ohledech bezesporu mnohem náročnější sezona. Účast v milionářské Champions League a především výrazně obezřetnější vnímání síly mistrovského celku ze strany soupeřů.

Otazník stále visí nad setrváním nejlepšího hráče Mahríze, jehož vábí do svých řad nejeden velkoklub. Pokud alžírský reprezentant skutečně odejde, nahradit by jej mohla letní akvizice z moskevského CSKA, Ahmed Musa. Rychlonohý záložník či útočník na sebe upozornil v přípravě proti Barceloně a naznačil, že potenciál se prosadit rozhodně má. Pozici defenzivního středopolaře pravděpodobně převezme Nampalys Mendy, po Kantém další Ranieriho objev z francouzské Ligue 1.

Predikovat postavení Leicesteru je velmi ošidné, nicméně příliš šancí na zopakování či alespoň přiblížení se pohádkovému příběhu před startem letošního ročníku reálně nemá.

Šance na titul: 4/10

Andy Carroll v akrobatické pozici
zdroj: AP autor: Sang Tan

West Ham

West Ham United zažil v předcházejícím ročníku obrovský výkonností progres, o který se postarali z velké části dva muži – Slaven Bilič a Dimitri Payet. Chorvatský trenér dokázal podceňovanému celku vštípit atraktivní herní styl, což jednak potěšilo náročné fanoušky, ale především vyústilo v bitvu o Ligu mistrů až do samotného konce soutěže. Honbu za Champions League dirigoval francouzský šikula Payet, z jehož technických fines a oku lahodících přímých kopů výrazně těžilo celé mužstvo.

Klubu nicméně výrazně pomohlo i letošní stěhování na olympijský stadion, které má West Ham finančně posunout mezi špičku anglické nejvyšší soutěže. O tom ostatně svědčí i letní přestupové okno, během kterého bylo vedení Hammers velmi aktivní. Na východ Londýna zamířily pozoruhodné posily jako Sufjan Figúlí, André Ayew, Havard Nordtveit či nejlepší střelec Copa Libertadores Jonathan Calleri.

Kádr je proto ještě kvalitnější než loni. Ambicí klubu bude tudíž minimálně vyrovnání sedmého místa z předešlé sezony. Už zahajovací střetnutí na půdě Chelsea může o síle týmu leccos napovědět.

Šance na titul: 4/10

Romelu Lukaku se raduje z gólu
zdroj: imago sportfotodienst

Everton

Daleko za očekáváním skončil loni Everton. Ambiciózní klub změnil v únoru majitele, když jej převzal íránský byznysmen Farhad Moshiri, který s 11. příčkou nebyl spokojen. Ještě před koncem sezony proto odešel kouč Roberto Martinez, jehož během léta nahradil dosavadní trenér Southamptonu Ronald Koeman.

Fanoušci nyní doufají, že nizozemský stratég naváže na ročníky 2013/2014 a 2012/2013, kdy celek z Liverpoolu atakoval příčky zaručující Ligu mistrů. Everton bude opět spoléhat především na belgického kanonýra Romela Lukakua, který v Goodison Parku stále možná trochu překvapivě zůstává.

Do Manchesteru City odešel klíčový stoper Stones, ale vedení klubu bleskově zareagovalo nákupem spolehlivého Ashleyho Williamse ze Swansea. Kádr tudíž výraznou obměnou neprošel. Dokáže Koeman vrátit Toffees do první poloviny tabulky? 

Šance na titul: 3/10

Southampton

Na velmi úspěšnou loňskou sezonu hodlá navázat Southampton, který se ale musí vyrovnat s početnými odchody. Šestý celek uplynulého ročníku postupně opustil trenér Koeman, ofenzivní hvězdy Pellé s Maném nebo srdce záložní řady Wanyama.

Celek z jižního pobřeží Anglie nicméně podobný scénář zažívá v posledních letech pravidelně, a přesto si stále drží vysoký výkonností standard. Nový kouč Claude Puel dokázal po nezdaru v Lyonu vybudovat z Nice stabilního člena širší špičky Ligue 1. Klub navíc předváděl atraktivní fotbal a podobné principy by rád zachoval i v Southamptonu, se kterým prosvištěl přípravou a neprohrál jediný zápas.

Pomoci by měly i přestupy. Francouzský trenér bude spoléhat zejména na sehranou stoperskou dvojici Van Dijk-Fonte, záložníka Tadiče a nebezpečného útočníka Longa. Nad přínosem posily z mnichovského Bayernu Höjbjerga či rychlého křídelníka Redmonda se vznáší spíše otazníky. Southampton však není možné podcenit, svou sílu mužstvo rozhodně má.

Šance na titul: 2/10

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články