Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Gólman Štěch si s Yeovilem splní sen - zahraje si ve Wembley

Yeovil - Tajný sen, o kterém z pověrčivosti celou sezonu odmítal mluvit nahlas, se stal pro fotbalového brankáře Marka Štěcha skutečností. S provinčním anglickým klubem Yeovil Town míří na posvátný stadion Wembley, kde 19. května vyzve v souboji o postup do druhé ligy Brentford. Štěch po pondělním postupu přes Sheffield United teď v euforii doufá, že velká příležitost už jeho klubu neproklouzne mezi prsty.

Marek Štěch (vlevo) slaví se spoluhráči postup
zdroj: Getty Images autor: Harry Engels

Yeovil za dvanáct dní může poprvé v historii slavit postup do druhé nejvyšší soutěže. "Je to pro nás obrovská událost. Všichni nás odepisovali, měli jsme hrát o záchranu a najednou jedeme do Wembley. Yeovil je maličký klub a teď před námi je šance, která se třeba už nikdy nemusí opakovat," řekl Štěch, který do Yeovilu odešel před touto sezonou po šestiletém angažmá ve West Hamu United, v němž marně čekal na větší příležitost.

Štěchův tým v play-off vyřadil favorizovaný Sheffield United, s nímž nejprve v pátek prohrál 0:1, ale v pondělní domácí odvetě po výhře 2:0 zvrátil postupové trumfy na svoji stranu. "Do konce zápasu jsme se museli mít na pozoru, Sheffieldu stačil jediný gól a slavil by. Naštěstí jsme to v obraně zvládli fantasticky," pochvaloval si Štěch, který letos v brance Yeovilu nechyběl v žádném utkání.

Atmosféra na devítitisícovém stadionu Štěcha nadchla, spontánní oslavy s fanoušky vypukly hned po skončení odvety. "Lidi byli neskuteční, celý zápas nás hnali za postupem. Když rozhodčí odpískal konec, lidi se nahrnuli na hřiště a já se staral jen o to, abych se rychle dostal do kabiny," popsal Štěch.

Fanouškům pak do davu jako poděkování hodil své rukavice. "Dres jsem si nechal podepsat od všech spoluhráčů, bude to pro mě cenná památka, protože jsme dosáhli na neskutečný úspěch. Někteří kluci ale své dresy rozdali fanouškům a náš kustod z toho nebyl nadšený. Jsme malý klub a on nevidí moc rád, když se takhle věci rozdávají. Pak jsme ho uklidnili. Do Wembley prý dostaneme zbrusu nové vybavení," řekl Štěch s úsměvem.

Euforie fanoušků Yeovilu
zdroj: Getty Images autor: Harry Engels

Už samotná možnost zahrát si na devadesátitisícovém Wembley pro hráče Yeovilu znamená největší událost kariéry. Na stadion se vypraví podle odhadů asi 30 tisícovek fanoušků. "Kdo ví, třeba je to poprvé a naposledy v kariéře, kdy se na takový stadion jako hráč podívám. Pořád na to myslím, ale musíme zůstat koncentrovaní. Zbývá nám udělat poslední krůček a takovou šanci už nechceme promarnit. Prohrát ve Wembley poslední zápas, to by hodně bolelo," přemítal Štěch.

Optimismem ho ale naplňuje skutečnost, že Yeovil v této sezoně dokázal Brentford v základní části sezony v obou vzájemných zápasech porazit. "Na druhou stranu je tohle finále, hraje se na jediný zápas a nikdo se nebude dívat do historie. Rozhodne se teď a tady. Ale když budeme hrát jako proti Sheffieldu, tak o nás strach nemám," prohlásil český gólman.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články