Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Infarktový závěr Championship přinesl postup Hullu do Premier League a smutek Watfordu

Londýn - Neuvěřitelný závěr "základní části" Championship, druhé anglické ligy, přinesl několik velkých zvratů a infarktových momentů. Na jejich konci stál postup Hullu do Premier League, kam se podívá společně s Cardiffem. Kdo dva nováčky bude následovat, určí play-off, do něhož se probojoval Watford, Brighton, Crystal Palace a Leicester. Vydrovu týmu stačil jediný gól, který by mu zaručil postup do nejvyššího patra anglického fotbalu, nakonec však naopak inkasoval a radoval se Hull. Do třetí ligy sestoupil Peterborough s Wolverhamptonem, které se přidaly k již jistému sestupujícímu Bristolu City.

Slavící hráči Hullu
zdroj: Getty Images autor: Gareth Copley

Watfordu, v jehož základní sestavě nastoupil Daniel Pudil, dnes ke druhé příčce stačilo získat víc bodů, než vybojuje druhý Hull doma proti již jistému vítězi soutěže Cardiffu. Za Hornets nemohl nastoupit zraněný brankář Manuel Almunia, a tak mezi tři tyče zamířila dvojka Jonathan Bond. Ten se však při střetu s jedním z hráčů Leedsu zranil a jeho ošetřování si vynutilo 16 minut nastavení v prvním poločase. Zároveň Bonda musel nahradit devatenáctiletý gólman juniorského týmu Jack Bonham.

Mladík, který se do nominace dostal až hodinu před utkáním, inkasoval ve 42. minutě po střele Dominika Poleona. Svěřenci trenéra Gianfranka Zoly však hned na začátku šestnáctiminutového nastavení vyrovnali díky střele Almena Abdiho. Konec poločasu tak skončil nerozhodně 1:1 - i díky jedinému potenciálnímu bodu však hráči Watfordu přišli do kabiny jako postupující, Hull totiž inkasoval doma s Cardiffem po gólu Fraziera Campbella.

Jenže vzápětí přerušil pět hodin a 36 minut dlouhé střelecké trápení Hullu Nick Proschwitz a srovnal. Tygři pak díky Paulu McShaneovi vedli a v nastavení mohli pojistit postup do Premier League, když byla nařízena penalta proti Cardiffu za faul Taylora. Fanoušci Hullu dokonce měli za to, že rozhodčí odpískal konec zápasu a vyběhli slavit na hřiště, kopala se však "jen" penalta. Nicméně tu Nick Proschwitz neproměnil a naopak penaltu kopal Cardiff za ruku v pokutovém území Hullu. Maynard za Cardiff vyrovnal na 2:2 a fanoušci Hullu se ještě museli dalších 15 minut strachovat a držet palce úhlavnímu rivalovi Leedsu.

Watfordu tak k postupu stačil jeden gól, jenže ten místo toho přišel po ostrém skluzu o vyloučeného útočníka Troye Deeneyho a k výhře mu nepomohl ani Vydra, který se na hřiště dostal v 64. minutě, přičemž Pudil odehrál celý zápas. Leeds nakonec přece jenom Watfordu na dálku pomohl Ross McCormack v samotném závěru nádherným lobem na 2:1 poslal Hull po třech letech zpět do nejvyšší soutěže.

Watford se naposledy dostal do Premier League v roce 2006, stejně jako při své premiéře v sezoně 1999/2000 ale tehdy mezi elitou vydržel jen rok. V play off bude o třetí postup bojovat nejprve s Leicesterem, druhou semifinálovou dvojici tvoří Brighton a Crystal Palace. Mezi sestupujícími je vedle Bristolu a Peterborough i Wolverhampton, který před rokem spadl z Premier League.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články