Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Exces, nebo systém? Disciplinárka má na stole korupční kauzu

Praha - Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR by dnes měla zahájit vyšetřování korupční aféry v první lize. Předseda Jiří Golda na žádost policie dosud žádné informace nezveřejnil, ale teď se chystá oznámit jména aktérů kauzy, které bude chtít komise vyslechnout. Předseda FAČR Miroslav Pelta stále doufá, že podezřelé utkání mezi Jabloncem a Plzní je jen ojedinělým excesem. A to i navzdory tomu, že Daniel Křetínský, který v září o údajném korupčním jednání ve fotbale Peltu informoval, si myslí, že jde o propracovaný systém ovlivňování výsledků.

Pelta považuje celou kauzu za velmi vážnou a komplikovanou. I proto požádal o pomoc policii. "Jedna věc je podezření, druhá věc je zjistit důkazy. Bude velice složité prokázat vinu, nebude to jednoduché. Počkejme s prokázáním viny na policii," prohlásil Pelta.

Pelta neskrývá obavy, na druhou stranu doufá, že první a druhá liga nejsou prorostlé korupcí. "On (Daniel Křetínský) má podezření, že jde o systémové ovlivnění. Nejedná se jen o klasickou korupci. Takže je samozřejmě v tomto okamžiku potřeba konat," uvedl Pelta. Od prvního okamžiku se předseda FAČR obává dalších souvislostí. "Tohle, když se rozjede, vrhne to stín, ohrozí to partnery Gambrinus ligy," je přesvědčen Pelta.

Pelta si přeje rychlý konec kauzy

"Kdybych řekl, že nevím nic, lhal bych. Musím ale pracovat s konkrétními fakty. Určité povědomí o tom, kteří lidi se snaží postupovat nestandardně, mám, ale nemůžu o nich veřejně mluvit. Já nemám žádný konkrétní důkaz," řekl šéf českého fotbalu. "Stále jen doufám, že to byl ojedinělý exces," uvedl Pelta pro deník Sport. "Doufám, že se to vyřeší do konce podzimu, abychom mohli rok 2013 začít s čistým stolem," dodal.

Dnes se disciplinární komise seznámí se základními fakty případu. "Pan Golda poprvé seznámí své kolegy se stavem věci a rozhodnou o dalším postupu. Předpokládám, že si na další jednání pozvou všechny rozhodčí, delegáty, kteří se zúčastnili inkriminovaného utkání, a samozřejmě si pozvou i pana (Martina) Svobodu, který je v dopise jako hlavní aktér. Pozvou si i zástupce Plzně a budou se snažit prokázat, jaká je souvislost mezi panem Svobodou a plzeňským klubem," odhadl Pelta výsledky úvodního jednání disciplinárky.

Na začátku byla taška

Podezřelým zápasem je jarní duel Jablonce s Plzní (0:2). V dopise adresovaném zástupcům FAČR se rozhodčí Tomáš Adámek přiznal, že přijal 200 tisíc korun za to, aby toto utkání ovlivnil ve prospěch Plzně. Peníze údajně sudímu nabídl a posléze i předal někdejší funkcionář Čáslavi či Táborska Martin Svoboda. Ten však obvinění striktně popírá. Vinu či podíl na aféře odmítá i vedení Plzně.

Adámkovo tvrzení následně v dalším dopise podpořil čtvrtý rozhodčí inkriminovaného zápasu Pavel Býma. "V dopise Býma uvedl, že se rozhodčí se Svobodou před zápasem potkali. Je v něm zmíněna i konkrétní částka, místo, kde se potkali," citoval server Fotbalnaplno.cz svůj nejmenovaný zdroj.

Spekulace o údajné korupci rozvířilo zářijové setkání šéfa Sparty Daniela Křetínského s Miroslavem Peltou. Oba po schůzce tvrdili, že jednali o velmi znepokojujících informacích, které se týkají řízení zápasů v profesionálních soutěžích. Pelta posléze oznámil, že předal informace protikorupční policii.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články