Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Fotbalový šampionát Jižní Ameriky v Brazílii není bezpečný, tvrdí Agüero a spol.

O zdraví fotbalistů i veřejnosti mají obavy argentinský útočník Sergio Agüero, hráčská organizace FIFPRO i brazilská opozice. Ti totiž nesouhlasí s přesunutím mistrovství Jižní Ameriky do Brazílie, kde šampionát začíná 13. června. Podle nich země stále nevyřešila problémy s koronavirem.

Sergio Agüero slaví dvougólový duel proti Bournemouthu
zdroj: Reuters autor: Matthew Childs

Brazílie pořadatelství dostala poté, co kvůli pandemii covidu-19 o turnaj přišla Argentina a před tím i druhý hostitel Kolumbie kvůli protivládním nepokojům. Šampionát, který byl loni kvůli pandemii o rok odložen, se bude hrát v Riu de Janeiro, Brasílii, Ciuabě a Goianii.

Proti konání mistrovství v Brazílii se však kvůli situaci v zemi postavila řada odborníků a také opozice, která kvůli tomu podala na vládu žalobu. Senátor Renan Calheiros poté vyzval brazilskou hvězdu Neymara, aby pořadatelství odsoudila.

"Neymare, postav se proti Copě América v Brazílii. Tohle není mistrovství, které teď potřebujeme odehrát. My musíme odehrát především šampionát v očkování," prohlásil Calheiros. V Brazílii zatím bylo očkováno jedenáct procent obyvatel.

Nad novým dějištěm mistrovství se pozastavil i argentinský reprezentant Agüero. "Je jasné, že v Argentině na tom nejsme dobře, takže bylo správné nám šampionát odebrat. Ale jestli není situace dobrá ani v Brazílii, tak nemůžeme hrát ani tam," citovala nedávnou posilu Barcelony agentura AP.

Pochybnosti nad zdravotní situací v Brazílii vyjádřila i organizace FIFPRO. "Nejenže se vše rozhodlo na poslední chvíli, ale v zemi je také znepokojující počet nakažených covidem," uvedla v prohlášení.

"To by mohlo mít vážný dopad nejen na hráče a další účastníky turnaje, ale i veřejnost. Hráčům proto musí být umožněno rozhodnout se, jestli budou riskovat zdraví i zdraví svých rodin," přidala FIFPRO.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články