Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalový král Pelé si odešel do nebe zahrát s Maradonou

Fotbalový génius, elegán a gentleman udělal poslední přestup – Edson Arantes do Nascimento odešel v 82 letech na fotbalovou věčnost. Brazilec označovaný za fotbalového krále byl známý pod přezdívkou Pelé. Vyhrál spoustu zápasů, ale ten poslední se zhoubnou nemocí už virtuózní technik a sportovní vzor ve dvaaosmdesáti letech vyhrát nedokázal.

Velký sympaťák, jenž první ze svých tří titulů mistra světa získal v sedmnácti letech, se od loňského září léčil s rakovinou tlustého střeva, od konce listopadu byl někdejší útočník hospitalizován na klinice v Sao Paulu. Jeho stav se však zhoršoval a lékaři mu diagnostikovali rovněž srdeční a ledvinovou dysfunkci a zánět dýchacích cest.

Úmrtí jedné z nejslavnějších postav světového sportu oznámila rodina. Nemocnice uvedla, že Pelé zemřel v 15:27 tamního času na mnohočetné selhání orgánů související s postupem rakoviny a celkovým zdravotním stavem. Brazilská vláda vyhlásila po jeho úmrtí tři dny státního smutku. Fotbalista bude pohřben ve městě Santos v úterý.

Jeho otec hrál také profesionálně fotbal, ale jako rodina si rozhodně nežili nad poměry. Otec později pracoval jako saniťák a matka byla posluhovačka. Edsona si všiml bývalý reprezentant Brito, který trénoval v týmu, kde budoucí hvězda začínala, a doporučil jej Santosu. Za ten dal Pelé první gól mezi dospělými v patnácti letech a v sedmnácti nastoupil poprvé za reprezentaci Brazílie.

Po skončení kariéry byl i ministrem sportu v Brazílii a prosadil zákon proti korupci v tamním fotbale.

Dlouho se udržoval v bezvadné kondici. A když se jej novináři před lety ptali, jak to dělá, řekl jim, že nijak zvlášť nesportuje, ale bydlí ve vyšším patře a chodí jen po schodech.

Stále v obraze

Slavný Brazilec, který za kariéru nastřílel 1284 gólů, bedlivě sledoval zápasy posledního šampionátu v Kataru a po finále poslal gratulaci dvěma účastníkům finále.

"Fotbal jako vždy pokračoval ve vyprávění svého fascinujícího příběhu. Messi poprvé vyhrál mistrovství světa, jak si jeho úžasná kariéra zasloužila," uvedl na Instagramu směrem k Lionelu Messimu. "Gratuluji, Argentino. Diego se teď určitě usmívá," vzpomněl Pelé i na loni zesnulého slavného Argentince Maradonu a dodal, že si jednou v nebi spolu zahrají v jednom týmu.

A poražené francouzské hvězdě Kylianu Mbappému vzkázal: "Můj drahý přítel Mbappé vstřelil ve finále čtyři góly. Byl dar sledovat tuhle úžasnou podívanou na budoucnost našeho sportu."

Rekordy a ocenění

Pelé je držitelem mnoha rekordů a o jeden se od šampionátu dělí nově s Neymarem, který 77. gólem za brazilskou reprezentaci vyrovnal jeho jednapadesát let starý rekord. Ovšem Pelé svého současného následníka předčil, protože k tomu potřeboval o víc než čtyřicet zápasů méně.

Pelé je také jedním z pěti hráčů, kteří skórovali na čtyřech světových šampionátech, lepší je jen Cristiano Ronaldo, kterému se to podařilo na pěti mistrovstvích.

Pelé získal jako první a zatím i poslední fotbalista tři tituly z mistrovství světa. Dres, v němž odehrál své poslední finále světového šampionátu v roce 1970 drží také rekord, protože byl vydražen za 157 750 liber (4,6 milionu korun).

Byl také výjimečně věrný svému klubu, i když v té době ještě nebylo úplně běžné, aby Jihoameričané odcházeli do velkých evropských klubů, strávil celou kariéru v brazilském klubu Santos a až v závěru kariéry odešel do New Yorku, kde hrál za Cosmos.

Jeho rekord 643 vstřelených branek za jeden klub překonal Lionel Messi, ještě v dresu Barcelony, ale Brazilce to nijak nerozladilo. "Gratuluju ti k historickému rekordu, Lioneli. Ale především ti gratuluji k nádherné kariéře v Barceloně. Příběhy, jako jsou ty naše, o tom, že jeden klub milujeme tak dlouho, budou ve fotbale bohužel čím dál vzácnější. Moc tě obdivuju, Lioneli," uvedl.

Prestižní francouzský magazín France Football Pelého zařadil do nejlepší jedenáctky fotbalové historie.

Příklad pro všechny

Pelé byl skvělou propagací fotbalu, všude a všemi byl vnímán jako kladný hrdina. Na trávníku se věnoval fotbalu tak, jak to uměl – naplno. A nevzpomínám si na žádný jeho úlet. I když by k tomu měl dost důvodů, protože byl často faulovaný. Nikdy se také nesnažil protihráče nějak zesměšnit, i když dát jim "housle" tam a zpátky pro něho nebyl problém.

Na šampionátu v roce 1962 v Chile se zranil v závěru zápasu s českým celkem ve skupině, který skončil 0:0. Tam se potom uklidil na křídlo a Josef Masposut, když viděl, že Pelé nemůže běhat, řekl ostatním spoluhráčům, ať ho nenapadají. Brazilec, který pak už ve druhém vzájemném zápase proti Československu, což bylo až ve finále, pro natržený sval nehrál, toho nevyužil a míč zahrál do autu nebo se ho zbavil. S Masopustem si od té doby vytvořili bližší vztah, občas si poslali vzkaz, zkrátka věděli o sobě.

Pelé ale nežil jen fotbalem, zajímal se o celkové dění. Působil jako vyslanec dobré vůle v boji proti dětské chudobě a narkomanii pro UNESCO.

Vyjádřil se i k válce na Ukrajině, kterou ruský agresor nazývá speciální operací. "Zastavte invazi. Pro pokračování takového násilí neexistuje jediné ospravedlnění. Když jsme se kdysi potkali, nikdy by mě nenapadlo, že nás něco tak rozdělí," dodal někdejší slavný útočník. "Usmívali jsme se na sebe a potřásli si rukama. A ve stejných rukách, které jsme si podali v roce 2017, teď máte moc zastavit konflikt," vzkázal Putinovi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články